Hlavní navigace

Eseróčka se učí skrývat vlastnictví pomocí kmenových listů

16. 5. 2017
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Podnikatelé se začínají učit skrývat vlastnictví firem za pomoci kmenových listů. Tento nový instrument už využilo několik tisíc podnikatelů.

Vydání kmenových listů umožňuje od roku 2014 zákon o obchodních korporacích. Jak ukazuje analýza společnosti Bisnode, zájem podnikatelů o kmenové listy narůstá.

Zájem o kmenové listy roste

Zákon o obchodních korporacích umožnil společnostem s ručením omezeným vydávat k podílu společníka kmenový list. Jedná se o listinný, neomezeně převoditelný, cenný papír, který se v podstatě chová jako akcie na jméno. Převádí se předáním a rubopisem s jednoznačnou identifikací nabyvatele. Kmenový list, resp. obchodní podíl, se převádí předáním a zjednodušuje a zlevňuje převody obchodních podílů. Do doby, než je kmenový list předložen společnosti, přičemž není určena řádná lhůta, je podíl fakticky anonymní a identita skutečného majitele by nemusela být zjistitelná až do chvíle, kdy bude chtít vykonávat vůči společnosti svá práva, doplnila analytička Bisnode Petra Štěpánová.

V loňském roce vydalo kmenové listy 726 čerstvě (v roce 2016) založených společností s ručením omezeným, tedy 2,5 % ze všech nových firem. V roce 2014 šlo přitom jen o 487 nových společností s ručením omezeným. V letech 2014 až 2016 vzniklo 1 863 společností s ručením omezeným s vydanými kmenovými listy, což jsou tři pětiny všech firem s kmenovými listy. V registru smluv figuruje minimálně 126 dodavatelů s kmenovými listy, kteří vysoutěžili 513 zakázek v objemu převyšujícím 188 milionů korun. Čtvrtina společností s kmenovými listy má registrovanou adresu na virtuálním sídle, komentovala Petra Štěpánová z Bisnode.

Brand24

Kmenové listy: Dobrý sluha, ale zlý pán

Že zájem o kmenové listy narůstá, potvrzuje i Michael Dobrovolný, manažer společnosti Smart Office & Companies. Podle něj na tom má velký podíl zákon o zadávání veřejných zakázek, který platí od října 2016. Ten umožňuje z výběrového řízení vyloučit účastníka, který je akciovou společností a nemá zaknihované akcie. Na s.r.o. se však toto ustanovení nevztahuje. Nejde sice o akcie, ale princip fungování takových s.r.o. je obdobný, firma se chová v řadě konsekvencí vlastně jako akciovka, říká Dobrovolný.

Dobrovolný ale zároveň upozorňuje, že s.r.o. s kmenovými listy mohou být ‚dobrým sluhou, ale špatným pánem‘. Kmenové listy sice umožňují uskutečňovat převody společnosti jedním podpisem nebo anonymizovat vlastníka takové společnosti, pokud ale neučiníte dostatečná opatření, ráno nedokážete říci, kdo je právě dnes vaším společníkem v takové firmě, vysvětluje.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Zástupce šéfredaktora Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).