Hlavní navigace

Vlákno názorů k článku Důsledky „přečerpané“ řádné dovolené v mzdové praxi od Karel - Ten postup zaměstnavatele je docela divný, protože částku...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 13. 8. 2014 10:12

    Karel (neregistrovaný)

    Ten postup zaměstnavatele je docela divný, protože částku za přečerpanou dovolenou mám v hrubém, ale srážky se provádí až z čisté mzdy, myslím, že v praxi se to řeší nejjednodušším způsobem zadáním záporné částky za přečerpanou dovolenou do hrubé mzdy, ať se to úřednímu šimlovi líbí, nebo ne.

  • 13. 8. 2014 13:20

    autorka

    Dobrý den,

    aby mohl zaměstnavatel cokoli (ať už z hrubé nebo čisté mzdy) srazit zaměstnanci ze mzdy, musí mít oporu v zákoně. Tady se jedná se o srážku ze mzdy v souladu s § 147 odst. 1 písm. e) zákoníku práce, tj. v podstatě totéž, co popisujete jako v praxi zavedený nejjednodušší postup. Je ale třeba mít na paměti, že pokud má zaměstnanec exekuční srážky s výhodnějším pořadím, mohly by zaměstnavateli automatickým zadáním záporné částky za přečerpanou dovolenou hrozit příslušné sankce (např. pokuta dle občanského soudního řádu, v extrémním případě i poddlužnická žaloba).

    Dagmar Kučerová

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).