Hlavní navigace

Finanční správa varuje, doba hájení u 2. vlny #EET nebude. Kontroly začnou zítra

28. 2. 2017
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Podnikatelé, kterých se zítra dotkne EET, by neměli spoléhat na žádnou benevolenci úřadů. Kontroly začnou probíhat již od zítra.

Jak navíc upozorňuje Martin Janeček, šéf Generálního finančního ředitelství, půjde o stovky kontrol denně napříc republikou.

Kontroly začnou již zítra, hrozí vysoké sankce

Pokud se vás od zítra týká EET, neměli byste tuto novou povinnost rozhodně ignorovat. Úřady totiž upozorňují, že nebudou dávat žádnou dobu „hájení“ a že hned od zítra začnou kontroly. Naší povinností je zajistit dodržování zákona od prvního dne. Kontrolní nákupy u obchodníků bude provádět Finanční správa ve spolupráci s celníky od 1. března. Vzhledem k tomu, že kontrolní nákup v obchodě je mnohonásobně rychlejší, než kontrolní nákup v restauraci, půjde o stovky akcí denně, a to napříč celou republikou, upozornil Janeček.

Za porušení zákona o evidenci tržeb hrozí sankce i fyzickým osobám nepodnikatelům. Pokud závažným způsobem úmyslně ztíží nebo zmaří evidenci tržeb, dopustí se přestupku, za který mohou dostat pokutu až 500 000 korun.

Sankce se ale samozřejmě hlavně týkají podnikatelů. Správního deliktu se dopustí tehdy, pokud závažným způsobem ztíží nebo zmaří evidenci tržeb. Právnická nebo podnikající fyzická osoba se dopustí správního deliktu tím, že jako osoba, která eviduje tržby, poruší povinnost

a) zaslat datovou zprávou údaje o evidované tržbě správci daně,

b) vystavit účtenku tomu, od koho evidovaná tržba plyne,

c) umístit informační oznámení,

d) zacházet s autentizačními údaji nebo certifikátem pro evidenci tržeb tak, aby nemohlo dojít k jejich zneužití.

Za správní delikt se uloží pokuta

  • do 500 000 Kč, jde-li o správní delikt podle odstavce 1 nebo 2 písm. a) nebo b),
  • do 50 000 Kč, jde-li o správní delikt podle odstavce 2 písm. c) nebo d).

Čtěte více: Porušíte zákon o #EET? Hrozí vám pokuta 500 000 Kč a pozastavení výkonu činnosti

Finančí správa už snižuje počty podnikatelů, kterých se EET dotkne

Kolik podnikatelů se musí teoreticky na kontroly připravit, však není úplně zřejmé. Ještě před několika týdny finanční správa tvrdila, že se EET dotkne v druhé vlně přibližně 250 tisíc podnikatelů. Druhá vlna elektronické evidence tržeb startuje již 1. března 2017. Dotkne se odhadem 250 tisíc podnikatelských subjektů z maloobchodu a velkoobchodu. Podnikatelé by neměli odkládat podání žádosti o autentizační údaje na poslední chvíli, uvedlo Generální finanční ředitelství (GFŘ) v polovině ledna.

Nyní, den před startem druhé vlny, kdy je jasné, že zítra dalších 250 tisíc podnikatelů evidovat nezačne, začíná GFŘ své odhady mírnit. Doposud si totiž autentizační údaje vyzvedlo 110 tisíc podnikatelů, kterých se netýkala první vlna. Pokud by platil původní odhad, stále by na druhou vlnu nebyly přichystány takřka tři pětiny podnikatelů.

Čtěte také: 60 % obchodníků stále není připraveno na #EET, která startuje už ve středu

Brand24

GFŘ ovšem nyní uvádí, že původní odhad byla pouze teoretická horní hranice, a začíná najednou hovořit o horní hranici 200 – 250 tis. subjektů. Je nutné si uvědomit, že tento odhad byl založen na počtu podnikatelů vykazujících danou aktivitu, tedy maloobchod a velkoobchod. Nicméně, řada těchto podnikatelů do systému EET nevstoupí – například jde o velkoobchodníky a obchodní zástupce, kteří přijímají pouze platby převodem z účtu na účet, nikoliv hotovost, e-shopy, které také přijímají pouze platby převodem z účtu na účet nebo prostřednictvím dobírky způsobem, který evidenci tržeb nepodléhá, a tak dále, komentoval generální  Martin Janeček, který zároveň tvrdí, že většina maloobchodníků si již své autentizační údaje vyzvedla.

Rozdíl v původních odhadech a aktuálním počtu vyzvednutých autentizacích údajů vysvětluje Janeček dále tím, že řada obchodníků prodává až v sezóně a do EET se zapojí až v pozdějších měsících letošního roku. Navíc část podnikatelů, kteří současně s maloobchodem podnikají v pohostinství, využila své autentizační údaje získané pro 1. vlnu.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Zástupce šéfredaktora Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).