Hlavní navigace

Digizone.cz: Jak v srpnu 1968 vysílala Československá televize proti okupaci

21. 8. 2008
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

21. srpna 1968 dal tehdejší ředitel Ústřední správy spojů Karel Hoffmann příkaz k vypnutí Československého rozhlasu, který byl v té době nejmasovějším svobodným médiem v zemi.

Také do studia Československé televize (ČST) toho dne vtrhli sovětští vojáci. Okupační armáda zadržela vedení ČST a pokusila se je donutit ukončit šíření televizního signálu, ale vysílání se jim zastavit ihned nepodařilo. K tomu došlo až poté, co redaktory vyhnali z vysílacího studia a zařízení rozstříleli.

Poté se pozornost sovětské armády zaměřila na vysílač Cukrák, který přenášel signál pro Prahu a střední Čechy (Žižkovský vysílač samozřejmě tehdy neexistoval). ČST se podařilo odvysílat i tanky přijíždějící k vysílači. Pak se vysílač odmlčel. Čtěte více: Digizone – Jak v srpnu 1968 vysílala Československá televize proti okupaci

Pracovníkům ČST se ale podařilo zajistit náhradní vysílání z areálu hloubětínské Tesly. Potom nastala další stěhování. Když bylo jasné, že reformní komunisté prohráli, vysílání bylo 26. srpna 1968 ukončeno.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).