Hlavní navigace

Daňový bonus na dítě v ohrožení. Babiš se ho chystá zrušit

27. 1. 2016
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: www.shutterstock.com, podle licence: Rights Managed
Nedaří se eliminovat podvody s daňovým bonusem na dítě, zrušíme ho. Ministerstvo financí jej chce nahradit sociální dávkou.

Dlouhodobě se navyšující vyplacená částka na daňový bonus na dítě a především neschopnost eliminovat podvody s ním spojené, kterých se dopouštějí rodiče. To jsou důvody, které vedou ministerstvo financí k návrhu, že daňový bonus na dítě zcela zruší. Nahrazen by mohl být sociální dávkou pro rodiče s nejnižšími příjmy.

Čtěte také: Slevy na dani od roku 2016

Ilustrační obrázek
Autor: www.shutterstock.com, podle licence: Rights Managed

Ilustrační obrázek

Maximální výše ročního daňového bonusu činí 60 300 Kč. Vyplácena je lidem, kteří uplatňují daňové zvýhodnění na vyživované dítě a dostanou se poté do záporné hodnoty. Zvýhodnění na dítě může uplatnit pouze jeden z poplatníků, kteří spolu žijí ve společně hospodařící domácnosti. Na roční daňový bonus má nárok jen poplatník, který ve zdaňovacím období dosáhl příjmu alespoň ve výši šestinásobku minimální mzdy platné k prvnímu dni zdaňovacího období, tedy 55 200 korun (v roce 2016 se částka zvyšuje na 59 400 korun).

Vyplacená částka na daňový bonus roste

Stát na daňový bonus na dítě vyplácí přes devět miliard korun. Ještě před deseti lety to bylo 1,5 miliardy. Za rostoucí částku mohou podle úředníků podvody, kterých se dopouštějí rodiče například tím, že si slevu na stejné dítě uplatňují oba dva.

Co se týká institutu daňového bonusu u slevy na dítě, tedy situace, kdy si rodič kromě uplatnění slevy na dani nárokuje i přímo vyplacení finanční částky, zaznamenává ministertsvo financí časté případy zneužívání. Z tohoto důvodu mj. ministerstvo financí na pracovní úrovni jednalo s ministerstvem práce a sociálních věcí o možnosti, že by byl tento daňový bonus nahrazen sociální dávkou, potvrdil pro Právo mluvčí ministerstva financí Michal Žurovec.

Slevu si uplatňují oba rodiče

Proti návrhu ministerstva financí je ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová. Netají se kritikou ohledně neschopnosti státu propojit data z různých databází. Finanční úřady tak například neuměly automaticky zachytit, že si slevu na stejné dítě uplatňují oba rodiče. 

Mohlo by vás zaujmout: Slevu na školkovné již neuplatníte na všechny školky a dětské skupiny

Pro zdaňovací období za rok 2015 už ale máme vytvořen systém evidence vyživovaných dětí, uvedla pro server Aktuálně.cz šéfka odboru přímých daní finanční správy Jitka Fučíková. Kontrolovat by se měly i předchozí roky – až do zdaňovacího období za rok 2013.

Čtěte také: Daňové zvýhodnění na děti se má zvýšit, za třetí dítě odečtete přes 20 tisíc Kč

skoleni_15_4

Samotná daňová sleva na dítě se rušit nemá, naopak se čeká na schválení novely zákona, která daňovou slevu pro rodiny s více dětmi zvyšuje.

Aktuálně činí výše daňového zvýhodnění na vyživované dítě ve společně hospodařící domácnosti 13 404 korun ročně, u druhého vyživovaného dítěte ve společně hospodařící domácnosti 15 804 korun ročně a u třetího a dalšího vyživovaného dítěte ve společně hospodařící domácnosti 17 004 korun ročně.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).