Hlavní navigace

Je možné dodatečně uplatnit slevu nebo daňové zvýhodnění?

11. 3. 2011
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

 Autor: 258398
Co když zapomenu po ročním zúčtování nebo podání přiznání uplatnit daňovou slevu nebo dodatečně zjistím, že by bylo výhodnější, kdyby zvýhodnění uplatnil manžel? Neházejte flintu do žita, šance na nápravu existuje.

Občas se stane, že poplatník zapomene uplatnit slevu, na kterou má nárok. Přestože je to s opravami ročního zúčtování poněkud složitější, slevu dodatečně uplatnit možné je. Lhůty pro uplatnění se obecně liší podle viníka opomenutí nebo chybného odvodu daně. Daňový řád však zpřísnil podmínky pro podání dodatečného daňového přiznání. Prozatím.

Opravy a „neopravy“ ročního zúčtování

Předně je třeba uvést, že opravy se v rámci ročního zúčtování neprovádí. Výsledkem ročního zúčtování mohou být pouze přeplatky, nikoli nedoplatky. Kdyby se například při ročním zúčtování zjistilo, že poplatník uplatnil daňové zvýhodnění, na které neměl nárok, musela by se nejprve provést oprava měsíčních daňových záloh, vybrat nedoplatky a teprve poté provést roční zúčtování. Čtěte také: Čas na roční zúčtování za rok 2010

Důležité je tedy rozlišení pojmů oprava měsíčních záloh, oprava daně a dodatečné uplatnění slevy nebo daňového zvýhodnění.

Oprava měsíčních záloh

Oprava měsíčních záloh v běžném období se provádí v souladu s § 38 i zákona o daních z příjmů. Jestliže zaměstnavatel srazil zaměstnanci vyšší zálohu, než měl, vrátí mu přeplatek na zálohách v následujícím měsíci, nejpozději do 15. února následujícího roku. Nesprávně sraženou zálohu naopak dodatečně srazí zaměstnanci nejpozději do 31. března následujícího roku.

Oprava daně

Jestliže se zjistí chyba až při ročním zúčtování, jedná se o opravu daně. Mohlo by se jednat o situaci, kdy zaměstnanec nenahlásil změnu důležitou pro nárok na slevu nebo daňové zvýhodnění. Případně změnu řádně nahlásil, ale mzdová účetní ji zapomněla ve výplatě zohlednit. Typickým příkladem může být nenahlášená změna z důvodu ukončení či přerušení studia dítěte. Čtěte také: Víte, jak uplatňovat daňové zvýhodnění na dítě, které končí studium?

Chyba se napraví podle viníka chybného odvodu:

  • zavinění zaměstnancem (nenahlášení změny) – nedoplatek na dani se srazí spolu s příslušenstvím (penále) dodatečně zaměstnanci ze mzdy, pokud od konce zdaňovacího období, v němž k chybě došlo, neuplynuly 3 roky
  • zavinění zaměstnavatelem (nesprávný výpočet, nesprávně použitá daňová sazba atd.) – nedoplatek na dani však zaměstnavatel může srazit zaměstnanci ze mzdy, jen jestliže neuplynulo od konce zdaňovacího období 12 měsíců.

Dodatečné uplatnění slevy nebo daňového zvýhodnění

Samozřejmě může nastat situace opačná, kdy zaměstnanec dodatečně zjistí, že neuplatnil slevu na dani nebo daňové zvýhodnění, na které měl nárok. Stejně tak může dojít k situaci, kdy slevu či daňové zvýhodnění neuplatnil zaměstnavatel. Postupuje se obdobně:

  • zavinění zaměstnancem (neuplatnění daňové slevy, na kterou měl nárok) – přeplatek na dani může být zaměstnanci vyplacen, pokud od konce zdaňovacího období, v němž k chybě došlo, neuplynuly 3 roky
  • zavinění zaměstnavatelem – přeplatek na dani může být zaměstnanci vyplacen, pokud od konce zdaňovacího období, v němž k chybě došlo, neuplynuly 3 roky.

Daňové zvýhodnění druhým z manželů

Další možnou variantou je, že daňové zvýhodnění v průběhu roku uplatňuje jeden z manželů u svého zaměstnavatele a po skončení roku manželé zjistí, že by bylo výhodnější, kdyby totéž zvýhodnění uplatnil druhý z nich. V takovém případě musí oba rodiče podat daňové přiznání. Roční zúčtování nelze provést. Čtěte také: Slevy na dani v roce 2010 a jejich uplatnění

A co neuplatněná sleva v daňovém přiznání?

Jestliže poplatník, který podá daňové přiznání, zjistí, že daň má být vyšší, než uvedl, musí podat do jednoho měsíce od tohoto zjištění dodatečné přiznání. Doposud tak mohl učinit i v opačném případě, kdy po uplynutí lhůty pro podání daňového přiznání zjistil, že jeho daň je nižší než uvedl (například neuplatnil slevu nebo daňové zvýhodnění). Dodatečným přiznáním si jednoduše požádal o přeplatek. Čtěte také: Nezdanitelné částky v daňovém přiznání

Brand24

Od roku 2011 je ovšem změna. K tomu, aby bylo možné podat dodatečné daňové přiznání, je třeba, aby vyšly najevo nové skutečnosti nebo důkazy, že byla daň stanovena nesprávně. V případě neuplatněné slevy se o novou skutečnost či důkaz zajisté nejedná. Přesto není nutné „házet flintu do žita“. Jak nám potvrdili z generálního finančního ředitelství, je tato záležitost aktuálně v řešení. Čtěte také: Mění se lhůty placení a vyměření daní

Při uplatnění slev a daňových zvýhodnění buďte důslední. Předem si propočítejte, komu z manželů se vyplatí uplatnit daňové zvýhodnění, případně odpočet úroků z úvěrů na bydlení. Server Podnikatel.cz doporučuje k rychlému výpočtu využití jednoduché daňové kalkulačky.

Foto: Isifa.com

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).