Hlavní navigace

Trhy ve světě ožily, FED se rozhodl zachránit AIG

17. 9. 2008
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: 329515
Americká centrální banka (FED) zachránila krachující pojišťovnu AIG překlenovacím úvěrem, který má dosáhnout 85 mld. USD. Stát za to získal 80% podíl v pojišťovně. Trhy na celém světě zareagovaly na tuto zprávu růstem.

Americká centrální banka (FED) se nakonec rozhodla zachránit pojišťovnu American International Group (AIG), která je největší pojišťovnou v USA. FED poskytne AIG překlenovací úvěr až do výše 85 miliard USD. Termín splacení půjčky určil FED na dva roky a počítá se s tím, že AIG peníze zaplatí z prodeje majetku. Stát navíc dostane zhruba 80 % podíl v AIG.

AIG postihla v posledních týdnech naplno hypoteční krize a pojišťovna se potýkala s problémem nízké likvidity. FED se i přes předchozí opačná prohlášení rozhodl AIG podpořit. Důvodem dle představitelů FEDu bylo především napojení AIG na další oblasti finančního sektoru a její pád by mohl způsobit ještě větší pokles celé ekonomiky.

Vstup státu do pojišťovny je pozitivní zprávou pro finanční sektor a aspoň krátkodobě pomůže uklidnit finanční trhy. Nicméně situace do které se AIG dostala opět ukazuje, že hypoteční krize ještě zdaleka není za námi a její negativní dopady se netýkají pouze bankovního a realitního sektoru, uvedl Milan Lávička, analytik společnosti Atlantik FT.

Pražská burza se díky této zprávě zvedla a akcie vzrostly o 6 %. Čtěte více v zítřejším článku o světové krizi, který vyjde na Podnikatel.cz.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Zástupce šéfredaktora Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).