Hlavní navigace

Firemní vůz na úvěr nebo leasing? Obojí se může vyplatit

18. 2. 2015
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

 Autor: www.isifa.com, podle licence: Rights Managed
Podnikatelský úvěr, finanční či snad operativní leasing? Při koupi nového vozu nebo jiného technického vybavení je potřeba počítat. Každý produkt má jiná plus.

Úvěrové a leasingové společnosti hodnotí rok 2014 jako velmi dobrý. Zájem o jejich produkty se zvýšil o bezmála 10 % a klienti s nimi podepsali smlouvy v hodnotě 135,3 miliardy korun. Z toho přes 98 miliard bylo použito k financování firemních investic a provozu. Nejčastěji firmy nebo podnikatelé investují do aut, největší objemy pak vykázaly osobní a užitkové vozy. Na druhém místě jsou obráběcí a zemědělské stroje a za nimi následují nákladní auta. Poskytnuté finanční prostředky výrazně přispěly k loňskému oživení ekonomiky. Zejména malým a středním firmám umožnily realizaci jejich ambicióznějších plánů, říká Jiřina Tapšíková, předsedkyně představenstva České leasingové a finanční asociace, která sdružuje 45 tuzemských poskytovatelů leasingu, podnikatelských i spotřebitelských úvěrů a factoringu.

Objem leasingových kontraktů, který v době recese naopak výrazně klesal, loni meziročně vzrostl o 17,1 % (měřeno výsledky patnácti největších firem) na 42,13 miliardy korun. Podíly finančního a operativního leasingu na celkovém leasingovém trhu v podnikatelské sféře zůstaly stejné jako v roce 2013. Na finanční leasing připadlo 56,3 %, na operativní 43,7 %. Podobně jako leasing určený firemní klientele loni rostly i podnikatelské úvěry. Poskytnuto bylo 40,03 miliardy korun, což značí meziroční růst o 15,7 %. A růstový rok má za sebou i factoring. Hodnota pohledávek postoupených v rámci factoringu se meziročně zvýšila o 13,2 % na 155,12 miliardy korun.

Statistická data ukazují, že podnikatelé mají co do vybavení dobře našlápnuto. Chcete-li patřit mezi ně a právě zvažujete například nákup firemního vozu, rozmyslete si, jak ho budete financovat. Hotovost není nutná a dokonce se ani dvakrát nedoporučuje. Proč se zbytečně připravovat o hotovost, když je možné vůz pořídit na splátky a kasu využít jinak?

Psali jsme: Kdo není vidět, jako by nebyl. Vyzkoušejte polepy firemních vozů

Každé řešení musí být vytvořeno na míru

Ilustrační obrázek.
Autor: www.isifa.com, podle licence: Rights Managed

Ilustrační obrázek.

Podnikatel má dnes v zásadě tři možnosti financování. Říci, který z nich je nejvýhodnější, není samozřejmě bez jasně stanovených parametrů možné. Z kalkulací obvykle lépe vychází podnikatelský úvěr, ale finanční leasing své vyšší splátky vyváží vícero doprovodnými službami. V nabídce bývá servis vozidel, výměna pneumatik, vedení knihy jízd a tak dále. Rozhodnutí, jaký produkt zvolit, by proto měla předcházet pečlivá rozvaha. Klient si musí stanovit své preference z hlediska účetního především to, chce-li automobily vlastnit a postupně odepisovat, anebo jestli upřednostní model, kdy bude využívat vozidla vlastněná pronajímatelem. Důležité také je, jestli od spolupráce s leasingovou či úvěrovou firmou očekává pouze profinancování automobilu, anebo požaduje i doplňkový servis. V prvním případě se bude rozhodovat mezi finančním leasingem nebo podnikatelským úvěrem, ve druhém bude zcela jistě uvažovat o operativním leasingu, uvádí Pavel Hálek, mluvčí České leasingové a finanční asociace.

Produkty vhodné pro financování firemních aut

Finanční leasing – dlouhodobý pronájem, při němž zákazník získává právo užívat vůz, který je po dobu kontraktu v majetku pronajímatele. Cílem je převod pronajatého vozu do majetku zákazníka po uhrazení všech jeho závazků.

