Hlavní navigace

Aktivace datových schránek se podobá daňovému přiznání, oboje podnikatelé nechávají na poslední chvíli

22. 10. 2009
Doba čtení: 7 minut

Sdílet

 Autor: 258398
Už jen deset dní zbývá do ostrého spuštění datových stránek, a přesto si více než 80 % firem datovou schránku ještě neaktivovalo. Odborníci však před odkládáním na poslední chvíli varují, pro firmy by totiž mohlo mít nepříjemné následky.

Ostré spuštění datových schránek se blíží mílovými kroky. Už za deset dní budou mít za povinnost všechny právnické osoby zapsané v obchodním rejstříku a orgány veřejné moci (tj. úřady) používat ve své vzájemné komunikaci systém datových schránek. Přestože termín spuštění již pomalu klepe na dveře, množství aktivovaných schránek tomu rozhodně neodpovídá. Ze všech subjektů, které mají za povinnost schránky používat (úřady a právnické osoby), si je ke včerejšímu dni zprovoznilo necelých 17 % subjektů.

Přestože firmy dopadají ve statistikách o chlup lépe než úřady, na oslavy se šampaňským to rozhodně není. Velké rozdíly se však dají vysledovat u jednotlivých podnikatelských asociací. Zatímco některá sdružení hlásí až u 70 % členů již aktivované schránky, jiná ani netuší, zda podnikatelé, které zastupují, o datových schránkách vůbec něco vědí. Jenže zrovna firmy by s zprovozněním datových stránek neměly příliš otálet, mohlo by se jim to krutě vymstít. Čtěte více v seriálu Datové schránky.

Času dost, říkají si úřady i podnikatelé

Přestože do ostrého spuštění datových schránek chybí něco málo přes týden, více než 80 % subjektů, které mají zákonnou povinnost schránky používat, si je ještě neaktivovalo. A to navzdory tomu, že na jejich zprovoznění měly čas od začátku července. Z celkových 337 986 ze zákona zřízených schránek si je ke včerejšímu dni aktivovalo zatím jen 55 981 subjektů (asi 17 %). Datové schránky si také zprovoznilo již 5338 fyzických osob a 1636 podnikajících fyzických osob, které je nemusí povinně používat. Vyplývá to z údajů, které serveru Podnikatel.cz poskytla Česká pošta, která je provozovatelem datových schránek. Čtěte více: Stiegler: Česká pošta vstupuje zásadně na trh elektronické komunikace.

Zákon však nikomu neukládá za povinnost aktivovat si datovou schránku vlastním přičiněním. Všechny orgány veřejné moci a právnické osoby zapsané v obchodním rejstříku mají plné právo využít přechodného období až do jeho úplného konce, tj. do začátku listopadu. Kdo si datovou schránku nezprovozní do 1. listopadu, automaticky se mu v tento den sama aktivuje. V případě uživatelů, kteří o zřízení datové schránky požádali, existuje v zákoně jiný princip – pokud si schránku neaktivují sami, aktivuje se jim 15 dní po doručení přístupových údajů, dodal pro server Podnikatel.cz Petr Stiegler, šéf eGovernmentu České pošty.

Největší mezery v aktivaci datových schránek zatím vykazuje státní správa, z jejíchž 7 416 orgánů si schránky zprovoznilo zatím 1134 (zhruba 15 %). Také kvůli těmto výsledkům vyzval premiér Jan Fischer v pondělí úřady, aby si datové schránky aktivovaly dokonce tohoto týdne. Budeme žádat u všech orgánů veřejné moci, aby ty datové schránky byly spuštěny už do konce tohoto týdne, aby ten systém byl připraven, abychom případně odhalili některá rizika, která by nás poté mohla potkat, sdělil Jan Fischer.

Laxní přístup mnoha úřadů k aktivaci schránek pramení do velké míry z obavy z této novinky. Řada starostů menších i větších měst se totiž domnívá, že jim datové schránky zkomplikují život. Nemají k tomu však důvod, protože datové schránky umožní lepší fungování úřadů. Vím, o čem mluvím: město Brno schránky zkouší už od května, ubezpečoval na nedávné brněnské konferenci Roman Onderka, primátor města Brna. Čtěte také: Podnikatel.cz otestoval demo verzi datových schránek.

Podnikatelé by neměli čekat na poslední chvíli

Co se týče firem a datových schránek, situace vypadá velice podobně. Z celkových 330 570 právnických si schránku do včerejšího dne aktivovalo jen 54 847 z nich (17 %). Velké rozdíly ale jsou mezi jednotlivými podnikatelskými svazy. Například Asociace malých a středních podniků ČR (AMSP ČR) hlásí, že zhruba 70 % jejích členů má již datové schránky aktivováno. AMSP ČR informovala své členy masivně již v dubnu 2009 a následně poskytla záštitu nad cyklem seminářů k datovým schránkám, kterých proběhlo cca 100 ve všech regionech naší republiky, vysvětluje poměrně vysoké číslo Eva Svobodová, generální ředitelka AMSP ČR. Čtěte více na Lupa.cz: Datové schránky: přihlašujeme se s certifikátem

Řada dalších sdružení nemá přesné statistiky, ale odhadují počet zprovozněných schránek zhruba na úrovni stávajících dat České pošty. Najdou se však též asociace, které o implementaci datových schránek mezi svými členy nemají žádné informace a vůbec netuší, zda firmy, které zastupují, mají s datovými schránkami už nějaké zkušenosti či v horším případě třeba problémy. Takovým ukázkovým případem je Asociace českých nábytkářů.

