Hlavní navigace

Dneškem startuje evropský rok boje proti chudobě

21. 1. 2010
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Dnešním dnem má Evropská unie zahájit tzv. rok boje proti chudobě. Cílem kampaně s mottem „Skoncujme s chudobou hned teď!“ je posunout téma řešení chudoby mezi hlavní priority celé EU. Pod hranicí chudoby v současnosti žije skoro 80 milionů Evropanů, což činí 17 % obyvatel EU. V prvním polovině roku 2010 bude mít tento úkol na starost především Španělsko, které Unii předsedá.

Boj proti chudobě a sociálnímu vyloučení je nedílnou součástí úsilí o překonávání krize. Příliš často jsou důsledky recese postiženi právě ti nejzranitelnější občané. Proto by se Evropský rok 2010 měl stát katalyzátorem pro zvýšení povědomí a vytvoření dynamiky pro společnost s většími možnostmi začlenění, která je neoddělitelnou součástí budoucí strategie EU 2020, kterou jsem navrhl, uvedl předseda Evropské komise José Manuel Durão Barroso.

S chudobou bojuje v Evropě každý den jeden ze šesti lidí, může však postihnout i nás ostatní a naši společnost jako celek. Většina nástrojů pro boj s chudobou funguje na vnitrostátní úrovni, ale tři čtvrtiny Evropanů očekávají pomoc i od EU. Díky Evropskému roku se toto téma ocitá v popředí zájmu, takže Evropa jako celek může spojit své síly za účelem boje proti chudobě a sociálnímu vyloučení, dodal Vladimír Špidla, komisař pro zaměstnanost, sociální věci a rovné příležitosti.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Zástupce šéfredaktora Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).