Podnikatelský úvěr – z pohledu čistě uživatelského jde v podstatě o shodný nástroj jako finanční leasing, hlavní rozdíl spočívá v tom, že v případě úvěru se klient stává majitelem vozu ihned po podpisu smlouvy.

Operativní leasing – zákazník automobil využívá po dobu smlouvy a pak jej vrací pronajímateli, ve splátkách si navíc může předplácet řadu služeb, které souvisejí s užíváním vozu, z ceny nového auta zaplatí pouze tu část, kterou opotřebuje, a díky tomu v něm neváže kapitál.

Zpětný leasing – zákazník prodává vlastní automobily leasingové společnosti za předem dohodnutou cenu, leasingová firma mu je vzápětí pronajme, klient tak okamžitě získá potřebnou hotovost a zároveň může využívat všech výhod leasingu.

Mohlo by vás zajímat: Pětina firemních aut je zneužívána. Můžete šmírovat své zaměstnance? A jak?

Podnikatelský úvěr a finanční leasing mají na českém trhu prakticky rovnocenné postavení a leasingové společnosti standardně nabízí oba produkty. Jak vyplývá z výše uvedené charakteristiky produktů, základní rozdíl je v tom, že zatímco v případě úvěru se podnikatel stane majitelem vozu ihned po podepsání smlouvy, u leasingu je to až po doplacení poslední splátky. Z praktického hlediska toto ale nehraje žádnou roli. Prolínáním finančního leasingu a podnikatelského úvěru je náš trh velmi specifický. Důvodem je navázání minimální délky finančního leasingu na dobu odpisování financované komodity. U osobních automobilů je tato hranice 54 měsíců, což ho v konkurenci podnikatelského úvěru, který takto limitován není, v některých případech diskvalifikuje. Finanční leasing proto volí ti klienti, pro které délka smlouvy nepředstavuje zásadní problém, vysvětluje Pavel Hálek. Ti, co upřednostňují rychlejší průběh kontraktu, raději zvolí úvěr. Z toho důvodu se finanční leasing například více prosazuje při pořizování nákladních vozů, jejichž životnost a využitelnost v rámci firmy je delší než u osobních automobilů.

Někteří namítají, že leasing je oproti úvěru znevýhodněn tím, že je u něj nutná havarijní pojistka. Tím se měsíční splátky samozřejmě zvýší. Na druhou stranu, havarijní pojištění není od věci ani v případě, že si firma auto pořídí na úvěr nebo za něj zaplatí v hotovosti. 

A rozdíly z hlediska účetního? V případě operativního leasingu jde o pronájem. Odepisuje se tedy pouze akontace, protože splátky jdou rovnou do nákladů. A navíc, leasing nezvyšuje zadlužení firmy, což se o úvěru říci nedá. Podnikatelský úvěr patří v účetnictví do kategorie cizí zdroje a zhoršuje tím pozici firmy. Přesto má úvěr své výhody. Kromě toho, že se dá okamžitě odepisovat, je tu i fakt, že se dají jako daňově uznatelné náklady uplatnit úroky z úvěru.

Daně x

Hodně lidí pak volí takzvaný operativní leasing. V oblasti financování osobních a užitkových aut i nákladních vozů mu loni náležel zhruba třetinový podíl. Většina odborníků se navíc shoduje, že právě operativní leasing bude postupně svou pozici posilovat. V České republice totiž ještě zdaleka nedosahuje takové penetrace jako ve většině západních ekonomik, komentuje Jiřina Tapšíková, předsedkyně představenstva České leasingové a finanční asociace. Velký růstový potenciál má tento produkt právě ve sféře malých a středních firem.

 

Potřebujete radu od odborníka? Využijte našich odborných poraden.

Dobrou zprávou je, že uzavření smlouvy dnes žádná ze zavedených leasingových či úvěrových společností nezpoplatňuje. V zásadě lze tedy říci, že zájemce o financování firemního auta žádnou hotovost nepotřebuje. Na trhu jsou běžné podnikatelské úvěry i finanční leasing s nulovou akontací. U operativního leasingu pak akontace odpadá ze samé podstaty produktu, protože ten je založen na dlouhodobém pronájmu.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).