Hlavní navigace

Firmy by uvítaly nižší sociální odvody a pokles daně z příjmů

3. 2. 2009
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Zatímco vláda plánuje ve svých opatřeních, kterými se má čelit krizi, upřednostnit udržení zaměstnanosti a zlepšení úvěrování podnikatelů, firmy mají o řešení krize lehce odlišné představy. V oblasti zaměstnanosti se s vládou shodují, kdy se podnikatelé též přimlouvají za snížení sociálních odvodů a nákladů na zaměstnance, ale místo zlepšení úvěrování by firmy raději viděly pokles daně z příjmů.

Firmy taktéž volají po možnosti přechodného zavedení čtyřdenního pracovního týdne, jednodušší možnosti rozvázání pracovně-pracovního vztahu a nižším odstupném, doplnil prezident Hospodářské komory České republiky Petr Kužel. Čtěte seriál Finanční krize.

Také firmy totiž očekávají v letošním roce horší časy. Z aktuálního průzkumu, který mezi svými členy uspořádala Hospodářská komora ČR, vyplynulo, že skoro tři čtvrtiny respondentů očekává nižší obrat než v roce 2008. Skoro půlka firem se domnívá, že počet jejich zaměstnanců se v letošním roce sníží. Čtěte více: Několik rad a tipů, jak najít a udržet kvalitní zaměstnance.

Již závěr roku ukázal, že situace tuzemských firem v letošním roce nebude příliš růžová. Aktuální informace z ledna ukazují, že podniky v tomto měsíci prakticky nevyráběly a došlo u nich k velkým propadům zakázek. Lze očekávat, že s těmito nepříznivými podmínkami se budou muset ještě pár měsíců vyrovnávat, než se situace otočí k lepšímu, uzavřel Petr Kužel.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Zástupce šéfredaktora Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).