Hlavní navigace

Dlouhodobé ošetřovné prošlo vládou, podle HK začíná hon na zaměstnavatele

8. 2. 2017
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Návrh ministerstva práce a sociálních věcí na zavedení dlouhodobého ošetřovného schválila vláda. Podle HK je to nástroj, jak ztížit život zaměstnavatelům.

Nová dávka tzv. dlouhodobá ošetřovatelská péče by za kalendářní měsíc měla činit 60 % denního vyměřovacího základu. Budou na ni mít nárok nejen nemocensky pojištění zaměstnanci, ale i osoby samostatně výdělečně činné. Lidé, kteří se doma starají o svého nemocného příbuzného, by si mohli vzít volno až 90 dnů. Po jednání vlády se do návrhu ještě doplnil požadavek Hnutí ANO, a to, že s tím musí sám zaměstnavatel souhlasit.

Vláda schválila dlouhodobé ošetřovné, ale se změnou od ANO – s využitím musí dát souhlas zaměstnavatel. Tak uvidíme, jak to bude běžet v praxi, uvedla na svém twiterové profilu ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová

Psali jsme: Připravuje se nová nemocenská dávka. Dlouhodobé ošetřovné

Definice dlouhodobé ošetřovatelské péče:

Dlouhodobou ošetřovatelskou péčí se rozumí poskytování celodenní péče ošetřované osobě spočívající v každodenním ošetřování, provádění léčebných a ošetřovatelských opatření, nebo v pomoci při péči o vlastní osobu. Péčí o vlastní osobu ošetřované osoby se rozumí zejména péče spojená s podáváním jídla a pití, oblékáním, svlékáním a tělesnou hygienou, a pomocí při výkonu fyziologické potřeby.

Hospodářská komora se ve svém vyjádření k nové nemocenské dávce netají rozčarováním a vyjmenovává hned několik úskalí, která jsou s ní spojená. 

Finanční zátěž, administrativa a zneužití dávky

První se týká především finanční zátěže. Jak pro stát, tak pro zaměstnavatele samotného. V souvislosti s dalšími souběžnými návrhy na posílení sociálních výhod takové novinky budou zaměstnavatele a jejich zaměstnance v soukromé sféře stát miliardy korun na daních a jednoznačně zatíží státní rozpočet, varuje viceprezidentka Hospodářské komory Irena Bartoňová Pálková.

Čtěte také: Pro příští rok se počítá s otcovskou. Na kolik si otcové přijdou?

skoleni_15_4

Dalšími úskalími je administrativa, která bude s dávkou spojená, hrozí také zneužívání dávky. Jak uvádí HK ve svém vyjádření, v případě skutečně dlouhodobých zdravotně komplikovaných případů je pravděpodobné, že zaměstnanec bude dávku čerpat opakovaně, a to i v rámci jednoho roku, přičemž zaměstnanci mohou snadno hřešit na zvýšenou ochranu, kterou návrh nabízí. 

Dlouhodobé ošetřovné je dle HK jen prvním střípkem, kterým začíná hon na zaměstnavatele. Dalším by pak údajně mohl být návrh poslanců z ČSSD na změnu zákoníku práce, který umožní zaměstnancům čerpat tzv. ošetřovatelskou dovolenou až dva roky.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).