Hlavní navigace

Finanční správa zavře dvě desítky finančních úřadů, jinde nezaplatíte hotově

22. 7. 2015
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: www.shutterstock.com, podle licence: Rights Managed
Finanční správa brzy ukončí provoz stovky pokladen, kde je možné platit daně a poplatky hotově. Chystá se také zavřít 23 finančních úřadů. Víme, které to jsou.

Finanční správa optimalizuje a zefektivňuje své služby. V rámci toho se chystá od 1. ledna 2016 uzavřít na 23 finančních úřadů. Jde o pracoviště, kde se vykonávají zejména registrační a vyměřovací činnosti.

Mohlo by vás zaujmout: 180 milionů korun bude stát roční provoz systému #EET, říká šéf Finanční správy 

Ilustrační obrázek
Autor: www.shutterstock.com, podle licence: Rights Managed

Finanční správa zavře dvě desítky finančních úřadů.

Se zvyšující se elektronizací finanční správy klesá též počet poplatníků, kteří osobně navštěvují finanční úřady a namísto toho komunikují se správcem daně elektronicky. Zrušením nejmenších územních pracovišť dojde ke specializaci řady činností, ke zvýšení efektivity práce finančních úřadů a k nemalé úspoře finančních prostředků za pronájmy, provoz a opravy budov, vysvětluje mluvčí Finanční správy ČR Petra Petlachová.

Kam s daňovým přiznáním?

V období, kdy jsou finanční úřady doslova v obležení těch, kteří mají povinnost podávat daňová přiznání, ať už k dani z příjmu nebo například k dani z nemovitosti, budou v místech, kde finanční správa zruší územní pracoviště, zajištěna kontaktní místa. Veřejnosti se tak toto zrušení prakticky nedotkne, protože mimo uvedená období služeb rušených územních pracovišť využívá jen minimálně, dodává Petlachová.

Čtěte také: Finanční správa letos daňově vystěhovala už stovku firem, následovat mají tisíce

skoleni_15_4

Omezí se počet pokladen, kde lze platit hotově

Dalším krokem, ke kterému přistoupí Finanční správa ČR v rámci optimalizace fungování, je ukončení provozu pokladen, kde je možné platit daně a poplatky hotově. Stane se tak na 103 neokresních územních pracovištích finančních úřadů, a to již od 1. září 2015. Jako alternativu nejčastějšího hotovostního placení – úhrady daně z nemovitých věcí – nabízí Finanční správa od ledna příštího roku možnost placení této daně prostřednictvím Soustředěné inkasní platby obyvatelstva (SIPO). uzavírá Petlachová.

Vrátí se daňové složenky?

Vzhledem k tomu, že je bezhotovostní platba ve velké většině spojena s poplatky, připravuje též finanční správa pro nejbližší období placení daně z příjmů a daně z nemovitých věcí i další alternativu pro platby v hotovosti, jakou byla v minulosti například tzv. „daňová složenka“, kterou bylo možné platit daně bezplatně na přepážkách České pošty.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).