Hlavní navigace

Firmám bude odpuštěno penále za neuhrazené sociální pojištění

12. 3. 2009
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Ministerstvo práce a sociálních věcí dnes přišlo s opatřením, kterým chce pomoci firmám postižených krizí. Ministr práce Petr Nečas vyzval správy sociálního zabezpečení, aby vůči dlužníkům postupovaly vstřícně a umožnily jim dluh splácet, například pomocí splátkového kalendáře. Současně také ministr navrhuje odpustit firmám penále. Všechny změny platí zpětně od ledna tohoto roku.

Právní úprava sice neumožňuje povolení odkladu placení pojistného, ale Okresní správy sociálního zabezpečení (OSSZ) mohou na žádost dlužníka povolit splátky na dlužné pojistné a penále, pokud pojistné není zaplaceno vůbec nebo v nižší částce. Dlužníkům, kteří přejdou do splátkového režimu, nehrozí obstavení účtu a zbudou jim peníze na podnikání. Čtěte také: Ministerstvo plete bič na exekutory a chce rychlejší exekuce.

Pokud firma prokáže, že se dostala kvůli krizi do vážných problémů, může splátky pojištění rozložit až do tří let. Výše splátek by navíc neměla být na počátku vysoká a měla by se zvyšovat teprve s blížícím se koncem tříletého období.

OSSZ by se měly stát také benevolentnější k podnikům, kterým naběhlo, či nabíhá penále za nesplacení sociálního pojištění. Úřady totiž mohou penále odpustit. Při vyšších částkách nad milion korun rozhodne o odpuštění dluhu komise na samotném ministerstvu. Čtěte seriál Jak na daně.

Podnikatelé opatření ministerstva vítají. Navržené změny znamenají finanční úlevu a více času pro podniky, díky méně striktnímu přístupu ministerstva k podnikům, které se v mnoha případech dostávají do platebních problémů v období krize, kdy se dramaticky zhoršila platební morálka mnoha podniků a některé z nich se dostávají do druhotné platební neschopnosti, uvedl k návrhu prezident Hospodářské komory České republiky Petr Kužel.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Zástupce šéfredaktora Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).