Hlavní navigace

Do Lokálu zajděte na česká jídla vařená podomácku

29. 11. 2009
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

 Autor: 244086
Česká kuchyně se po boomu celosvětových kulinářských lákadel definitivně vrátila na výsluní zájmu strávníků i restauratérů. Ovšem jídla jsou připravená z kvalitních surovin a podomácku. Tak jako v novém pražském Lokále.

V dnešním Gurmánovi pro vás má business server Podnikatel.cz dvě zprávy. První zpráva: orientální restaurace Dahab se ze svého původního sídla u klubu Roxy v Dlouhé ulici na Praze 1 přestěhovala. Její nová adresa je Soukenická 4 a s Gurmánem určitě půjdeme brzy okouknout, jak se jí na novém působišti daří. Druhá zpráva: v dlouhatánském prostoru v Dlouhé ulici, odkud se Dahab přestěhoval, se usídlila nová restaurace Lokál. Patří do skupiny Ambiente a zaměřuje se výhradně na českou domácí kuchyni, tedy tu bez obvyklých chemických hospodských přísad. Čtěte více: Liberecké Ambiente: Profesionální péče a výborní kuchaři

Restaurace: Lokál
Lokace: Dlouhá 33, Praha 1
Typ: česká kuchyně

Vstup do restaurace vypadá maximálně nenápadně. A svým způsobem je taková celá restaurace. Jenže jí to není na škodu, ba právě naopak. Host, který vstoupí do Lokálu (poté, co si mohl vedle vchodu prostudovat denní jídelní lístek), vejde nejprve do malého prostoru s výčepem. Pak se pustí dál do nudlovitého prostoru se stoly, lavicemi a židlemi u pravé i levé stěny a takto může projít až do samého chvostu restaurace. Restaurace se totiž táhne po celé hloubce domu rovnoběžně s Rybnou ulicí. Kapacita Lokálu je tedy skutečně nadstandardní. Zato interiér sází na jednoduchost a sofistikovaný hospodský styl. Klenuté stropy jsou čistě bílé, do poloviny stěn pak vymalovali retro válečkem. Nábytek je z tmavě hnědého dřeva a dřevěné obložení u jedné ze stěn je stylově poškrábané malůvkami a nápisy.

Lokál 4

Přes styl tradiční hospody se ani nekuřáci nemusí obávat zajít sem na oběd. Od jedenácti do čtrnácti hodin, tedy v době oběda, je totiž Lokál nekuřácký.

Přiměřeně, přiměřeně, přiměřeně

Usadili jsme se a nahlédli znovu do jídelního lístku, který rovnou leží na stole. Je to jeden papír formátu A4, z jedné strany potištěný jídly a z druhé nápoji. Restaurace si zakládá na čerstvosti, takže nějaké rozsáhlé listování by stejně bylo spíše podezřelé. A vybírat jen z několika předkrmů, dvou polévek, z pár specialit a několika hotovek, z přiměřené nabídky příloh, dvou salátů či třech dezertů je docela rychlé a pro strávníka velmi komfortní. Zvlášť když si do Lokálu odskočil třeba z kanceláře uprostřed hektického pracovního dne. A opravdu – na vlastní kůži jsme vyzkoušeli, že obsluha v Lokálu je rychlá a že během hodinové pauzy na oběd se tu lze najíst poměrně v klidu. I když ve skutečnosti Lokál láká spíš k delšímu posezení. Čtěte více: Tlačenka vytráví nejlépe s flekovským ležákem

Objednali jsme si:

  • Krupicovou polévku s vejcem (35 Kč),
  • Španělského ptáčka s rýží (95 Kč + 28 Kč za přílohu),
  • Filet z čerstvého kapra na másle s kapkou smetany se šťouchanými bramborami s cibulkou (168 Kč + 30 Kč za přílohu),
  • malé točené pivo (0,3 l za 29 Kč),
  • Oranžovou domácí sodu (0,3 l za 36 Kč).

Jemnou krupicovou polévku se zeleninou a vejcem mi klasicky do talíře nalili až u stolu a naservírovali ji s ošatkou chleba. Není jí velká porce, takže ani menší strávník se polévkou a hlavním jídlem nepřejí. Na jednoduché polévce na rozehřátí žaludku jsem si pochutnala. Dobře chutnala po kořenové zelenině, krupička ji trochu zahustila.

