Hlavní navigace

#EET se týká i lékáren, evidovat ale budou jen doplatky od pacientů

21. 2. 2017
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Elektronická evidence tržeb (EET) se za týden dotkne i lékáren. Oproti běžným obchodům ale bude evidence lehce specifická.

V případě platby za výdej léčivého přípravku v lékárnách bude EET podléhat doplatek od pacienta, který je uskutečněn v hotovosti, platební kartou nebo jiným obdobným způsobem.

Jak bude EET vypadat u lékáren

V případě plátců daně z přidané hodnoty pak bude v datové zprávě zaslané správci daně uveden základ daně z přidané hodnoty (dále jen „základ daně“) a daň dle sazeb (dále jen „DPH“) vztahující se pouze k této platbě, nikoliv základ daně a DPH celého zdanitelného plnění vztahujícího se i k úhradě léčivého přípravku příslušnou zdravotní pojišťovny. V datové zprávě nebude uváděn ani základ daně a DPH týkající se signálního výkonu, které poplatníkovi také hradí zdravotní pojišťovna, upřesňuje Generální finanční ředitelství (GFŘ) na webu etrzby.cz.

U lékáren tak může nastat situace, že součet jednotlivých základů daně a DPH bude odlišný od celkové přijaté částky. „Záměr zákonodárce uvádět v datové zprávě pouze základ daně a DPH ve vztahu k přijaté platbě v hotovosti, platební kartou či jiným obdobným způsobem lze dovodit též ze skutečnosti, že tyto údaje jsou pouze součástí zasílaných údajů, nikoliv však údaji uváděnými na účtence dle § 20 ZoET. Uvedené však neznamená, že součet základů daně a DPH bude vždy odpovídat celkové přijaté částce,“ upozorňuje GFŘ.

I v případě lékáren ale platí, že vystavená účtenka může obsahovat kromě údajů uvedených v § 20 ZoET i další údaje, které chce poplatník na dokladu uvést, a to např. z důvodu splnění povinností ukládaných zákonem o ochraně spotřebitele nebo zákonem o dani z přidané hodnoty. Povinnosti dané několika zákony tak mohou být splněny jedním dokladem. Z vydané účtenky musí být vždy jednoznačně zřejmé, která částka je evidovanou tržbou dle ZoET a která je předmětem zdanitelného plnění. Z uvedeného vyplývá, že údaje týkající se daně z přidané hodnoty uvedené na účtence (daňovém dokladu) se mohou lišit od údajů týkajících se základů daně a DPH uvedených v datové zprávě zasílané správci daně, uvádí GFŘ.

Brand24

Čtěte také: Co všechno musí být na účtence, abyste kvůli #EET nemuseli vydávat dva doklady?

Příklad

V lékárně dojde k výdeji léčivého přípravku v celkové hodnotě 150 Kč včetně DPH a úhrada pojišťovny činí 100 Kč. Pacient v tomto případě bude v hotovosti nebo platební kartou doplácet 50 Kč. V datové zprávě budou mimo jiné uvedeny jiné následující údaje:

  • Položka 11 (celková částka tržby) 50 Kč
  • Položka 17 (celkový základ daně s druhou sníženou sazbou) 45,46 Kč
  • Položka 18 (celková DPH s druhou sníženou sazbou) 4,55 Kč

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Zástupce šéfredaktora Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).