Hlavní navigace

exPRESS: Kniha jízd se ruší. Je byrokracie na ústupu?

14. 8. 2009
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

 Autor: 258398
Malí podnikatelé mohou jásat. Prezident podepsal novelu zákona, kterou se ruší kniha jízd. Do nákladů si tak budou moci dát až 5000 korun za jedno firemní auto. Zákon vstoupí v platnost již začátkem příštího roku.

Kniha jízd se definitivně zruší, zákon podepsal i prezident »

Prezident ČR Václav Klaus podepsal novelu zákona o správě daní a poplatků, která kromě jiného ruší povinnost vedení knihy jízd. Namísto stávající evidence služebních jízd si podnikatelé budou moci nově započítat do nákladů paušální odpočet 5000 Kč měsíčně za jedno služební auto. Jestliže auto nevyužívají výhradně k podnikání, budou si moci odečíst měsíčně maximálně 4000 korun. Odpočet zle půjde uplatnit nejvýše na tři firemní vozy. Zákon vstoupí účinnost prvního ledna 2010.

Hlavním důvodem pro zrušení povinnosti vést knihu jízd je podle ministerstva průmyslu a obchodu odstranění nadbytečné administrativy, která komplikuje podnikatelům život. Jak totiž vyplynulo z průzkumu společnosti Factum Invenio, podnikatelé stráví vedením evidence jízd v průměru 2,6 hod. měsíčně, tj. 31,5 hod. za rok. Zrušením knihy jízd se tak dosáhne administrativní úspory více než 850 milionů Kč, potvrdil serveru Podnikatel.cz Tomáš Bartovský, tiskový mluvčí ministerstva průmyslu a obchodu.

Zrušení knihy jízd tak přivítaly i samotné firmy. Z našeho pohledu jde o další z řady opatření vedoucích ke zjednodušení a zefektivnění podnikatelské činnosti. Povinnost vést si knihu jízd podnikatele – bez většího vnějšího efektu – spíše zatěžovala a nemohli tak využít své finanční prostředky, energii a čas ke smysluplnějším a účelnějším aktivitám, které mají přímou návaznost na podporu a rozvoj jejich podnikání, komentoval Petr Kužel, prezident Hospodářské komory ČR.

exPRESS - Koleje 01
Finanční krize

Recesi padla za oběť již pátá cestovka

Další cestovka končí. Ekonomická recese potopila cestovní kancelář CK Relax Max tours, která se specializovala na zájezdy do Maroka. Cestovka, jež vznikla teprve letos v květnu, se tak stala pátou kanceláří, která v roce 2009 zkrachovala.

Data o růstu průmyslu potvrzena, ekonomové vidí světlo na konci tunelu

Statistici potvrdili pozitivní čísla o růstu tuzemského průmyslu. Ten se v červnu zvýšil oproti minulému měsíci o téměř 3 %. Tak vysoký meziměsíční nárůst zaznamenal český průmysl naposledy na začátku roku 2007. Propad průmyslové výroby se zmírnil z předchozích 22 % na 12,2 %.

Platební morálka se zhoršuje po celé Evropě

Platební morálka firem se zhoršuje. Velká část západoevropských firem hodnotí platební morálku svých partnerů hůře než v roce 2008. Potvrdil to průzkum, který zveřejnila jedna z největších pojišťoven pohledávek na světa Atradius. Podobný průzkum mezi tuzemskými firmami provedla již dříve Hospodářská komora ČR. Výsledky obou průzkumů jsou podobné, platební morálka v Česku i v celé Evropě klesá.

Maloobchodní tržby snížily tempo poklesu, analytici i přesto malují čerta na zeď

Maloobchodní tržby za červen meziročně klesly o 4,9 procenta. Oproti květnu se tak tempo poklesu snížilo, tržby však klesly již podeváté za sebou. Vyplývá to z údajů Českého statistického úřadu. Podle analytiků ale maloobchodní tržby dopadly hůř, než se čekalo. Trh totiž očekával pokles pouze o 3,8 procenta.

exPRESS - Koleje 02
Legislativa a státní správa

Podnikatelé chtějí úlevy od DPH u nezaplacených pohledávek

Čeští podnikatelé by v době krize uvítali zavedení režimu úlevy od daně z přidané hodnoty (DPH) u nezaplacených pohledávek. Aktuální zákon o DPH totiž dodavatelům nařizuje přiznat DPH v okamžiku uskutečnění zdanitelného plnění bez ohledu na to, zda pohledávka bude řádně vypořádána. Jak upozorňuje Hospodářská komora (HK ČR), tento fakt se negativně projevuje na cash-flow dosud životaschopných podniků.

Zaměstnanec nemůže žádat proplacení staré dovolené

V praxi se můžeme setkat se zaměstnanci, kteří dovolenou nevybírají s očekáváním, že nevybranou dovolenou zaměstnavatel proplatí. Zákoník práce dnes určuje povinné čerpání dovolené. Doba odpočinku je v současné úpravě Zákoníku práce prioritou.

Brand24

exPRESS - Koleje 03
Provoz firmy

Absolventi jako každým rokem zvýšili míru nezaměstnanosti

Počet lidí bez práce se v červenci zvýšil o necelých 23 000. Bez práce je aktuálně podle údajů ministerstva práce a sociálních věcí celkem 475 560 lidí. Míra nezaměstnanosti tak v červenci stoupla na 8,4 procenta z červnových 8 procent. Podle resortu stojí za růstem nezaměstnanosti příchod absolventů škol a zaměstnanců ze školství na pracovní trh a propouštění kvůli krizi.

Firmy vítají změny v programu Zelená úsporám, zateplovat půjde i paneláky

Podnikatelé přivítali dnešní rozhodnutí ministerstva životního prostředí, které chce pozměnit podmínky v programu Zelená úsporám. Firmy si od nových podmínek slibují, že se dotace zpřístupní širšímu okruhu žadatelů, než který je mohl využít krátce po spuštění programu.

Následujte nás

Jste uživateli sociální sítě Facebook.com či mikroblogovacího systému Twitter.com? Přidejte si nás. Získáte tak exkluzivní informace s předstihem. Prostřednictvím obou služeb zároveň pravidelně vyzýváme čtenáře ke spolupráci na redakčním obsahu, staňte se jedním z nich.

Facebook - follow us

Twitter - follow us

Kdo podle vás může za současnou finanční krizi?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).