Hlavní navigace

#EET se může týkat i Airbnb, tvrdí finanční správa

11. 10. 2017
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Pronajímáte svůj byt nebo pokoj přes Airbnb? Pak se vás podle finanční správy může týkat povinnost evidovat tržby v rámci EET.

Finanční správa dnes totiž zveřejnila Informace k daňovému posouzení povinností poskytovatelů ubytovacích služeb (Airbnb a další), ve kterém se mimo jiné zmiňuje i o vztahu Airbnb a EET. Jasné vyjádření, zda se EET týká, v něm ale není. Záleží na specifikách smluvního vztahu.

Čtěte také: Spadá Airbnb pod #EET? Otázku nadále analyzujeme, přiznává finanční správa

Záleží na specifikách smluvního stavu

V případech, kdy poplatník poskytující ubytovací služby využívá pro účely zprostředkování nabídky služeb a přijetí plateb za poskytnutí těchto služeb třetí osoby (zprostředkovatel), je třeba brát v potaz specifika smluvního vztahu mezi poplatníkem a zprostředkovatelem, která mohou mít vliv na faktický průběh výkonu evidenční povinnosti, případně mohou za určitých podmínek založit povinnost evidovat tržby poplatníka zprostředkovateli. Zásadní je v tomto ohledu především to, čím jménem na čí účet jsou platby za poskytnutí služby přijímány, tvrdí finanční správa.

Čtěte také na Lupa.cz: Pronájmy přes Airbnb mohou spadat pod EET, tvrdí Finanční správa

Přestože obchodní podmínky Airbnb jsou dané a podmiňují zmíněný smluvní vztah, úřady stále vyhýbají tomu jasně říct, zda se Airbnb má EET týkat. AirBnB sice umožňuje, v závislosti na zemi, několik způsobů placení, sama služba ale funguje jako platební zprostředkovatel. Peníze vybírá Airbnb a posílá je českým pronajímatelům buď na účet nebo skrze PayPal.

Podrobnosti připravujeme.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).