Hlavní navigace

Finanční správa bude vstřícnější, zajišťováky budou mít přísnější podmínky

14. 9. 2017
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Po několika mediálních případech, kdy firma skončila v insolvenci na základě zajišťovacích příkazů berňáku, přispěchal resort financí s novým oznámením.

Finanční správa bude při zajišťování daně vstřícnější. Tak zní vzkaz a zároveň nařízení ministra financí Ivana Pilného směrem k finanční správě. 

Finanční správa bude vstřícná ale také opatrná

Kvůli zajišťovacm příkazům přitom už několik fungujících firem skončilo v insolvenci. Nyní musí být finanční správa při používání tohoto institutu opatrnější a bude se povinně snažit najít jiné alternativy, jak daň zajistit. Nařizovat jí to bude nový metodický pokyn.

Čtěte také: Zajišťovací příkazy na Europrint? Tiskárna je nyní v insolvenci

Nově bude správce daně před vydáním zajišťovacího příkazu daňovému subjektu pečlivěji osvětlovat alternativní možnosti úhrady jistoty. Jedná se například o zástavní právo zřízené k majetku třetí osoby, ručení třetí osoby, finanční záruky nebo jiné zákonné způsoby zajištění tak, aby nedocházelo k nežádoucímu utlumení podnikatelské činnosti, ale zároveň nemohlo dojít k nežádoucímu vyvedení majetku mimo dosah orgánů Finanční správy, komentoval novinku Michal Žurovec, mluvčí ministerstva financí. 

Zároveň se také zpřísní podmínky pro vydání zajišťovacího příkazu. Nově bude například metodicky upraven minimální rozsah podkladů, bez kterých nebude možné zajišťovací příkaz provést. Jedním dechem ale ministerstvo financí dodává, že současné zajišťovací příkazy jsou i tak nastaveny správně. 

Zajišťováky jsou nastaveny správně, přesto se zpřísní

Vyplývá to z analýzy, kterou zadal k vypracování finanční správě ministr financí Ivan Pilný. Z analýzy zajišťovacích příkazů vydávaných Finanční správou, kterou Ministerstvo financí v rámci transparentnosti zveřejňuje v plném rozsahu, vyplývá, že Finanční správa tento institut nenadužívá. Vydáním zajišťovacího příkazu je dotčena velmi úzká skupina plátců DPH, jejichž podíl na celkovém počtu plátců DPH se pohybuje v rozmezí od 0,040 % do 0,084 %, přičemž od roku 2015 tento podíl vykazuje klesající tendenci, upozornil Žurovec. 

Čtěte také: Jak změnit zajišťovací příkazy, aby nelikvidovaly poctivé podnikatele?

Daně x

Analýza dále ukazuje, že dvě třetiny dotčených daňových subjektů nepodaly proti vydanému zajišťovacímu příkazu odvolání. Berňák přitom neuspěl u soudu jen v 7 řízeních u 6 subjektů, což představuje jen 3,7 % všech soudních řízení. Podle resortu financní tak dosavadní praxe finanční správy nevykazuje nesprávné systémové nastavení. 

Vedle zajišťováků by mohl ještě fungovat speciální insolvenční správce

I přesto ministerstvo financí navrhuje, aby se místo zajišťovacích příkazů hledala alternativa. Představuje si, že by se mohly používat podobné nástroje, které jsou využívány v insolvenci. Firmy by se tak mohly namísto zajišťovacího příkazu zvolit řádně jmenovaného správce, kterého by berňák schválil a který by se postaral o zajištění daně. Tento insitut ale aktuálně přesahuje rámec daňového práva a ministerstva financí, je proto nutné zahájit mezirezortní diskuzi, aby nový institut byl zakotven v zákoně. 

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).