Hlavní navigace

Dopad Sobotkovy vlády. Od 1. července klesnou výdajové paušály na polovinu

15. 6. 2017
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com, podle licence: Rights Managed
Už za pár dnů začne platit omezení výdajových paušálů pro OSVČ. Sobotkova vláda je řízla o polovinu. Mnozí podnikatelé tak přijdou o statisíce korun ročně.

Omezení se naplno projeví už za rok 2018. Za rok 2017 si podnikatelé budou moci ještě vybrat, zda použijí nový systém nebo ten současný.

1. výdajové paušály klesnou na polovinu

V rámci daňového balíčku se sice OSVČ s paušály vrátilo daňové zvýhodnění na dítě a sleva na manželku (manžela), zároveň se však opět omezily výdajové paušály. Mezní hranice příjmů, ze které se maximální výdaje počítají, se snižuje o 50 % na 1 milion korun. Paušál půjde využít i při vyšších příjmech, maximálně jím ale budete moct uplatnit výdaje odvozené z mezní hranice příjmů. Konkrétně jde o následující stropy:

  • u 80% paušálu půjde uplatnit výdaje maximálně do částky 800 tisíc Kč
  • u 60% paušálu půjde uplatnit výdaje maximálně do částky 600 tisíc Kč
  • u 40% paušálu půjde uplatnit výdaje maximálně do částky 400 tisíc Kč
  • u 30% paušálu půjde uplatnit výdaje maximálně do částky 300 tisíc Kč

Některé OSVČ na změnách mohou vydělat, řadu jiných to ale může připravit až o statisíce korun ročně. Návrat zvýhodnění nemusí pomoci ani podnikatelům s dětmi, jelikož jej může uplatňovat jen jeden z rodičů. V řadě případů tak zvýhodnění místo OSVČ uplatňoval její protějšek, který byl například v pracovním poměru. Návrat zvýhodnění za cenu omezení paušálů se jim tak v konečném důsledku nemusí vyplatit, a to i když mají více dětí.

Čtěte více: Spočítali jsme, že změny u paušálů mohou některé OSVČ přijít na statisíce korun

Kdo má třeba nižší příjmy a zvýhodnění nebo slevu na manželku chce uplatnit, může tak učinit již za zdaňovací období roku 2017. Součástí zákona je totiž i přechodné ustanovení, dle kterého si podnikatelé budou moct za zdaňovací období 2017 vybrat, zda využijí novou úpravu (tedy nižší strop pro výdaje a návrat zvýhodnění a slevy), či stávající (vyšší stropy a bez zvýhodnění a slevy).

2. Zavedení institutu nespolehlivé osoby

Tato změna přichází s daňovým balíčkem ve formě zákona č. 170/2017kterým se mění některé zákony v oblasti daní a který zavádí i další novinky. 

Další z nich je i zavedení institutu nespolehlivé osoby. Ministerstvo financí tím chce zamezit snahám některých podnikatelů, kteří se snaží vyhnout označení nespolehlivého plátce. 

Aby se totiž v současnosti mohl podnikatel označení zbavit, musí minimálně rok „sekat dobrotu“. Někteří podnikavci se tak snaží smazat svojí nespolehlivost tím, že účelově zruší registraci plátce a následně ji opět získají. Proto se navrhuje zavést institut „nespolehlivé osoby“, která má těmto situacím zamezit a současně sloužit jako efektivní nástroj při boji s daňovými úniky, který působí nejen represivně, ale i preventivně, vysvětluje se v důvodové zprávě.

Nově se v dané situaci nálepky nespolehlivosti nezbaví a stane se ihned po zrušení registrace nespolehlivou osobou se všemi právními důsledky, vysvětluje Robert Hrádek, daňový specialista KODAP. 

3. Vymezení majetku pro účely DPH

Další změna je u obchodního majetku. Ten se dosud definoval jako souhrn majetkových hodnot, který slouží osobě povinné k dani k uskutečňování ekonomické činnosti. Nově se od účinnost daňového balíčku nestačí použití k ekonomické činnosti, ale musí být i určeno k ekonomické činnosti. 

4. Nové omezení u bitcoinů

Pozor nově také na příjem a platbu virtuální měnou. Příjemce zdanitelného plnění, pokud je úplata za toto plnění poskytnuta zcela nebo zčásti virtuální měnou, ručí nově za nezaplacenou daň. Tedy z hlediska ručení za neodvedenou daň se platba v bitcoinech staví na roveň platbě na nezveřejněný účet. Uplatní se od účinnosti daňového balíčku, tedy od 1. 7. 2017, upozorňuje Hrádek. 

5. Zvýšení slev na děti

Novinkou v oblasti daní je také další zvýšení daňového zvýhodnění na druhé, třetí a každé další dítě. Roční daňové zvýhodnění na první dítě se nemění, na druhé se zvýší na 19 404 korun a na třetí a každé další dítě na 24 204 korun. Výše daňového zvýhodnění se změní v průběhu roku 2017.

skoleni_15_4

Čtěte také: Od roku 2018 vzroste daňové zvýhodnění i na první dítě, změny posvětil Senát

Maximální výše daňového bonusu na vyživované děti se nemění. Ovšem dochází ke zpřísnění podmínek pro jeho vyplácení. Nově se do limitu příjmů, který je nutný splnit pro získání daňového bonusu (šestinásobek aktuální minimální mzdy), nebudou započítávat příjmy z pronájmu majetku a kapitálové příjmy. Bude se jednat pouze o takzvané aktivní příjmy, tedy příjmy ze zaměstnání a samostatné výdělečné činnosti. Jelikož zdaňovacím obdobím je kalendářní rok, změna se použije až pro zdaňovací období roku 2018.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).