Hlavní navigace

Do konce roku se nebude ručit za neodvedenou DPH

13. 9. 2013
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

 Autor: www.isifa.com
Proč se do konce roku nebude ručit za neodvedenou DPH? Jaká se chystají opatření v souvislosti ze zrušením sKaret? Odpovědi na tyto otázky najdete v článku.

Do konce roku nebude uplatňováno ručení příjemce za nezaplacenou DPH

Finanční správa ČR prodlužuje období, za které nebude uplatňováno ručení příjemce zdanitelného plnění za nezaplacenou daň. To může být uplatňováno podle § 109 odst. 2 písm. c) zákona č. 235/2004 Sb., o dani z přidané hodnoty v platném znění v případě, že byla úplata za zdanitelné plnění poskytnuta zcela nebo zčásti bezhotovostním převodem na jiný účet než je účet poskytovatele zdanitelného plnění, který je správcem daně zveřejněn v Registru plátců DPH u poskytovatele plnění.

Teď se ale pracuje na změně zákona. Ručení by se podle návrhu novely uplatnilo až při platbě za zdanitelné plnění s úplatou nad limit odvozený ze zákona upravujícího omezení plateb v hotovosti. Finanční úřady proto nebudou s ohledem na výše uvedené vyzývat ručitele k úhradě nedoplatku, u kterého vznikne ručení do 31. 12. 2013. A to s ohledem na aktuální stav legislativního procesu. Musí být totiž jasně dáno, zda dojde ke změně zmíněného ustanovení, popřípadě v jakém znění a s jakou účinností. Podrobnosti o změnách nabízíme v článku: Čtěte o připravovaných změnách zákona o DPH

Hospodářská komora: Žádáme nápravu zamítnutého zvýhodňování podnikatelů

Senát zamítl novelu zákona o dani z příjmu, která měla mimo jiné finančně zvýhodnit ty podnikatele, jež se rozhodli zapojit do odborného vzdělávání. Více se o tom dočtete zde. Hospodářská komora na to reaguje výzvou státu, aby bezprostředně a rychle zavedl finanční stimuly pro zaměstnavatele, kteří se podílejí na rozvoji odborného vzdělávání nebo se do něj chtějí zapojit. Možnost odečíst si od základu daně náklady na jednoho žáka konajícího praxi ve firmě považujeme za základní pobídku pro zaměstnavatele, kteří se už brzy mohou ocitnout bez kvalifikovaných pracovníků stěžejních pro ekonomický růst této země, komentuje Zdeněk Somr, viceprezident Hospodářské komory. 

Komora navíc požaduje zavedení základních principů Kooperativního modelu spolupráce škol a firem do vzdělávacího systému. Daňové zvýhodnění firem je podle jejích představitelů jedním ze stěžejních opatření Kooperativního modelu. O návrzích Hospodářské komory si více přečtěte v článku: Školy chrlí další nezaměstnané, je čas říci dost

Senát potvrdil zrušení sKaret, co bude dál? 

Ilustrační obrázek
Autor: www.isifa.com

Stát slibuje, že na definitivní konec sKaret se připravuje. Lidé by žádný výpadek ve vyplácení dávek pocítit neměli.  

Senátoři posvětili návrh zrušení sKaret. K udělání poslední tlusté čáry nad celým projektem zbývá už jen podpis prezidenta. Ministerstvo práce a sociálních věcí a také Úřad práce musí být připraveni na to, aby se zrušení sKaret dotklo lidí, kteří jejich prostřednictvím pobírají dávky, co nejméně. Každý, kdo má sKartu, dostane od Úřadu práce dopis s informací, jak dál postupovat. Chceme, aby se vše odehrálo maximálně plynule a lidé nemuseli zbytečně chodit po úřadech, říká ministr práce František Koníček. Zrušení sKaret by na klienty mělo mít zcela minimální dopad a nemělo by nijak ovlivnit výplatu dávek. Dopis příjemcům dávek přijde nejpozději měsíc poté, co budou sKarty zcela zrušeny. Pokud budou lidé chtít změnit výplatu dávek, budou se muset osobně dostavit na příslušnou pobočku Úřadu práce nebo písemně oznámit, jak chtějí peníze dostávat, zda složenkou nebo na účet. Úřad práce pak bude mít dva měsíce na to, aby změny zapracoval. Do té doby bude peníze vyplácet prostřednictvím sKarty.

skoleni_15_4

Pokud se klient příslušné pobočce neozve a nesdělí, jaký způsob výplaty si zvolil, přijdou na řadu dvě varianty. Pokud daný člověk nemá založený účet, bude dávky dostávat složenkou na adresu, ze které s úřadem práce nejčastěji komunikuje, obvykle jde o adresu trvalého nebo hlášeného pobytu. Dostává-li klient už dnes peníze přes sKartu na bankovní účet, bude mu je tam úřad práce posílat i po jejím zrušení. V případě, že někdo sKartu nemá, dávky bude i nadále pobírat stejným způsobem jako dosud. Lidi se zdravotním postižením, kterým sKarta slouží zároveň jako průkaz handicapovaného, bude Úřad práce ČR písemně informovat, kdy a jak dojde k výměně karty za průkazku ZP, ZTP, ZTP/P a navazující změnu ve výplatě dávek. Nový průkaz bude vystaven do dvou měsíců od nabytí účinnosti nové právní normy. Do té doby bude platit současná sKarta, doplňuje Marie Bílková, generální ředitelka Úřadu práce ČR.

Ministerstvo práce a sociálních věcí předpokládá, že ukončení systému sociálních karet vyjde stát na 5,24 milionu korun, z toho si 3 miliony vyžádá vydávání nových průkazek pro zdravotně postižené. Zbývající náklady se týkají informačních dopisů a poštovného.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).