Hlavní navigace

#EET přinese do rozpočtu údajně více peněz, než byl původní odhad

24. 4. 2017
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com, podle licence: Rights Managed
Ministerstvo financí aktualizovalo své odhady ohledně příjmů z elektronické evidence tržeb. Má přinést o několik miliard více, než byl původní odhad.

Necelých 24 a půl miliard korun navíc má přinést do státní kasy elektronická evidence tržeb po naběhnutí všech fází. Původní odhady přitom byly kolem 18 miliard korun.

Miliardy navíc do státní kasy díky EET?

Vyplývá to z aktualizované verze Konvergenčního programu, kterou má k dispozici ČTK. Z materiálu, které předložilo ministerstvo financí, vyplývá, že letos a příští rok přinese EET do státní kasy navíc 22,6 miliardy korun. Po naběhnutí všech fází to má být o dalších 1,8 miliardy korun.

Státní kasa by měla inkasovat více díky EET hlavně u daně z přidané hodnoty. Jen letos to bude 4 a půl miliard koruny, příští rok 2,7 miliardy korun. Vybere se i více na daních z příjmů fyzických osob, jen letos by se díky EET mělo vybrat 3,4 miliardy korun a v roce 2018 pak 3,3 miliardy korun. 

MF ČR už do odhadů promítlo i náklady na EET

Ministerstvo financí už do odhadů promítlo náklady na zavedení EET i jednorázovou slevu na dani. Mohou si ji uplatnit podnikatelé fyzické osoby, a to ve výši 5000 Kč, nejvýše však do částky kladného rozdílů mezi 15 % dílčího základu daně ze samostatné činnosti a základní slevy na poplatníka. 

Povinnost evidovat tržby pro první skupinu podnikatelů odstartovala 1. prosince 2016. Do druhé fáze, která odstartovala v březnu 2017 spadl maloobchod a velkoobchod a také provoz e-shopů, pokud u nich zákazník platí kartou. 3. fáze bude až v březnu 2018 a poslední fáze, která dopadá hlavně na řemeslníky, začíná od 1.6. 2018

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).