Hlavní navigace

Elektronická komunikace chmelařů má budoucnost

5. 9. 2011
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Papírová forma komunikace chmelařů je na ústupu. Nahrazuje ji elektronická forma prostřednictvím Registru chmelnic. Dokazuje to zpráva společnosti CCV Informační systémy, která je technologickým dodavatelem registru. Jen za  loňský rok se do systému přihlašovalo na 70,3 % všech producentů chmele, mezi 30 největšími producenty byl podíl uživatelů dokonce 83,3 %. Další nárůst se očekává i letos. Novinkou od probíhající sklizně 2011 je zavedení čárových kódů na prohlášení producenta pro potřeby efektivnější evidence zpracování a skladování chmele.

skoleni_15_4

Správcem Registru chmelnic je Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský (ÚKZÚZ). Registr umožňuje producentovi chmele prohlížet a kontrolovat data, která o něm úřad vede, a poskytuje tak efektivní elektronickou kontrolu produkce chmele včetně naplnění všech zákonných povinností. Tuto formu komunikace podporují také zástupci chmelařských obchodních organizací a svaz pěstitelů. Jsem si vědom jednoznačných přínosů Registru chmelnic pro producenty chmele, ale zároveň i skutečnosti, že pro další zvýšení jeho využití chybí silnější osvěta. Z tohoto důvodu zvažujeme realizovat pro producenty chmele praktické školení nebo semináře zaměřené na přínosy a demonstraci elektronické komunikace přes Registr chmelnic, uvádí Michal Kovařík, tajemník Svazu pěstitelů chmele ČR. Dodává, že zároveň tím mohou pomoci překonat bariéru i těm, kteří informační technologie příliš nevyužívají.

Očekávanému budoucímu nárůstu počtu elektronických podání nahrávají i funkce, které v Registru průběžně přibývají. Jedná se například o úpravu tisku elektronického prohlášení producenta. Podle Jana Škerleho, ředitele divize eGovernment společnosti CCV Informační systémy, nové čárové kódy obsahují ověřené informace o producentovi a další informace z prohlášení producenta. Umožňují také následné automatické načítání údajů u skladovatele či zpracovatele chmele za účelem evidence. Celý systém tím zjednodušuje práci s údaji. Veškerá potřebná data pro skladovací procesy jsou propojena na údaje nezbytné pro certifikaci chmele a není třeba je přepisovat.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).