Hlavní navigace

Doménoví podvodníci slaví vítězství, podle policie jim nelze prokázat lhaní

26. 11. 2013
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: 329515
Doménoví vykukové, kteří prodávají předražené domény, mohou v klidu pokračovat ve své činnosti. Policie totiž odložila trestní oznámení podvedených společností.

Doménoví podvodníci, kteří se pod značkou Registrace internetových domén snaží podnikatelům prodat předražené domény, slaví další vítězství. Policie ČR totiž kvůli nenaplnění skutkové podstaty trestného činu odložila trestní oznámení, které na firmu podaly desítky podvedených společností. Registrace internetových domén tak může dále v klidu pokračovat ve svých praktikách.

Čtěte více: Doménoví podvodníci stále útočí. Čtěte co dělat, když vás nachytají

Lež prý nejde dokázat

Před několika dny se žel potvrdila slova právníků, kteří tvrdili, že v případě doménových podvodníků Registrace internetových domén nebude trestní oznámení úspěšné. Mimo jiné usnesení obsahuje informaci, že je v podstatě neprokazatelné, že by společnost Registrace internetových domén užila lži při prodeji domén (tj. že domény chce registrovat třetí subjekt s cílem vás poškodit), píše na blogu Nic.cz právník, který zastupoval jednu z podvedených firem a který trestní oznámení inicioval.

Jak takový podvod vypadá

Do firmy zavolá zaměstnanec společnosti Registrace internetových domén, který volanou společnost upozorní, že někdo chce koupit stejnou doménu, jako má ona, jen s jinou koncovkou. Registrace internetových domén ale volané firmě nabídne, abyste si doménu zaregistrovala jako první. Vše je tak doplněno tlakem na rychlé vyjádření. Kdo s registrací souhlasí, brzy mu přijde faktura za nákup domény na cca 4000 Kč a k tomu udržovací poplatek v hodnotě přesahující 600 Kč. Běžná cena domény s koncovkou .eu a .com, kterou si firmy nejčastěji “pořídí, se přitom pohybuje v řádu několika stovek korun. Pokud se podnikatel rozhodne fakturu ignorovat, přijde mu po několika měsících dopis o postoupení pohledávky firmě Altea Europe. Ta v případě odmítnutí zkusí snížit cenu na polovinu a dohodnout se. Jestliže ani poté firma nic nezaplatí, může dojít k soudu. Zkušenosti podnikatelů s firmou Altea Europe u soudu pak nejsou zrovna pozitivní.

Do trestního věci se zapojilo 86 společností a celková škoda mírně přesáhla 1,5 milionu korun. Někteří poškození podali oznámení zcela samostatně bez návaznosti na naši aktivitu a věci byly sloučeny. Podle právníků však byl skutečný počet poškozených až 10× vyšší. V návaznosti na tuto skutečnost nezbývá než přiznat porážku a prohlásit, že nelze prokázat, že by došlo k trestnému činu a tudíž k trestnému činu nedošlo. Je nám líto těch, které jsme zklamali a musíme přisvědčit pochybovačům v tomto blogu – měli jste pravdu. I tak je naše společnost rozhodnuta dobrovolně za službu nezaplatit, bojovat dále v civilním řízení až do exekuce, doplnil právník.

Brand24

Celý případ tak dopadl stejně jako u předchůdce firmy Registrace internetových domén společnosti Česká doménová centrála. Také u ní se firmy spojily a podaly trestní oznámení a také zde policie vše před dvěma roky odložila. Společnost Česká doménová centrála nicméně “ukončila” svoji činnost. Fakticky však jen změnila svoji základnu a v podvodech dále pokračuje pod hlavičkou Registrace internetových domén. Není pochyb, že jde o ty samé lidi. Zda i trestní oznámení na firmu Registrace internetových domén způsobí, že podvodníci raději přejdou pod novou značku, je otázkou. Ať už tak nebo tak, podnikatelé se musí mít stále na pozoru.

Čtěte také: Vypátrali jsme: Podvodníci se vás snaží nachytat s předraženými doménami

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).