Hlavní navigace

exPRESS: Firmy, které korumpovaly, půjdou na „blacklist“

2. 8. 2008
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

 Autor: 258398
Špinavé podnikatelské praktiky budou možná již brzy minulostí. Ministerstvo pro místní rozvoj, které ožilo potom, co premiér Mirek Topolánek naznačoval v budoucnu jeho možné zrušení, chce zavést černou listinu pro firmy, jejichž představitelé korumpovali.

Ministerstvo chce zřídit pro firmy, které korumpovaly, „blacklist” »

Ministerstvo pro místní rozvoj hodlá zavést tzv. blacklisty firem. Ty by pak neměly mít možnost zúčastnit se řízení o přidělování veřejných zakázek. Tato vize se stane součástí připravované novely zákona o veřejných zakázkách.

Již ve stávající legislativní úpravě jsou obsaženy dle ministerstva jisté nástroje bránicí účasti na veřejných zakázkách osobám, které se podílely na korupci. Každý uchazeč, který podá nabídku, musí také při prokazování kvalifikačních předpokladů doložit trestní bezúhonnost, a to mimo jiné i v oblasti korupce. Jenže již ty nástroje mají problematické využití, protože podle českého práva nemají právnické osoby trestní odpovědnost. Odpovědné jsou jen statutární orgány.

Vzhledem k tomu, že základním kvalifikačním předpokladem je zároveň trestní bezúhonnost jednotlivých členů statutárních orgánů, bylo by v případě nepravdivého uvedení těchto údajů tedy možné potrestat i dotyčnou právnickou osobu, uvedl ministr Jiří Čunek. Novela počítá s tím, že právnická osoba by se zařadila na blacklist. A to na předem určenou dobu během níž by nemohla dostat žádné veřejné zakázky.

exPRESS - Koleje 01
Firmy

Podnikatelů přibývá, už jich je v Česku skoro 808 tisíc

V Česku ve druhém čtvrtletí přibylo celkem 14 100 podnikatelů, Podíl podnikatelů a jejich pomáhajících rodinných příslušníků na celkové zaměstnanosti se nicméně proti minulému roku nepatrně snížil na 16,1 procenta.

Kofola dostala pokutu, jako první firma v ČR své pochybení přiznala

Důvodem pokuty se staly vertikálně uzavírané dohody s odběrateli, což v praxi znamenalo, že společnost Kofola uplatňovala jednotné ceny při prodeji svých výrobků. Firma své pochybení přiznala, nehodlá se odvolat a celou věc napravila.

Zisk České spořitelny v pololetí vzrostl o 26 procent

Česká spořitelna v letošním prvním pololetí zvýšila čistý konsolidovaný zisk meziročně na 6,6 miliardy korun. Banka s největším počtem klientů v zemi měla v loňském pololetí zisk 5,23 miliardy korun.

Společnosti Agrofert Holding loni klesl zisk o 30 procent

Akciové společnosti Agrofert Holding loni podle auditovaných výsledků klesl čistý zisk z 1,215 miliardy korun v roce 2006 na 861,25 milionu ko­run.

Závod AU Optronics v Česku nebude

Česká republika vypadla ze hry o umístění závodu tchajwanské společnosti AU Optronics. Firma, která je třetím největším výrobcem LCD panelů na světě a produkci dodává předním výrobcům elektroniky, se tak zřejmě bude rozhodovat už jen mezi Polskem a Slovenskem.

exPRESS - Koleje 02
Legislativa a státní správa

Ministerstvo vnitra odstartovalo veřejnou diskuzi

A to k návrhu novely Zákona číslo 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím, ve znění pozdějších předpisů.

Téměř 30 tisíc malých podnikatelů využívá e-Podání u ČSSZ

V prvním pololetí 2008 přijala ČSSZ celkem 26,7 milionu dokumentů elektronicky.

Malé stavební firmy začaly využívat insolvenční řízení

Do problémů s insolvenčním řízením se dostanou v příštích týdnech po Strabagu a CBPS zřejmě další velké stavební firmy. Menším stavebním firmám vadí, že na proplacení faktur od větších rivalů, kteří získávají zakázky, čekají běžně více než půl roku.

Brand24

exPRESS - Koleje 03
Provoz firmy

Malí a střední podnikatelé dostanou na inovace 1,74 miliardy korun. A šanci mají další

Celkem do první výzvy programu poslali malí a střední podnikatelé 209 žádostí a žádali asi o 3,4 miliardy korun.

Odběratelé ze střední a východní Evropy mají značné zpoždění při splácení faktur

Průměrná doba splacení faktury českým dodavatelům činí 11 dní po uplynutí splatnosti. Mezi nejhorší země se v tomto ohledu řadí Rumunsko (16 dní) a Polsko (14 dní). Vyplynulo to z průzkumu agentury Factum Invenio.

Jak trávíte víkend?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).