Lokál 1

Kdo zná kapra jenom jako vánoční rybu, která je cítit rybinou a obtloustla v sádkách, jako kdyby kapra nikdy nejedl. Dva na másle osmažené narůžovělé kapří filety, které jsem dostala na talíř, voněly po másle a rozplývaly se na jazyku. Kapr, podávaný samozřejmě i s kůží, měl velmi jemné šťavnaté masíčko. Člověk si ho vychutná tím spíš, že kvůli kostem je potřeba ho jíst opravdu pomalu a opatrně. Šťouchané brambory s cibulkou mi jako přílohu doporučil číšník a byla to dobrá volba. Na talíř jsem dostala ještě citron a naloženou červenou řepu; byla spíš nasládlá než kyselá a k jídlu se dobře hodila. Čtěte více na serveru Vitalia.cz: Češi zažijí chudší Vánoce. Na čem ušetříte vy?

Lokál 2

Stejně tak nezklamal španělský ptáček. Křehké maso naplněné kusy špeku a okurky bylo zalité chutnou omáčkou. To, že chce Lokál vařit domácí kuchyni, se ukazuje jako skutečnost, ne jako prázdné marketingové heslo.

Lokál 3

Malé točené pivo čepují do buclatých sklenic. Oranžové domácí sodě jsem dala přednost před žlutou domácí sodou opět na doporučení číšníka. A taky poté, co mi vysvětlil, že oranžová je s trochou čerstvé pomerančové šťávy a žlutá naopak s trochou čerstvé šťávy z citronu. Je to osvěžující pití a dál ho můžu doporučit i já.

Původně jsem měla v plánu přidat ještě sladkou tečku v podobě rakvičky se šlehačkou. Ale po docela slušné velikosti porcí hlavního jídla a po polévce jsem už přece jen nechtěla riskovat přejedení (pracovní den totiž v tu dobu ještě zdaleka nekončil…).

Vybalancovaná obsluha

Za zmínku stojí také obsluha Lokálu. Všichni příchozího i odchozího hosta zdraví a daří se jim tak odměřit příjemnost, komunikativnost a zájem o stolovníka, aby zase nepůsobili nějak nepříjemně familiérně. Poradí, pochlubí se filozofií Lokálu (podomácku, čerstvě a od regionálních dodavatelů, bez chemických přísad), potěší je, že hostovi chutnalo. Regionální dodavatelé ostatně stojí za samostatnou zmínku. V Lokále lze ochutnat například uzeniny z Davle, od Dolejších nebo od Krejcarů, pálenky Jelínek nebo Žufánek. Čtěte více: Jak na pravidla společenského chování

Brand24

Jakou preferujete kuchyni?

  • Českou.
    53 %
  • Středomořskou.
    28 %
  • Arabskou.
    4 %
  • Americkou.
    3 %
  • Jinou.
    12 %

Lokál je otevřený sedm dní v týdnu, a to od pondělí do pátku od 11 do 01 hodin, v sobotu od 12 do 01 hodin a v neděli od 12 do 22 hodin. Platit v něm lze kromě hotovosti také platební kartou. Cestu autem však do Lokálu raději neriskujte.

Hodnocení

Lokál je restaurace pro ty, kteří už jsou přesycení světovými experimenty a rádi si pochutnají na poctivé české kuchyni. Trochu si za ní sice v Lokálu připlatí, ale s velkou pravděpodobností si pochutnají. Lokál je také pro ty, kteří už nemohou ani vidět přeplácané interiéry a falešný luxus na talíři. Lokál si vlastně na nic nehraje (poukazuje na to ostatně i jméno restaurace), a to je na něm sympatické. Proto mu v rubrice Gurmán business serveru Podnikatel.cz udělujeme titul České stříbro.

GURMÁN: České stříbro
Gurmán uděluje kromě hvězdiček i České stříbro, které se zaměřuje na domácí kulinářskou tradici. Ať už se jedná například o tradiční česká jídla, suroviny, výrobní postupy, značky, restaurace s tradicí a podobně. Nejde tedy o kulinární antik, cílem je hlavně poukázat na fakt, že i doma je co hledat a na čem si pochutnávat.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).