Hlavní navigace

Finanční správa pohořela u soudů s DPH, u poloviny peněz vyhráli podnikatelé

9. 8. 2017
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Soudy vloni přezkoumaly doměřenou DPH ve výši 3,3 mld. Kč a u 49 procent z této částky daly za pravdu podnikatelům.

V roce 2015 přitom soudy rozhodly ve prospěch podnikatelů jen u 11 % celkové částky, v roce 2014 u 5,6 % celkové částky, a o rok dříve dokonce jen u 1,6 % z této částky.

Úspěšnost finanční správy u DPH výrazně klesla

Finanční správa v posledních letech vůči podnikatelům značně přitvrdila, a to především ve svých postupech. Zkomplikovaly se například registrace k DPH či se začaly ve větší míře využívat zajišťovací příkazy. Po hříchu však tvrdé postupy finanční správy dopadají i na poctivé podnikatele. Bývalý ministr financí Andrej Babiš i stávající Ivan Pilný sice tvrdili, že se kvalita práce finanční správy jednoznačně zlepšuje, nedávno vydané Informace o činnosti finanční správy za rok 2016 ale naznačují trochu jiný trend.

Výrazně totiž vloni vzrostla úspěšnost podnikatelů před soudy, které zkoumaly, zda finanční úřad doměřil podnikatelům oprávněně DPH. Tedy alespoň co se souzené částky týká. Jak upozornil server Echo24.cz, soudy vloni přezkoumaly doměřenou DPH ve výši 3,3 mld. Kč a u 49 procent z této částky daly za pravdu podnikatelům. Celkově se soudy vloni přiklonily u DPH na stranu podnikatelů v 65 případech, ve kterých šlo o 1,63 mld. Kč. 153 žalob proti rozhodnutí finančních úřadů v celkové částce 1,51 mld. Kč soudy zamítly a v 18 případech v částce 202,6 milionu korun došlo k zastavení řízení.

Oproti předchozím rokům jde o nebývalý nárůst. V roce 2015 soudy přezkoumávaly DPH ve výši 606,7 milionu korun a podnikatelům daly za pravdu jen u 11 % této částky. V roce 2014 pak soudy řešily u DPH částku 2,97 mld. korun a pouze u 5,6 % této částky zvítězili podnikatelé. O rok dříve soudy rozhodovaly o 3,09 mld. Kč na DPH, a podnikatelé vyhráli dokonce jen u 1,6 % z této částky.

Čtěte také: Pokud je finanční správa náročná na firmy, musí být i na sebe, říká soudce Šimka

Co za neúspěchy finanční správy stojí?

Výrazné zvýšení úspěšnosti podnikatelů u soudů je podle finanční správy dáno tím, že vloni došlo k zrušení rozhodnutí Odvolacího finančního ředitelství (OFŘ) u dvou velkých případů, a to z procesních důvodů. U obou však pokračuje odvolací řízení a finanční úřady nyní pracují na doplnění odůvodnění, které jim uložil soud. Každé zrušení ze strany soudu obecně vnímáme jako vážný problém a vyvíjíme maximální úsilí, abychom tomuto negativnímu jevu napříště předešli. Každý případ, kdy nám soudy vytknou jakékoliv pochybení, podrobujeme detailní analýze, jejíž závěry promítáme do správní praxe, doplnila serveru Podnikatel.cz Petra Petlachová, mluvčí Generálního finančního ředitelství (GFŘ).

Jak ale ukazují statistiky, nejde jen o souzené částky, ve kterých se úspěšnost finanční správy zhoršila. Co se týče počtu případů, ve kterých uspěli podnikatelé a ve kterých finanční správa, tak více vítězství sice zůstává na straně úřadů, i zde ale došlo v loňském roce k poklesu úspěšnosti. Podnikatelé v roce 2016 vyhráli u DPH v 27,5 % případů. V roce 2015 přitom byli úspěšní ve 22 %, v roce 2014 ve 23,5 % případů a v roce 2013 jen u 17,8 % případů.

Že rozhodnutí finanční správy v poslední době častěji soudy korigují, je přesvědčen i Tomáš Hajdušek, vedoucí Sekce správa daní a poplatků Komory daňových poradců ČR. Například v případě kauz Českomoravská olejářská, EUROBIT GROUP, Petr Škuta, K Oil Křeček, AUTOTRANS PETROL a VHS-ROPA plus šlo o zajišťovací příkazy v úhrnu na částku cca 411 milionů korun a všechny tyto spory finanční správa u soudu prohrála, uvedl serveru Podnikatel.cz Hajdušek.

Podle Hajduška navíc nyní k soudům přicházejí případy, kdy se finanční správa snažila získat chybějící daň i od těch subjektů, které daňový podvod nespáchaly a ani o něm nevěděly. Jde o aplikaci tzv. principu „věděl nebo vědět měl a mohl“. A v těchto případech nese důkazní břemeno správce daně, což je pro něj situace naprosto jiná, než když nese důkazní břemeno daňový subjekt. V tomto případě totiž nestačí návrhy a důkazní prostředky daňových subjektů setrvale odmítat, ale správce daně sám musí přijít s důkazem, který následně u soudu obstojí, vysvětlil Hajdušek.

Čtěte také: Finanční správa si pořídila mobily od firmy, která byla zapojená do karuselů

Brand24

Je činnost OFŘ jen formální?

Ten se navíc obává, že ani aktuální statistiky soudních sporů stávající praxi nijak nezmění, jelikož neexistuje přímá odpovědnost úředníků finanční správy za prohrané spory. Podle Hajduška tak bude i nadále pod praporem potírání daňových podvodů doměřována daň i daňovým subjektům, které daňové podvody nepáchají. Mám dojem, že finanční úřady jsou takto metodicky řízeny a činnost Odvolacího finančního ředitelství v tomto směru považuji za ryze formální. Jednoduše řečeno – berní správa to zkusí doměřit a nechá na subjektu a soudech, zda její rozhodnutí obstojí. A pokud ne, tak se nic neděje. Ještě jsem nezažil případ, kdy by finanční správa prohrála spor, daňovému subjektu svým postupem způsobila škodu, a proto se mu nakonec omluvila, komentoval Hajdušek.

Že minimálně u DPH nemluví ohledně OFŘ do větru, ostatně dokládají i statistiky. V roce 2013 uspěli podnikatelé při odvolání před OFŘ v 30,9 % případů a v roce 2014 v 25,3 % případů, v roce 2015 v 25,9 % případů. Úspěšnost při odvolání za loňský rok je ale opravdu výrazně nižší, a to jen asi 14,8 %. V posledních dvou letech se navíc zvýšil i počet samotných odvolání, a to z 2506 v roce 2013 na 3742 v roce loňském.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Zástupce šéfredaktora Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).