Hlavní navigace

exPRESS: Ekonomika se dál propadá, je balíček NERVu reálný?

20. 2. 2009
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

 Autor: 258398
Statistický úřad informoval o zhoršených výsledcích ve stavebnictví i propadu tržeb maloobchodníků. Vláda sice již schválila finální podobu protikrizového balíčku, otazník však visí nad tím, kdy bude zaveden v praxi.

Vláda schválila protikrizový balíček. Jaká je jeho finální podoba? »

Vláda v pondělí na svém zasedání schválila protikrizový balíček. Návrhy z materiálu, který doporučila Národní ekonomická rada vlády, byly však pozměněny. Plán počítá se snížením sociálního pojištění, ale neobsahuje například zavedení tzv. švarcsystému nebo šrotovné. Novinkou je opatření pro firmy do pěti zaměstnanců. Ty letos nebudou muset platit zálohy na daně z příjmu. Čtěte více: Návrat švarcsystému, ukázky české vychytralosti, asi nehrozí

Podnikatelé si také budou moci odečíst DPH u všech nových automobilů. Dvě miliardy by měly putovat do Českomoravské záruční a rozvojové banky pro zajištění vyšší dostupnosti úvěrů pro malé a střední podnikatele. Další podporou podnikatelských aktivit by měly být vládní investice do zateplování rodinných domů a paneláků. Dvě miliardy budou připravené pro veřejnou dopravu krajů nejvíce postižených krizí. Stát by měl také částečně participovat s bankami na rizicích při poskytování kapitálů malým a středním podnikům. Protikrizový plán by naopak neměl obsahovat návrh na zavedení tzv. švarcsystému nebo šrotovné. Novinkou je naopak opatření oprošťující firmy, které mají maximálně pět zaměstnanců, platit zálohy na daně z příjmu.

Do protikrizového balíčku patří následující opatření:

  1. Sleva na sociálním pojištění
  2. Zrychlené odpisy
  3. Odpočet DPH u všech automobilů
  4. Snížení sociálního pojištění
  5. Snížení korporátní daně
  6. Snížení poplatku na železnicích o 20 %
  7. Garance bankovních úvěrů pro firmy
  8. Refundace až 80 % platu
  9. Snižování energetické náročnosti budov
  10. Podpora exportu
  11. Podpora podnikatelů v zemědělství
  12. Investice do výzkumu a vývoje
  13. Investice do dopravy
  14. Program obnovy venkova
  15. Osvobození malých firem od záloh daně z příjmu v roce 2009
  16. Insolvenční řízení
exPRESS - Koleje 01
Finanční krize

Podnikatelé přivítali schválení protikrizového balíčku

Podnikatelé uvítali, že vláda na svém včerejším zasedání schválila balíček protikrizových opatření. Firmy též doufají, že jednotlivé plánované kroky pomohou následky krize zmírnit. Záchranný plán obsahuje četné návrhy, které pomohou tuzemské podnikatelské sféře a průmyslu, ať to je například zrychlení odpisů, odpočet na DPH u automobilů, snížení sociálního pojištění nebo pokles firemních daní. Věříme, že tyto návrhy budou co nejdříve schváleny v parlamentu a uvedeny v život, komentoval prezident Hospodářské komory České republiky Petr Kužel.

ČEZ nabízí podnikatelům posunout si splatnost záloh, podnikatelé to považují za marketingové gesto

Vlnu reakcí spustila zpráva společnosti ČEZ. Energetický gigant přišel s veřejnou nabídkou mimo jiné i pro podnikatele, která spočívá v odkladu splatnosti záloh za elektřinu o 30 dní. Podle ČEZu se tak českým živnostníkům uvolní až 800 milionů korun. Podnikatelé připouštějí, že taková nabídka může být pro ně zajímavá, nicméně stále požadují snížení cen elektřiny, které podle nich neodpovídají současným cenám trhu na energetické burze, poklesu cen ropy na světových trzích a snižování cen elektřiny v okolních zemích.

Zhoršující se výsledky ve stavebnictví splnily očekávání analytiků

Stavební produkce byla v prosinci po očištění od sezónních vlivů o půl procenta nižší, než v listopadu. Meziročně se snížila o 2,6 %. Za celý rok 2008 došlo u stavební produkce k 0,6% nárůstu. Bytová výstavba je také na poklesu. V posledním kvartálu roku 2008 se začalo stavět o 19,1 % méně bytů, než za stejné období roku 2007, informoval Český statistický úřad.

Koruna by podle analytiků měla posilovat až v druhé půli roku

Koruna v posledních týden výrazně oslabuje k euru i dolaru. Česká měna padá díky klesající důvěře investorů, kteří ji nyní vyprodávají. Od druhého pololetí by však podle analytiků mohla česká měna zase posilovat.

Propadu tržeb maloobchodníků nezabránily ani Vánoce

Maloobchodníkům se nepodařilo v prosinci loňského roku zarazit pád svých tržeb. Přestože součástí prosinci jsou vánoční svátky, před kterými vždy tržby rostou, pokles tržeb maloobchodu dále klesal. Vyplývá to z údajů, které zveřejnil Český statistický úřad.

