Hlavní navigace

Eurostat: Míra inflace v eurozóně zpomalila na 1,6 %

7. 1. 2009
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Míra inflace v eurozóně za v prosinci zpomalila na 1,6 % z listopadových 2,1 %, zveřejnil ve svém předběžném odhadu Evropský statistický úřad (Eurostat). Inflace tak pokračuje v klesajícím trendu. Ještě v říjnu se pohybovala na úrovni 3,2 % a nyní po dlouhé době klesla pod 2% úroveň.

Míra inflace v eurozóně stále klesá. Za prosinec se snížila na 1,6 % z listopadové úrovně 2,1 %, informoval ve své předběžné zprávě Eurostat. Ačkoli se jedná o bleskový odhad, ve většině případů se později ukáže, že je přesný. Jen osmkrát za poslední dva roky se odhad lišil o 0,1 %, uvádí Eurostat. Ukazatel růstu cen tak pokračuje v klesajícím trendu. Ještě v říjnu se za eurozónu pohyboval na úrovni 3,2 %. Na zpomalení růstu cen se pravděpodobně podílí i pokles cen ropy, který se však momentálně zastavil. Cena ropy začala opět stoupat díky sporu Ruska a Ukrajiny.

Míra inflace klesá i za celou Evropskou unii. Za listopad se oproti říjnu snížila o celý procentní bod. V listopadu samotném pak klesala o 0,4 %. Další informace o ekonomických ukazatelích Eurostat zveřejní 15. ledna. Čtěte více v seriálu Finanční krize

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktor/ka již pro server Podnikatel.cz nepracuje. 

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).