Hlavní navigace

#EET je bičem na restaurace vyplácející zaměstnance na „dlaňovku“, říká Babiš

27. 4. 2015
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: www.isifa.com, podle licence: Rights Managed
Ministr financí Andrej Babiš obhajuje elektronickou evidenci tržeb tím, že chce bojovat proti nepoctivým podnikatelům, kteří vyplácejí své zaměstnance načerno.

Už začátkem května doputuje na vládu návrh zákona o evidenci tržeb. Rozhodovat by o něm měla kolem 6. května. Řekl to ministr financí Andrej Babiš v pořadu Partie na TV Prima. Projednávání zákona by se tak do Sněmovny mohlo dostat již v průběhu května. S ohledem na to, že proti návrhu vystupuje pouze opozice v čele s TOP 09 a ODS, je pravděpodobné, že zákon poslanci odklepnou.

Ilustrační obrázek.
Autor: www.isifa.com, podle licence: Rights Managed

EET je podle Babiše bičem na nepoctivé podnikatele, kteří neodvádějí DPH. 

Ministr financí se v pořadu Partie také více rozpovídal o tom, proč chce stát povinnou elektronickou evidenci tržeb (EET) zavést. 

Z restaurací bychom měli dostávat ročně asi 11 miliard v DPH a v současné době dostáváme 1,6 miliardy korun, řekl Babiš. 

Restaurace navíc podle něj podvádějí nejen stát ale i zákazníky. V jídle je započítáno DPH a oni ji nezaplatí. To je podvod na všechny a já to odmítám, prohlásil ministr financí. 

Podvodů se restaurace dopouštějí i tím, že neodvádějí za zaměstnace sociální a zdravotní pojištění tím, že je vyplácejí hotovostně na ruku: A máme také zprávy o tom, že ti, co jsou placeni na „dlaňovku“, berou ještě podporu v nezaměstnanosti, říká Andrej Babiš. 

Systém elektronické evidence tržeb vychází z již fungujícího chorvatského modelu, který by měl do Česka v brzké době přijet obhájit na velkou konferenci tamní ministr financí. 

Jak však uvedla TV Prima, nasazení povinné evidence tržeb mělo v Chorvatsku za následek úbytek podnikatelů v restaurační a pohostinnské činnosti. Ze 17 800 firem jich ve stravovacích a ubytovacích službách podniká podle Primy již pouhých 12 200. Tyto údaje však ministr financí Andrej Babiš zcela odmítá a ohrazuje se rovnými podmínkami pro všechny a zvýšením celkových tržeb: Tržby ve stravovacích službách se v Chorvatsku od zavedení EET navýšily o 55 procent, ohradil se Babiš. 

Brand24

Právě podnikatelů ve stravovacích a ubytovacích službách by se měla povinná elektronická evidence tržeb týkat jako první. To by mělo s sebou přinést i snížení DPH v této činnosti na 15 %. Podnikatelé budou moci navíc využít jednorázové slevy na dani ve výši 5000 korun, kterou si mohou kompenzovat náklady na zavedení systému EET. 

Jako druzí na řadu pak přijdou osoby podnikající v maloobchodě a velkoobchodě. Poté vyhotoví Finanční správa analýzu, na základě níž by ministerstvo financí mohlo prováděcí vyhláškou zavést povinnost evidence tržeb i pro další podnikatele, kteří mají významný podíl hotovostních transakcí. Drobných řemelsníků by se EET týkat nemělo, ale nelze tuto povinnost zcela vyloučit. 

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).