Hlavní navigace

Euro: Rusko snížilo dodávky ropy do Česka

11. 7. 2008
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Rusko prudce snížilo dodávky ropy do České republiky. Uvedl to server Euro online s tím, že omezení dodávky ropy Moskva nijak neodůvodnila.

Podle serveru klesaly dodávky ropy ropovodem Družba celý uplynulý týden a ve čtvrtek ruská strana oznámila, že snížení dodávek pro měsíc červenec bude ve větším rozsahu. Ze smluvně dohodnutých 500 tisíc tun ropy zřejmě dojde méně než 300 tisíc tun.

V českých politických a petrochemických kruzích od čtvrtka panuje velká nervozita, protože nikdo neví, zda jde o ruskou reakci na podpis smlouvy o radaru, nebo zda má jen ruský provozovatel ropovodu Družba nějaké technické problémy. Český velvyslanec se zvláštním posláním pro energetickou bezpečnost Václav Bartuška se k situaci nechtěl vyjadřovat s tím, že o problému jedná jak s Ruskem, tak Evropskou unií. Situace se nyní řeší a pokud by se nepodařilo zajistit červencové dodávky ropy ropovodem Družba, tak se zvažují náhradní dodávky ropovody TAL a IKL, řekl pro Euro online Ivan Souček, generální ředitel České rafinérské.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktor/ka již pro server Podnikatel.cz nepracuje. 

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).