Hlavní navigace

#EET s účtenkovou loterií? Podle podnikatelů je celonárodní Matějská zbytečná

11. 8. 2015
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

 Autor: www.shutterstock.com, podle licence: Rights Managed
Stále není jisté, zda s elektronickou evidencí tržeb bude spuštěna i účtenková loterie. Podle podnikatelů jde o nesmysl a přirovnávají loterii k Matějské pouti.

Chorvatské ministerstvo financí vyhlásilo před několika dny v souvislosti s tamní elektronickou evidencí tržeb (EET) účtenkovou loterii pro české turisty. Kdo nasbírá a pošle do 2. října dvacet účtenek za nákupy v Chorvatsku, může vyhrát zájezd pro dvě osoby do Chorvatska přibližně v hodnotě 50 000 Kč.

Zatímco Chorvati rozšiřují účtenkovou loterii i na zahraniční turisty, v Česku není zatím jisté, zda bude účtenková loterie spolu s EET zavedena. Ministerstvo financí si v zákoně sice otevřelo prostor pro její schválení, zda k tomu však opravdu dojde, zůstává ve hvězdách. Proti účtenkové loterii se totiž staví většina podnikatelských asociací, a to i ty, které jinak zavedení e-tržeb podporují.

Čtěte také: 10 podnikatelských asociací a jejich názory na elektronickou evidenci tržeb

Chorvatská účtenková loterie i pro Čechy

Ilustrační obrázek
Autor: www.shutterstock.com, podle licence: Rights Managed

Podle podnikatelů je účtenková loterie nesmyslná.

Češi, kteří nakoupí v Chorvatsku, se mohou zapojit do účtenkové loterie, kterou pro ně organizuje tamní ministerstvo financí. Podmínkou je, aby v období od 1. srpna do 2. října 2015 nasbírali dvacet účtenek za nákupy v Chorvatsku a zaslali je na adresu Chorvatské Loterie. Výherce obdrží zájezd pro dvě osoby do Chorvatska na léto příštího roku v hodnotě zhruba 50 000 Kč. Myšlenka uspořádat takovou loterii napadla chorvatského ministra financí Borise Lalovace během jeho červnové návštěvy v Praze, kde po dobu dvou dní diskutoval s českou veřejností a novináři o reálných zkušenostech s e-tržbami v Chorvatsku, komentoval ministr financí Andrej Babiš.

Čtěte také: Že kvůli #EET zkrachovalo 50 tisíc OSVČ? Nesmysl, říká chorvatský šéf financí

Podle něj pomůže zapojení do soutěže Čechům lépe pochopit fungování elektronické evidence tržeb v Chorvatsku a budou se tak prý moci přesvědčit, že se EET stala běžnou součástí života bez negativních dopadů na podnikání. Jak Andrej Babiš, tak Boris Lalovac jsou přesvědčeni, že účtenková loterie patří mezi atraktivní možnosti, jak mohou občané participovat na fungování elektronické evidence tržeb.

Čtěte také: #EET neprojde, tvrdí opozice. Hodlá obstruovat, aby zákon nebyl schválen

Účtenková loterie je Matějská, říkají podnikatelé

Zatímco tuzemské ministerstvo financí je účtenkové loterii pozitivně nakloněno, většina českých podnikatelských asociací tento názor nesdílí. Proti se staví i sdružení, která jinak zavedení e-tržeb podporují. S účtenkovou loterií například zásadně nesouhlasí Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR (AMSP), podle které jde o neúčinný nástroj. To se prokázalo na Slovensku, kde na 5 miliard eurových příjmů z DPH se za rok vybralo díky účtenkové loterii jen asi o 7 milionů euro více, což je pod rozlišovací schopnost. Navíc se budou vytvářet fronty na prodejnách, kde si lidé, podobně jako na Slovensku, budou brát tři košíky, kvůli třem účtenkám a budu zdržovat. Elektronická evidence tržeb může fungovat i bez celonárodní Matějské pouti, a to na seriózní bázi, domnívá se Karel Havlíček, předseda AMSP.

S účtenkovou loterií nesouhlasí ani Hospodářská komora ČR, která, stejně jako AMSP, jinak zavedení e-tržeb podporuje. Podle komory je zavedení účtenkové loterie diskutabilní. Jsem přesvědčena, že finanční správa se má vyvarovat morálního hazardu. Také hrozí manipulace s vydanými účtenkami. Rovněž by ani nesvědčilo uvalit na zákazníka povinnost převzít od obchodníka účtenku, uvedla serveru Podnikatel.cz Markéta Schormová, právní expertka Hospodářské komory ČR.

Účtenková loterie se nezamlouvá ani Společenstvu uměleckých kovářů a zámečníků
a kovářů-podkovářů Čech, Moravy a Slezska
, pro které je však trnem v oku i samotná EET. Podle společenstva jde jen o další navrhovanou zátěž pro drobné živnostníky, mezi kterými jsou i starší lidé, kteří nemají k počítačům žádný vztah. Chápu, že je účtenková loterie zajímavý kontrolní mechanismus vystavování účtenek. To má ale ještě každý v loterii dávat vědět státu, kolik rohlíků sní a zda radši mléko od Franty nebo z konzumu od Jiřiny? Dnes už žádné internetové připojení není anonymní a stát bude moci kontrolovat nejen, co podnikatel prodává, ale také co si každý zapojený jednotlivec nakupuje, doplnil serveru Podnikatel.cz Tomáš Blažíček ze Společenstva uměleckých kovářů a zámečníků a kovářů-podkovářů Čech, Moravy a Slezska.

Čtěte také: Nejen živnostníci. Elektronické evidence tržeb se děsí i účetní

skoleni_15_4

Ministerstvo by se mělo zaměřit na daňové ráje

Že je účtenková loterie nesmysl, tvrdí také další odpůrce EET Bedřich Danda, předseda Sdružení podnikatelů a živnostníků České republiky. Nesouhlasíme s účtenkovou loterií, stejně jako zásadně odmítáme zavádění celého EET. Jde o naprostou zbytečnost, protože už nyní má stát v ruce instrumenty, jak dohánět daňové úniky a málo je efektivně využívá. Například vývoz kapitálu do daňových rájů nebo činnost finančních úřadů na úrovni okresů, vysvětlil Danda.

To, že by se stát měl zaměřit také na firmy se sídlem v daňových rájích, si myslí i Marcel Winter, předseda Česko-vietnamské společnosti. Na rozdíl od ostatních však podporuje jak EET, tak účtenkovou loterii. S EET souhlasím, protože vyrovná podmínky podnikání poctivých podnikatelů se zloději a podvodníky. Protože jsme hravý národ, tak doporučuji loterii vydaných účtenek o hodnotné ceny, uzavřel Winter.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).