Hlavní navigace

exPRESS: Začít podnikat bude jednodušší

22. 3. 2008
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

 Autor: 258398
Začít v Česku podnikat bude snad konečně nejen jednodušší, ale také méně finančně nákladné. A s menším papírováním. Až bude vláda ve speciální brožuře bilancovat rok 2008 jako aktuálně ten loňský, určitě se za novelu živnostenského zákona po zásluze pochválí.

Senát odklepl novelu živnostenského zákona

Senát ve čtvrtek 20. března schválil očekávanou novelu živnostenského zákona, která ulehčí především vstup do podnikání. Klíčovou novelu živnostenského zákona přípravilo Ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) v čele s Martinem Římanem. Novela ze Senátu putuje k podpisu prezidentovi. Pokud ji prezident podepíše, mohla by nabýt účinnosti 1. července, jak původně MPO předpokládalo.

Novela například omezuje volné živnosti na jednu, ruší místní příslušnost živnostenských úřadů, omezuje oznamovací povinnost podnikatelů a u některých živností snižuje povinnou praxi. Jen díky restrukturalizaci volných živností by podnikatelé podle MPO mohli ušetřit celkem 125 milionů Kč.

Jak zjistil ve své anketě business server Podnikatel.cz, 80 % podnikatelů považuje novelu za převratnou.

exPRESS - Koleje 01
Firmy

Bontonland se stěhuje z kamenných prodejen na internet

Největší obchodní řetězec s hudbou a videem v Česku Bontonland zavírá pět kamenných prodejen a stěhuje své obchody na internet. V budoucnu se chce více zaměřit na prodej filmových DVD. Za několik dní proto bude zrušen pražský obchod na Zličíně v obchodním centru Globus. Současně se zavírá obchod v Pardubicích, následovat budou pobočky v Chomutově, Teplicích a ve Frýdku-Místku.

Česká spořitelna: Nová bezpečnostní hrozba – pharming

Česká spořitelna i další instituce jako například Česká národní banka aktuálně celý březen bojují s phishingem. Nejnověji Česká spořitelna upozornila na novou podvodnou techniku získání citlivých bankovních dat klientů – tzv. pharming, což je distribuce virů a trojských koní. Díky včasnému zachycení hrozby však podle spořitelny nebyli její klienti nijak poškozeni.

exPRESS - Koleje 02
Legislativa a státní správa

Státní dluh se loni zvýšil o 90 miliard korun

O 89,9 miliard korun na 892,3 miliardy korun se loni zvýšil státní dluh České republiky. Údaje z počátku ledna potvrdilo ministerstvo financí. Každý Čech tak dluží přes 86 tisíc korun. Hlavní příčinou rostoucího zadlužení vlády bylo i v loňském roce opět deficitní hospodaření.

Vláda odmítla návrh o regulaci řetězců, sněmovna ho i přesto projedná

Regulaci tržní síly obchodních řetězců vláda nakloněna není. Odmítla poslanecký návrh zákona, který počítá s tím, že pokud obchodní řetězce při jednání s dodavateli zneužijí svého postavení na trhu, tak by mohly dostat pokutu až do výše deseti milionů korun či deseti procent ročního obratu. Návrh i přes nesouhlas vlády projedná Poslanecká sněmovna.

Vláda bilancuje: Jaké učinila kroky, aby se lépe podnikalo?

Vláda Mirka Topolánka vydala svoji Výroční zprávu za rok 2007, v níž bilancuje svoji práci. Pochvalná zpráva zmiňuje také změny podnikatelského prostředí a zjednodušení administrativy. Novinkou je živnostenský zákon, který zjednodušuje především vstup do podnikání. Zpráva konstatuje, že se snižuje počet kontrol u jednotlivého podnikatele. Slibuje mj. novelu zákoníku práce, která oživí pracovní trh.

exPRESS - Koleje 03
Provoz firmy

Menší specializované prodejny lákají zákazníky na úkor supermarketů 

Ačkoliv hypermarkety, diskonty a supermarkety celkově svou pozici na českém maloobchodním trhu průběžně posilují, pro specializované zboží chodí čeští spotřebitelé k menším obchodníkům. Vyplývá to z výsledků průzkumu Incoma Research a GfK Praha, které zveřejnila Hospodářská komora. Ve specializovaných prodejnách Češi nakupují především čerstvé potraviny, drogerii či kosmetiku, zatímco do supermarketu míří především pro balené potraviny. 14 % domácností přitom podle výzkumu nakupuje v menších samoobsluhách.

Podnikové školky jsou v Česku zatím výjimkou

Firmy v Česku se zatím do zřizování vlastních školek či jeslí pro děti svých zaměstnanců příliš nepouštějí. Péči o potomky svých pracovníků raději zajistí v existujících zařízeních či přispívají na hlídání. Vyplývá to z ankety ČTK mezi zaměstnavateli v regionech ČR.

skoleni_15_4

K založení školky pro děti nad tři roky stačí živnostenský list, k jehož získání je nutný čistý trestní rejstřík. Pro opatrování dětí do tří let je potřebné příslušné vzdělání. Otevření vlastních jeslí je možné, pokud je zakladatelkou dětská zdravotní sestra nebo pokud má zakladatel člověka této profese jako garanta.

Přes 15 % podniků v zemi zvýší počet pracovních míst 

Firmy v České republice plánují v příštím čtvrtletí zvyšovat počet pracovních míst. Odpovědělo tak v průzkumu společnosti Manpower přes 15 procent podniků. Oproti tomu jen tři procenta firem se chystají propouštět.

Jak trávíte víkend?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).