Hlavní navigace

Firmy dostaly šanci řešit softwarové licence bez postihů

1. 10. 2008
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Protipirátská organizace Business Software Alliance (BSA)dala příležitost firmám, které chtějí vyřešit případné nedostatky v softwarových licencích. Pokud tak prokazatelně učiní během října, BSA proti nim nepodnikne žádné kroky.

BSA v těchto dnech obeslala 17 tisíc tuzemských malých a střeních firem s upozorněním na rizika spojená s přehlížením využívání nelegálního softwaru. Součástí dopisu je i návod, jak se programů zbavit. Chceme, aby hlavně manažeři vzali na vědomí pro ně klíčovou informaci: že mohou být za výskyt nelegálního softwaru spoluodpovědní – a to i v případě, že se na jeho šíření či instalaci přímo nepodíleli, upozornil Jan Hlaváč, mluvčí protipirátské aliance BSA. Organizace se dále vyjádřila, že manažeři často tvrdí, že o ničem nevěděli, že přece nemohou vše ohlídat, případně se vymlouvají na pochybení kolegů. V opačných případech se prý management zase snaží vinu úmyslně svalit na někoho jiného. Snadnou obětí se pak mohou stát zaměstnanci.

Firmy, které si problémů nejsou vědomy, by si dle BSA měly položit otázky, kdy naposledy licenci kontrolovaly, kdo je oprávněný instalovat programy a zda za ně nese odpovědnost. Měly by se také informovat o závazných pravidlech, jež využívání výpočetní techniky a internetu provází. Užitečné je i rozšíření pracovních smluv o část, jež hovoří o spoluodpovědnosti za užívání softwaru. Těm společnostem, které se rozhodly učinit patřičné kroky je k dispozici informační linka a e-mail protipirátské organizace. Ta také přislíbila, že pokud firmy prokazatelně přistoupí k řešení svých problémů s licencí v období od 1. do 31. října 2008, BSA proti nim neučiní žádné kroky. Čtěte také: Tisíce českých firem pod lupou kvůli nelegálnímu softwaru

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktor/ka již pro server Podnikatel.cz nepracuje. 

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).