Hlavní navigace

Finanční manažerka změnila obor. Podniká jako lektorka jógy

20. 9. 2016
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

Její nejhorší školní předmět byl tělocvik, na balet byla podle učitelky příliš tlustá. Nyní se s úspěchem živí jógou, která byla původně jejím koníčkem.

Jako osobnost zaujme na první pohled. Je nejen uznávanou lektorkou, ale snaží se, aby si klienti přenesli poznatky z lekcí jógy domů. Zde je její příběh. 

Pavla Vanduchová studovala obchodní akademii, poté vysokou školu ekonomickou (obor podniková ekonomika a management). Tam se také dostala k aerobiku, poznala skvělé lektory a později se sama stala instruktorkou aerobních dynamických forem. Jen náhodou se přihlásila na seminář power jógy. Přestože byla po prvním cvičení fyzicky zničená, jóga ji zaujala. Zpočátku se zaměřila na power jógu, aktuálně by se spíše řadila pod lektora jógy různých stylů.

Inženýrka ekonomie začínala bez byznys plánu

Začátek podnikání byl souhra náhod. Nebyl v tom žádný záměr, žádný byznys plán, ale touha splnit si sen. Samozřejmě nějaké kalkulace na začátku měla, asi jako každý ekonom. Ale nebylo to tak, že by si spočítala bilanci, plusy a mínusy, příjmy, výdaje a šla do podnikání. To ne. V roce 2015 jí skončil projekt, kde působila jako finanční manažer. Vždy věděla, že nechce na pracovní úřad. V té chvíli vedla deset lekcí jógy. Přibrala si další dvě a tím začala její lektorská kariéra takzvaně na plný úvazek. Od té doby se lektorováním živí jako osoba samostatně výdělečně činná. Jedna etapa mého života skončila a druhá nastala. Můj koníček se pro mě stal nejen zábavou, ale i prací. Popisuje zahájení podnikatelské činnosti Pavla Vanduchová.

Aktuálně je lektorkou jógy druhé třídy. Působí ve Valašském Meziříčí, Napajedlech, Ostravě a ve Zlíně, kde má své domovské Satyam Jóga studio. Zde tráví lektorováním nejvíce pracovního času. Připravuje kurzy pro začátečníky i mírně pokročilé. Kupříkladu „Jógou proti stresu“, což je mix ásanové praxe, meditační praxe, relaxací a dechových cvičení. Mimo kurzy ve studiu pořádá ve spolupráci s cestovní kanceláří i vícedenní jarní a podzimní pobytové kurzy.

Jak lektorka uvádí, jógou se uživit dá, ale je to dlouhá cesta. U ní samotné nastal zlom až po sedmi letech. Můžete očekávat, že se vám lekce naplní, ale nemusí. S tím je třeba počítat. Stejně tak dopředu nikdy nevíte, kolik lidí budete mít na lekci či jestli se vám jógový kurz naplní. Hodně záleží na osobnosti lektora. Dříve navíc nebylo o józe takové povědomí, bylo méně lektorů, menší konkurence. Teď každým rokem lektorů přibývá, klienti zvyšují požadavky. Proto se aktuálně pokouší využívat návody, jak si lidé mohou odnést určité poznatky z lekcí i domů. Nejde jen o cvičení. Snažím se, aby přemýšleli a co jim říkám, dokázali uvést i do své praxe. Lektor má být průvodcem, nemá být dogmatem, ale spíše návodem, jak to má každý uchopit. 

Konkurence je v józe asi jako v každém oboru. Lektoři by neměli brát jiné lektory jako konkurenci. Každý lektor má nějaké svoje know-how, které do svých lekcí dává. Hodně lidí je zvyklých na svého lektora, tudíž konkurence v této oblasti má svá specifika. Jóga je hlavně o osobnosti lektora. Pavla rovněž prosazuje autentičnost (pravdivost). Říká vše, jak to ona cítí, a nehodlá si hrát na modlu. Zná spoustu lektorů, kteří říkají moudra, ale neřídí se jimi. Nejlepší reklama je pro mě doporučení. Můžete mít letáčky, můžete sdílet akce na Facebooku, rozesílat emaily, ale doporučení je nejlepší reklamou a zároveň i ohodnocením vaší práce.