Odpovědi mluvčího asociace Tomáše Lukeše na otázky serveru

Máte přehled kolik vašich členů má datové schránky aktivováno? A pokud ano, tak kolik a pokud ne, dokážete počet alespoň odhadnout?

Nemáme o tom žádné informace. Odhadnout nedokážeme.

Ti, co si již datové schránky aktivovali, jsou s jejich funkčností a ovladatelností zatím spokojeni?

Nemáme informace

Hodnotí koncept datových schránek podnikatelé spíše kladně, či záporně?

Nemáme informace

Jaké největší obavy v souvislosti s datovými schránkami mezi podnikateli panují?

Nemáme informace

Vyzývali jste (či budete vyzývat) své členy k aktivaci datových schránek?

Ne, nebudeme.

Podnikatelé by ale s aktivací schránek neměli příliš otálet, mohli by to mít pro ně fatální důsledky. Stejně jako u papírových obálek, i u datových zpráv dojde po 10 dnech k doručení fikcí. Ignorací datové schránky se uživatelé vystaví nemalému riziku vyplývajícímu z toho, že jim právně budou doručována důležitá rozhodnutí, na která nebudou moci reagovat či třeba podat odvolání, varuje Petr Stiegler. Čtěte více: Konec vyhýbání soudním obsílkám. Odpovědnost padá na adresáta.

Čtěte více na Lupa.cz

Většina podnikatelů schránky vítá

Přes rozdíly v oblasti aktivace schránek však mezi podnikateli panuje shoda v hodnocení celého projektu datových schránek. Většina z oslovených podniků systém vítá a slibují si od něj úsporu nákladů a zjednodušení komunikace s úřady. Nespornou výhodou datových schránek je především úspora času, peněz a větší efektivita při komunikaci s úřady, potvrdila serveru Podnikatel.cz Irena Valentová z Oddělení komunikace a PR Hospodářské komory ČR.

Komora také na svých webových stránkách uspořádala anketu k projektu datových schránek. Takřka dvě třetiny respondentů ohodnotila datové schránky kladně. Více než třetina podnikatelů se domnívá, že datové schránky usnadní komunikaci i s úřady, čtvrtina firem zase považuje systém za dobrý nápad, který se dal ale lépe realizovat. Další čtvrtina účastníků vidí datové schránky jako nesmysl a podle 7 procent respondentů se komunikace s úřady stejně nezlepší. Čtěte také: Obživne s datovými schránkami ohlášení živnosti přes internet?

Co si myslíte o zavedení datových schránek?

  • Zjednoduší písemnou komunikaci.
    6 %
  • Myslím, že je to dobrý nápad.
    24 %
  • Nejsem si ale jist/a, že systém nebude zneužíván.
    25 %
  • Nevěřím tomuto systému komunikace.
    33 %
  • Nevím, nezajímám se o tuto problematiku.
    1 %
  • Myslím, že jde o dobrý nápad, ale jeho zavádění do praxe je problematické.
    11 %

Bez obav však firmy nejsou

Ačkoli datové schránky firmy vítají, jako bezrizikové je rozhodně nevnímají. Podnikatelé se například obávají zneužití dat. Jako problematické též spatřují současné malé množství úřadů, které si datové schránky aktivovaly. Podnikatelé se obávají, že státní orgány nebudou reagovat a špatně se pak budou zpětně domáhat nápravy, doplnil Bedřich Danda, předseda Sdružení podnikatelů a živnostníků ČR.

Že se nemusí jednat o úplně lichou obavu, potvrzuje i stávající legislativní úprava. Pokud úřad datovou schránku nebude používat, poruší tím sice zákon, ale žádný postih mu jako orgánu nehrozí. Konkrétní sankce za takové porušení zákonné povinnosti zatím nejsou určeny. U konkrétních pracovníků orgánu veřejné moci však může hrozit pracovně-právní postih podle zákoníku práce, a to obecně za neplnění pracovních povinností u osob zodpovědných za tuto agendu, ubezpečil však Jiří Korbel z tiskového oddělení ministerstva vnitra. Čtěte více na Lupa.cz: Polemika: jsou datové schránky drahá zbytečnost?

skoleni_15_4

Některé firmy se zase strachují, že systém by mohl pod větším náporem aktivací zkolabovat. To však jeho tvůrci a provozovatelé odmítají. Vlastní aktivace datových schránek není úkon, který by informační systém datových schránek výrazně zatížil. Systém je zatěžován především počtem datových zpráv, odesílaných uživateli za časovou jednotku. Jeho architektura je ale taková, že v případě velké zátěže odesílané zprávy nedojdou za 3 vteřiny, ale třeba za minutu. To je ovšem rozdíl, který uživatelé prakticky nepoznají, tvrdí Petr Stiegler. Čtěte také: Stiegler: U datových schránek bych rád vyvrátil obavy a mýty.

Přesto ani Petr Stiegler nemůže vyloučit, že systém datových schránek nikdy nespadne. Jak však šéf eGovernmentu České pošty podotýká, systém by nebyl maximálně několik hodin dostupný. Je to úplně stejné jako u jiných rozsáhlých informačních systémů. Takové případy se výjimečně stávají, jsou nepříjemné, ale kromě několikahodinového výpadků uživatelům zásadní potíže nepřinášejí. V každém případě vylučuji, že by mohlo dojít ke smazání zpráv, jejich ztrátě nebo něčemu podobnému, uzavírá Stiegler.

.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Zástupce šéfredaktora Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).