Hlavní navigace

Názor k článku Z diskuze: Dneškem se mění podmínky u živností. Jak je to s registrací? od Michael Hovorka, šéfredaktor - Dobrý den, nedalo mi to a informaci jsem si...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 7. 7. 2008 8:54

    Michael Hovorka, šéfredaktor

    Dobrý den,

    nedalo mi to a informaci jsem si ověřil přímo hned na pěti živnostenských úřadech. :o) Výsledek?

    Shodneme se v oprávnění: oprávnění provozovat všech 80 oborů, které živnost volná obsahuje, samozřejmě po 1.7. máte. Ale to se týká i začínajících podnikatelů, kteří mohou ohlásit všech 80 oborů najednou, o tom není žádný pochyb.

    Bavíme se o tom, pokud máte již "starší" živnostenský list na živnost volnou (např. ubytovací služby), zda můžete po 1.7. provozovat ostatních 79 oborů, které živnost volná obsahuje. Ano, můžete, a bude Vám k tomu stačit současný živnostenský list. V tom Vám tedy dávám za pravdu.

    Přesto, jak mi živnostenský úřad doporučil, dané obory (tedy v našem případě zbývajících 79 oborů) by se měly úřadu nahlásit (jak mi bylo potvrzeno, poplatek za změnu se v tomto případě neplatí!). Je to nejčistší řešení nastalé situace.

    Jak totiž uvedla pro příklad pracovnice ŽÚ v Chomutově: Ve výběrových řízeních na provozování živnosti (například výběrové řízení na pronájem nemovitosti pro provozování živnosti) by se nemusel podnikatel potkat s pochopením, pokud by se prokazoval živnostenským listem na jeden obor živnosti volné, která by se na výběrové řízení nevztahovala. Proto doporučuje si nechat udělat výpis (i v tomto případě by to mělo být bez poplatku), kde se místo místo zmiňovaných "ubytovacích služeb" vypíše pouze "Výroba, obchod a služby neuvedené v přílohách 1 až 3 živnostenského zákona", což tedy bude obnášet to, že po 1.7. máte nárok provozovat všech 80 oborů.

    Praxe, kterou jsem zmiňoval výše, je však taková, že pro podnikání je mít dobré vypsány konkrétní obory. Nikdo Vám neupírá oprávnění na všech 80 oborů, ale naše argumentace (i v článcích) se spíš vztahovala na konkrétní, nový výpis, čímž jsme mohli mnohé čtenáře zmást.

    Tento text proto překopíruji jako opravu do všech námi uváděných textů, aby problematika byla jasnější. Vám děkuji za upozornění. Jsem velmi rád, že i naši čtenáři se aktivně zapojují do diskuze tak, abychom našli společně v nové spleti zákonů jasné východisko.

    Hezký den,

    Michael Hovorka

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).