Hlavní navigace

Dotace jsou pro mnohé podnikatele výraznou podporou, jiní o jejich čerpání zájem nejeví

14. 10. 2008
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Na dnešním vystoupení v Benešově ministr zemědělství Petr Gandalovič informoval, že dotace z Programu rozvoje venkova (PRV) usnadnila začátky podnikání více než 700 malých rodinných farem. Přesto se dle průzkumu více než polovina tuzemských firem o možnosti tohoto financování nezajímá.

Dnes Petr Gandalovič ve svém vystoupení zhodnotil pozitivní efekty dotací z Evropské unie. Podporu z Programu rozvoje venkova už ke svému podnikání využilo přes 700 malých rodinných farem. Velký důraz jsme dali na přednostní uplatnění žadatelů, kteří trvale žijí v místě svého zemědělského podnikání na venkově,uvedl Gandalovič pro agenturu Mediafax s tím, že kromě prostředků využitých na podporu činnosti v začátcích, je PRV využíván také k modernizace podniků a obecnému rozvoji podnikání. Pomoc s černáním finanční podpory by zemědělcům měly právě vznikající agentury pro zemědělství a venkov. V okresech vytvoříme informační a servisní bod nejen pro zemědělce, ale také pro malé obce. Zkušený tým zaměstnanců agentur je připraven pomáhat v systému dotačních podpor, které na venkov patří a které je třeba v co největší míře využít na kvalitní a zajímavé projekty, sdělil Mediafaxu Gandalovič.

I přes regionální agentury, které vznikají i k ostatním operačním programům, často potenciální uživatelé dotací o jejich čerpání nejeví přílišný zájem. Dle studie agentury Factum Invenio se více než polovina tuzemských firem o možnosti financování projetků z evropských fondů nezajímá. 31 % oslovených firem pak o této možnosti ví, aktivně ji však nevyužívá. Pouze 17 % firem uvedlo, že své projekty z fondů EU financuje, nebo tak činilo v minulosti. Pro malé, střední a velké podniky je přitom ve fondech vyčleněno více než 225 miliard korun. Čtěte více: Jak být úspěšný při získávání dotace EU

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktor/ka již pro server Podnikatel.cz nepracuje. 

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).