Hlavní navigace

#EET bude mít na svědomí uzavření až stovky ordinací. Lékaři nechtějí evidovat

4. 9. 2017
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Za více než půl roku startuje elektronická evidence také pro lékaře. Ti jsou ale proti EET a vyhrožují, že zavřou stovku ordinací.

Do systému elektronické evidenci tržeb (EET) spadnou lékaři už v březnu příštího roku.

Do další v pořadí již 3. vlny jsou začleněni společně s účetními, právníky a také stánkovým prodejem včetně farmářských trhů. Nejvíce se proti EET ohrazují praktičtí lékaři, těch je v České republice zhruba 5500. 

Raději ordinace zrušíme, než bychom evidovali tržby, hrozí lékaři

Mnozí z nich nemají dodnes ani počítač a právě tito lékaři chtějí své ordinace raději zrušit, než aby se přizpůsobili novým pravidlům. Upozornil na to podle zpravodajského serveru Novinky.cz předseda Sdružení praktických lékařů Pavel Šonka.

Podle něj bude uzavřena až stovka ordinací. O svého lékaře by tak v průměru přišlo 200 tisíc pacientů. Lékaři totiž kromě EET budou mít ještě další povinnost, a ta bude spočívat ve vydávání tzv. eReceptů. 

Doktoři se kromě EET budou muset ještě naučit s eRecepty

S eRecepty a EET mají problém především starší lékaři. Upozornila na to již dříve Česká lékařská komora. Podle ní by odchod některých lékařů mohl způsobit vážnou personální krizi. Už nyní je praktických lékařů nedostatek.

Podle Šonky by se uzavření ordinací týkalo především méně atraktivních lokalit a dotčení lékaři by zřejmě zrušili i detašovaná pracoviště v menších obcích, kam za pacienty dojíždějí.

Mezi povinné subjekty k EET ve třetí vlně spadají ostatní činnosti, tedy lékaři, právníci, veterináři, účetní, vyjma těch v poslední fázi, například svobodná povolání, doprava, zemědělství. Třetí vlna elektronické evidence tržeb startuje už 1. března 2018.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).