Hlavní navigace

Evropská komise chce zpoplatnit emisní povolenky, které dosud firmy dostávaly zdarma

26. 9. 2008
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Podle návrhu Evropské komise by se měla část emisních povolenek od roku 2013 začít nakupovat v aukcích. V roce 2020 by se měl přes aukci provádět veškerý jejich nákup. Návrhem nejvíce utrpí výrobci elektřiny, tepla, cementu a vápna, tvrdí studie, kterou včera zveřejnil Svaz průmyslu a obchodu a české ministerstvo průmyslu a obchodu.

Dnes je systém povolenek nastaven tak, že firmy je v rámci kvót dostávají zdarma. Nakupovat je musí až v momentě, kdy překročí emisní limity. Podle Josefa Zbořila, člena představenstva Svazu průmyslu a obchodu nový systém po zavedení z evropské ekonomiky odčerpá 33 miliard eur, v roce 2020 až 55 miliard eur. Jen české energetické firmy měly během prvních osmi let za povolenky zaplatit více než 300 miliard korun a ceny elektrické energie pro domácnost by se tak mohly skokově zvýšit zhruba o 30 %. U firem by mohl být nárůst až dvojnásobný uvádí studie Svazu průmyslu a obchodu a českého ministerstva průmyslu a obchodu.

Strach z návrhu Evropské komise nemusí mít výrobci jaderné energie a energie z obnovitelných zdrojů. Jinak by se zdražování mohlo projevit i na ceně za teplo, ceně cementu či vápna. Díky růstu cen by se také zvýšila inflace, která by se mohla postavit do cesty přijetí eura.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktor/ka již pro server Podnikatel.cz nepracuje. 

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).