Hlavní navigace

Euro ke svému podnikání nepotřebujeme, vzkazují podnikatelé politikům

14. 6. 2017
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Řešit otázku přijetí eura netřeba, většina podnikatelů ho ke svému byznysu nepotřebuje. A to i přes pozitiva, která přináší.

Přijetí eura by mohlo firmám přinést výhody. Například by se jim snížily transakční náklady, nemusely by se také zajišťovat proti kurzovým změnám.

Podnikatelé se ale ve velké většině přiklánějí k tomu, že euro ke svému byznysu nepotřebují. Ukázal to průzkum Hospodářské komory, kterého se zúčastnilo více než 300 firem. Šlo o malé i velké podnikatelské subjekty, a to i s obratem nad 1 miliardu korun. 

Pozitiva eura pro podnikatele 

Pozitivem jednotné měny je usnadnění obchodování v rámci evropského trhu, vyhnutí se výkyvům měnového kurzu, lepší možnosti plánování a větší transparentnost účetnictví. Dále také možné zvýšení mezinárodního obchodu a další integraci do evropských struktur. 

Mohlo by vás zaujmout: Chcete expandovat do zahraničí? Žádný problém, kurýrní služby vám pomohou

Ale je tu i druhá strana mince. Společná měna přináší spoluzodpovědnost za všechny další členy eurozóny. Pokud se tedy některá ze zemí dostane do problémů, jako třeba v minulosti Řecko nebo další jihoevropské státy, poneseme určitým dílem finanční zodpovědnost i my. Je otázkou, jak toto dokáží politici obhájit před občany a jaké podmínky budou schopni vyjednat, uzavírá prezident Hospodářské komory Vladimír Dlouhý.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).