Hlavní navigace

E-shopy mají smůlu, od 1. března spadnou pod #EET

5. 1. 2017
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Ještě na konci minulého roku si všichni provozovatelé internetových obchodů oddechli, že evidence tržeb na ně nedolehne. Realita bude přesně opačná.

Neberte si podnikatele jako rukojmí, vzkazují podnikatelé politikům. Jenže ti chaos v evidenci tržeb přehlížejí a raději si rozehrávají vlastní politickou kampaň před volbami.

Jejich obětí se však již brzy stanou provozovatelé e-shopů. Těm bylo ústy ministra financí Andreje Babiše, hlavního strůjce elektronické evidence tržeb, na konci roku slíbeno, že do zákona bude zavedena výjimka a EET se jich týkat nebude. Proto my dnes navrhujeme, aby e-shopy z evidence vypadly. Týká se to všech plateb platební kartou „z domu“, upřesnil na konci listopadu nový návrh ministr financí Andrej Babiš. Už nyní je však je jasné, že to byly jenom plané sliby a Finanční správa serveru Podnikatel.cz již potvrdila, že e-shopy se evidenci tržeb nevyhnou. Musí totiž respektovat aktuální zákon.

Čtěte také: Babiš navrhuje další výjimku z EET. Týká se drobných podnikatelů

Zákon o evidenci tržeb se nezmění, e-shopy budou evidovat

A ten se nezmění. Pozměňovací návrh, který Babiš předložil pro mediálních přestřelkách s premiérem Bohuslavem Sobotkou, se začne projednávat na půdě poslanecké sněmovny teprve až od 10. ledna. Server Podnikatel.cz aktuálním průzkumem u politických stran zjistil, že podporu ministr financí ve sněmovně nenajde.

Proti Babišovým návrhům se aktuálně staví ČSSD, ODS i TOP 09. Premiér a předseda ČSSD Bohuslav Sobotka již dříve uvedl, že cílem EET je podle něj narovnat prostředí a omezit šedou ekonomiku, proto žádné výjimky nepřipadají v úvahu. A toto stanovisko stále platí. ČSSD nebude hlasovat pro změnu: Sociální demokracie nepodpořila v Rozpočtovém výboru při projednávání daňového balíčku žádné pozměňovací návrhy k EET a nebudeme je podporovat ani při hlasování ve 3 . čtení tzv. daňového balíčku na plénu 10. ledna. Pro zavádění výjimek krátce po spuštění EET nejsme. Každá výjimka zavádí jistou diskriminaci a narušuje smysl EET. Také ministr Babiš dříve sám jakékoliv výjimky odmítal, potvrdil předseda rozpočtového výboru poslanecké sněmovny Václav Votava.

Proti jakýmkoli změnám je i Občanská demokratická strana (ODS): Naše stanovisko platí, návrh pana Babiše nepodpoříme, potvrdil serveru Podnikatel.cz Zbyněk Stanjura, šéf poslaneckého klubu ODS. Ve stejném duchu se vyjádřila ústy své mluvčí i TOP 09. KSČM, která dříve deklarovala, že změny nepodpoří, si zatím ještě nechává čas na rozmyšlenou: Rozhodnutí o podpoře tomuto pozměňovacímu návrhu padne až na jednání poslaneckého klubu KSČM v úterý 10. ledna, uvedl pro Podnikatel.cz Robert Kvacskai

Je proto již nyní jasné, že změny v zákonu o evidenci tržeb neprojdou. A i kdyby prošly, podnikatelé v oblasti e-commerce by se o platné výjimce dozvěděli velmi krátce před samotným startem 2. vlny EET. Jenže na to nelze ani čekat, ani spoléhat, internetový byznys a možnosti plateb na internetu jsou tak různorodé, že podnikatelé už nyní musí začít implementovat software, který všechny platební možnosti obsáhne. 

Finanční správa se musí řídit aktuálním zákonem, EET po e-shopech vyžadovat bude

Ministerstvo financí přitom řadu měsíců ignorovalo připomínky odborné veřejnosti k EET a teprve týden před startem EET přišlo s návrhem úprav. Ty se tak nepromítnou a Finanční správě tak nezbyde nic jiného než po podnikatelích v oblasti e-commerce požadovat evidenci tržeb: Je nutné vycházet ze stávajícího platného znění zákona o evidenci tržeb, dle kterého platí, že v případě, že e-shopům (stejně jako jiným podnikatelům), plynou platby v hotovosti, platební kartou nebo jiným obdobným způsobem, budou e-shopy povinny tyto tržby evidovat, řekla serveru Podnikatel.cz Petra Petlachová, mluvčí Finanční správy. 

Čtěte také: Pryč s emocemi, online platby nemají v #EET co dělat

Ta zároveň doplnila, že evidenci tržeb podléhají jak platby u obchodníka (na terminálu), tak platby kartou na internetu. Stejně tak evidenci tržeb budou podléhat platby e-shopům, které jsou realizovány v hotovosti při platbě na provozovně. Povinnost evidovat tržby vznikne tak e-shopům (obecně podnikatelům v oblasti malo/velkoobchodu) od 1. března 2017

Navrhovaná změna zákona o evidenci tržeb, která tak měla vyjmout z EET e-shopy: V § 5 se na konci textu písmene b) doplňují slova „; to neplatí pro příkaz k převodu uskutečněný bez osobního styku plátce s příjemcem, pokud není platba přijímána pokladním zařízením umožňujícím přijímat hotovost“.

Podnikatelům se aktuální situace nezamlouvá a nahlas hovoří o tom, že z EET se stalo výhradně politické téma: Chtěli bychom, aby při rozhodování o budoucnosti podnikatelů v naší zemí rozhodovala hlavně fakta a nikoliv emoce. Snažíme se poskytnout všem subjektům politického spektra co nejpodrobnější informace k problematice online plateb a EET tak, aby bylo všem jasné, že jde o problém, který je potřeba vyřešit, uvedl Jan Vetyška, ředitel Asociace pro elektronickou komerci (APEK). 

Udělali jste z EET politické téma, vzkazují podnikatelé politikům

Podobný názor má i Karel Havlíček, předseda představenstva Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR (AMSP ČR):  Byla chyba e-shopy do EET vůbec zařazovat, ale je lepší chybu přiznat a včas je vyjmout, než se tvářit, že je vše v pořádku. Jen doufám, že si politici nyní nevezmou provozovatele e-shopu jako rukojmí a budou mít dostatek rozumu a výjimku jim povolí.

Brand24

V to věří i největší internetový obchod v Česku Alza.cz: Věříme, že v rámci novely bude výjimka upravena. Zavedení EET i na platby kartou však nepovažujeme za úplně šťastné řešení. Nedává příliš smysl, když se na bankovní převod ani dobírku takové opatření nevztahuje, řekl Karel Kučera, ředitel marketingu Alza.cz. 

Podnikatelé tak stále doufají, ale to je tak jediné, co mohou. Ministr financí Andrej Babiš musí mezitím rychle najít jiné řešení, jak slibované úpravy v oblasti EET dotáhnout do konce. 

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).