Jóga jako trend, který přetrvává

Přibližně před čtyřmi, pěti lety v Americe nastal boom týkající se jógy. Narostl počet lektorů jógy, vzrostl zájem o jógové pomůcky a začal se velmi slibně rozvíjet doslova „jóga byznys“. Lektorka Pavla zpočátku nevěřila, že to může přijít i do České republiky. Jóga je v současné době trendem, lidé si navzájem řeknou své pocity, sdílejí své dojmy a to se pak šíří jako lavina, vysvětluje Pavla. Doplňuje, že doba se mění, zrychluje a klienti stále potřebují něco jiného. Někteří po určité době, až tento trend opadne, vyzkouší další aktivitu. Ovšem spousta z nich u jógy zůstane, zjistí, že to není přínosné jen z fyzického hlediska. Po lekci se cítí dobře a samozřejmě si přejí, aby jim ten dobrý pocit zůstal co nejdéle. Proto si myslím, že jóga je trend, ale ne ten, který úplně opadne. Spíše se nyní o józe více píše, více se zveřejňuje, takže se informace k lidem dostávají rychleji.

Jógou proti stresu s výtěžkem pro útulek

Nejenom ve Zlíně pořádá Pavla akce ve prospěch útulku pro opuštěná zvířata (tento rok již po páté). Je to nejnavštěvovanější akce. Všichni jsou naladěni takzvaně na stejnou vlnu: Pomozme a zároveň si odnesme dobrý pocit. Za vybranou částku se nakoupí do útulku potřebné věci. Je to krásné. Minule jsme vybrali skoro deset tisíc korun, což je za dvě hodiny úžasná částka. Úžasná energie, atmosféra a určitě i dobrá reklama pro studio, které tím získává na hodnotě.

,,Soucit, sounáležitost, uvědomění si a neubližování. To je část ze základních principů, o které se opírá jógová filosofie.ʻʻ

Lektorce přinesla jóga možnost práce na sobě, setkávání se s lidmi. Zjištění, že nejsou jenom hmotné věci, že je i něco více. Rozhodně je to pro mě stále koníček. Musíte tomu obětovat hodně času a energie a určitě je to občas (ostatně jako v každém jiném podnikání) i finanční nejistota. Měsíce červen až srpen jsou „finančně dosti slabé“. S tím musí lektor jógy počítat. Do budoucna hodlá více pracovat na sobě a rozšířit nabídku zahraničích pobytů. V Česku jsou kvalitní vzdělávací kurzy, ale táhne ji to i někde jinde. A není to Indie, která je nyní mnohými jogíny vyhledávána. Je spíše orientovaná na západ, tam ji to táhne víc (například Amerika nebo Island). Ovšem jak připomíná, jóga je spíše o lidech, ne o místě. Můžete být na jednom místě, nemusíte vědět nic o józe a můžete být velký jogín, protože žijete v souladu se vším – jak říká jedna učitelka jógy: Nemusíš nikam cestovat, Indie je v tvojí hlavě.

Brand24

Nejistý lektor, nejistí klienti

Jako každý jiný podnikatel musí i lektor jógy umět relaxovat. Pavla Vanduchová se ve volném čase nejraději věnuje zahradě, miluje procházky se psem a spánek (pokud to jde, dopřeje si odpolední odpočinek). Často navštěvuje nejrůznější workshopy a semináře, kde se dále vzdělává a rovněž praktikuje jógu. Přestože vede hodně lekcí, v lekcích „cvičí“ minimálně, většinou asistuje. Když si potřebuje protáhnout tělo, slouží jí k tomu její vlastní jógová praxe v klidu doma nebo na lekcích jejích kolegů a kolegyň.

Budoucím lektorům by doporučila, aby si vyzkoušeli vést jógu nanečisto. Někomu jde dobře pozice střechy nebo stoj na hlavě, to ale neznamená, že to umí dobře naučit a předat. Spousta lidí si kurz udělá, ovšem následně zjistí, že se tím živit nemohou, že nemají dostatečné pedagogické vlohy. Klienti musí z lektora cítit sebevědomí. Lektor nemusí umět všechny pozice perfektně, důležité je, aby je uměl naučit a měl svým žákům co předat. 

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).