Hlavní navigace

Firma FAU vrací úder. Podala trestní oznámení, že berní úřady řídí někdo zvenčí

20. 10. 2017
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Firma FAU, která skončila v loňském roce po zásahu berních úředníků a celníků v insolvenci, podala trestní oznámení.

Podle firmy FAU totiž existuje podezření, že finanční správu řídí subjekt, který stojí mimo ni, a že finanční správa vydala zajišťovací příkazy na pokyn tohoto subjektu. Soudy v posledních měsících už zrušily zajišťovací příkazy na firmu FAU v hodnotě přesahující půl miliardy korun.

Existuje podezření, že finanční správu řídí někdo mimo ni, říká FAU

Společnost FAU podala trestní oznámení pro podezření, že finanční správu řídí subjekt stojící mimo ni a že finanční správa vydala v kauze FAU zajišťovací příkazy na pokyn tohoto subjektu. Ve čtvrtek to uvedl právní zástupce firmy FAU Alfréd Šrámek. Podezření pramení mimo jiné ze skutečnosti, že finanční správa na dotaz FAU odpověděla, že o vydání zajišťovacích příkazů na částky přesahující 200 milionů korun rozhodla úřední osoba podepsaná na zajišťovacích příkazech, tedy řadový úředník Specializovaného finančního úřadu, což je více než nepravděpodobné, protože rozhodnutí takového rozsahu není v běžné rozhodovací kompetenci řadových úředníků finančních úřadů, doplnil ČTK Šrámek.

skoleni_15_4

Finanční správa nařčení odmítá a tvrdí, že společnost FAU byla zapojená do karuselového podvodu a že zajišťovací příkazy byly vydány oprávněně. Soudy nicméně už několikrát daly za pravdu společnosti FAU. Naposledy před několika týdny zrušil Krajský soud v Ostravě zajišťovací příkazy, které vydali celníci, za 340 milionů korun. Už v červnu pak soud zrušil zajišťovací příkaz na více než 217 milionů korun, který vydal Specializovaný finanční úřad.

Firma FAU je majitelem skladu pohonných hmot v areálu firmy Precheza, kterou vlastní Agrofert a který měl se společností FAU spory. Na konci srpna se objevila nahrávka, ve které bývalý ministr financí a šéf ANO Andrej Babiš hovoří o tom, že na firmu „ti naši klekli“. Že by své podřízené orgány úkoloval, Babiš následně odmítl. Firma se každopádně v říjnu 2016 dostala po zásahu finanční a celní správy do insolvence.

Problematika zajišťovacích příkazů na serveru Podnikatel.cz:

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Zástupce šéfredaktora Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).