Hlavní navigace

Firmy letos více rozdávají prémie. Finanční dárek dostane pětina lidí

18. 12. 2013
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: www.isifa.com
Výrazně víc lidí se letos může těšit na vánoční prémie. Bonus v podobě například 13. platu bude vyplácet celá pětina českých firem.

Zdá se, že českým firmám se v právě končícím roce dařilo. Pětina z nich totiž bude vyplácet roční bonusy nebo 13. platy. Vyplynulo to z průzkumu na portálu Jobs.cz. Zatímco loni s finančním překvapením počítalo jen 13 % zaměstnanců, letos jich je 19 %. A nejde o planá přání, vyplacení částek je jisté. Naopak také ale mírně přibylo lidí, kteří jsou si jisti, že na konci roku nedostanou ani korunu navíc, tedy ani v rámci běžných odměn. S normální výplatou se musí smířit 61 % zaměstnanců, kteří se průzkumu zúčastnili.

Ilustrační obrázek
Autor: www.isifa.com

Ilustrační obrázek.

Ve firmách je podle aktuálního zjištění patrný nárůst ochoty k plošnému vyplácení nadstandardních odměn. Transparentní komunikace a snížení míry nejistoty, zda bonusy nakonec vyplaceny budou, či nikoliv, může být pro zaměstnance příjemnější než dlouhé lavírování, komentuje výsledky Tomáš Ervín Dombrovský, analytik společnosti LMC, která portál Jobs.cz provozuje. Odpovědi zaměstnanců i zástupců personálních oddělení firem ukazují na nezanedbatelné zlepšení ve vyplácení ročních prémií. Letošní rok byl pro řadu firem poměrně složitý, přesto však zřejmě pro většinu skončí s příznivějšími hospodářskými výsledky než vloni, doplňuje Dombrovský.

Souběžné dotazování mezi zaměstnavateli potvrdilo meziroční zlepšení ohledně přiznávání ročních odměn nebo 13. platů. Plošně je letos hodlá vyplatit 41 % ze společností, které se do průzkumu zapojily. Loni to bylo pouze 29 %. 34 % respondentů pak uvedlo, že jejich firma žádné nadstandardní odměny na konci roku nikomu vyplácet nebude. Zbylých 26 % zaměstnavatelů hodlá roční bonusy nebo 13. platy letos vyplatit pouze vybraným zaměstnancům, zatímco vloni takto postupovalo 28 % firem.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).