Příjezdový cestovní ruch se dále propadá. Za dva roky ztratila řada firem až 50 % tržeb

Příjezdový cestovní ruch zažívá těžké časy, počet zahraničních turistů u nás klesá a ti, co přijíždějí, méně utrácí. Meziroční propad tržeb za první dva měsíce letošního roku činí až 35 %. Vyplynulo to z průzkumu, který uskutečnila Acociace českých cestovních kanceláří a agentur (AČCKA) mezi pražskými restauracemi, hotely, obchody se suvenýry a cestovními agenturami.

exPRESS - Koleje 02
Legislativa a státní správa

Poslanci odklepli ratifikaci Lisabonské smlouvy

Podle očekávání sněmovna souhlasila s ratifikací Lisabonské smlouvy. K tomu, aby poslanci ratifikaci posvětili, byla zapotřebí ústavní většina 120 hlasů, pro hlasovalo 125 poslanců. Dokument nyní putuje do Senátu, až poté ho dostane k podpisu prezident republiky.

Sněmovna definitivně schválila dorovnání přímých plateb zemědělcům

Sněmovna definitivně schválila ve třetím čtení návrh, na jehož základě půjde 1300 milionů korun z Pozemkového fondu ČR na dorovnání přímých plateb zemědělcům. Výsledná částka je ještě o 300 milionů vyšší, než stanovil návrh schválený poslanci na začátku února.

Ministerstvo vnitra v Praze představilo datové schránky

Ministerstvo vnitra v Praze představilo datové schránky. Pro společnosti s ručením omezeným totiž od července platí za povinnost mít svoji datovou schránku. Stejná povinnost platí pro orgány veřejné moci. Dobrovolně si pak mohou datovou schránku zřídit i fyzické osoby, či fyzické podnikající osoby.

exPRESS - Koleje 03
Provoz firmy

Žádosti o záruky za úvěry k ČMRZB mohou podnikatelé podávat již od pondělí

ČMZRB bude podnikatelům poskytovat záruky až do výše 80 % úvěrů od některé komerční banky. Podnikatelé se však obávají, aby finanční instituce nezneužívaly pomoc státu k řešení vlastních problémů, místo aby je použily pro podnikatele.

Dohoda o provedení práce nemocenské dávky neumožňuje

Pracovník, který je zaměstnán na základě dohody o provedení práce, nemá nárok na proplacení nemocenské v případě pracovního úrazu. Jeho zaměstnavatel totiž pracovníka v tomto případě nepřihlašuje k sociálnímu pojištění. Jiná by byla situaci v případě zaměstnávání na základě dohody o pracovní činnosti.

Dohoda o provedení práce nevyžaduje přihlášení k sociálnímu a zdravotnímu pojištění

Podnikatel, který zaměstnává pracovníka na základě dohody o provedení práce, nemá povinnost ho přihlašovat k sociálnímu a zdravotnímu pojištění. Finančnímu úřadu za něj ale musí odvést zálohovou daň z příjmu, jejíž výše se liší podle skutečnosti, zda Prohlášení poplatníka daně z příjmů fyzických osob ze závislé činnosti a z funkčních požitků (Prohlášení).

Podnikatelé si mohou nechat vrátit nadměrný odpočet DPH dříve

Podnikatelé, kteří mají nárok na vrácení přeplatku DPH, se k němu mohou dostat rychleji. Pokud podají tuto žádost elektronicky a finanční úřad nevztáhne námitky k jejich daňovému přiznání, zkrátí se lhůta vracení ze 30 na 15 dní. Ministerstvo financí tak chce podpořit podnikatele a umožnit jim dřívější přístup k hotovostním prostředkům.

Brand24

Podpora ekologického zemědělství roste. Dokazuje to i rostoucí počet ekofarem

Státní podpora ekologického zemědělství se zvyšuje. Podle údajů ministerstva zemědělství to dokazuje rostoucí počet ekofarem, který se ke konci roku blížil dvěma tisícům. Oproti předchozímu roku je to o 600 ekofarem ví­ce.

Tesco na pražské Národní třídě bude nosit nový název: My

Obchodní domy, které provozuje společnost Tesco, dostanou nový název. Společně budou vystupovat pod značkou My [ma:j]. Poprvé se značka objeví již 26. února v Liberci. Do nového kabátu se promění i obchodní domy v Praze a Bratislavě. Obchodní dům na pražské Národní třídě se tak aspoň foneticky částečně vrátí ke svému názvu.

Následujte nás

Jste uživateli sociální sítě Facebook.com či mikroblogovacího systému Twitter.com? Přidejte si nás. Získáte tak exkluzivní informace s předstihem. Prostřednictvím obou služeb zároveň pravidelně vyzýváme čtenáře ke spolupráci na redakčním obsahu, staňte se jedním z nich.

Facebook - follow us

Twitter - follow us

Kdo podle vás může za současnou finanční krizi?

  • Státy a centrální banky.
    73 %
  • Trhy.
    6 %
  • Všichni zúčastnění.
    18 %
  • Nikdo, krize je jen shodou náhod.
    3 %

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).