Hlavní navigace

Do startu 2. vlny #EET necelé 2 týdny. Připravena je pouze třetina podnikatelů

16. 2. 2017
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

1. března odstartuje 2. vlna elektronické evidence tržeb. Jenže dotčení podnikatelé na ni zatím připraveni nejsou. Velký problém nastal u lékáren.

V úterý 14. února zaznamenala Finanční správa rekord. Právě v tento den se počet evidovaných tržeb dostal na 4 a půl milionů účtenek. 

Tato čísla se mnohonásobně zvýší, jakmile se do 2. vlny elektronické evidence tržeb připojí dalších 250 tisíc povinných podnikatelů. 2. vlna dolehne na maloobchod, velkoobchod, e-shopy ale i lékárny. Připraven je podle Finanční správy pouze každý třetí podnikatel. Informovala o tom Česká televize. 

Čeští podnikatelé nechávají vše na poslední chvíli

Jak pro ČT uvedl ministr financí Andrej Babiš, u Čechů je takové chování naprosto běžné: Je to u nás zvyk, že všichni všechno děláme na poslední chvíli, takže to není nic neobvyklého, komentoval aktuální situaci Babiš.

Čtěte také: Autentizační údaje chybí statisícům podnikatelů, úřady rozšiřují úřední hodiny

Nejasnosti u druhé vlny vyvstaly u e-shopů. Těm přitom ministr financí ještě v minulém roce sliboval, že se pokusí je z EET úplně vyškrnout, respektive online platby. Jeho návrh ale poslanci smetli ze stolu a online platby do EET spadají. Finanční správa se však snažila zpřesnit metodiku, která se právě online plateb týká. Platby nakonec budou moct e-shopy evidovat do EET až poté, co se dozví, že došlo k jejich úspěšnému ověření.

Čtěte také: Dobrá zpráva, online platby půjde evidovat, až se e-shop dozví o jejich ověření

Nový problém u lékáren

Nový problém se ukázal u lékáren. Jak informovala Česká televize, také lékárny se obrátily na Finanční správu s požadavkem na zpřesnění metodiky. Lékárníci se snažili přesvědčit správu, že do druhé vlny nepatří. Neuspěli. Navíc evidence jim trochu zamotá hlavu.

Brand24

Čtěte také: Týká se vás druhá vlna #EET? Čtěte, jak musíte požádat o autentizační údaje

Některé léky totiž evidovat nebude muset, některé ano. O evidenci rozhodne to, zda zákazník zaplatí u pokladny. Pokud u léku není doplatek, tak se tržby evidovat nemusejí. Pokud doplatek existovat bude, tak lékárna informace o tržbě do Finanční správy poslat musí. To, co zaplatí za léky pojišťovna, Finanční správu nezajímá. 

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).