Hlavní navigace

Firmy protestují proti zdražení elektřiny. Může za ceny ČEZ?

28. 11. 2008
Doba čtení: 7 minut

Sdílet

 Autor: 329515
Elektřina od nového roku zdraží o více než 10 %. Podnikatelé to označují za nehoráznost. Energetici se dušují, že za nic nemohou, že cenu určuje trh. Podle některých však stojí za zdražením firma ČEZ a její obchodní praktiky.

Energetický regulační úřad zveřejnil tento týden informace o cenách energií na příští rok. Podle údajů úřadu se sice sníží ceny plynu, ale současně s tím mají výrazně vzrůst ceny elektřiny. Společnost PRE zdraží o 8,4 %, ČEZ plánuje průměrný nárůst takřka 10 % a E.ON Distribuce dokonce zvýší své ceny o více než 16 %.

Nárůst cen se ale bude lišit dle regionu, ve kterém se odběratelé nachází a na charakteru konečného zákazníka. Podnikatelé po celé republice tak zaplatí za elektřinu ještě více, než činí průměrný nárůst cen. Nejvíce zdražení postihne malé a střední podniky, které si u ČEZu připlatí zhruba 9,4 % korun navíc, u PRE 14,4 % a u společnosti E.ON až 18 %. Velkoodběratelům má stoupnout cena o 16 %.

Firmy proti zdražení protestují a označují ho za nehoráznost. Energetické společnosti se však brání, že cena se určuje především na energetické burze a že její výslednou sumu samy neovlivňují. Vláda jim v podstatě dává za pravdu a tvrdí, že zvýšení cen mělo být původně ještě vyšší. Přesto se ale rozhodl ministr průmyslu a obchodu svolat do konce roku schůzku s představiteli energetiků a zástupci podnikatelů a probrat možnosti firem, jak ovlivnit cenu elektřiny, kterou odebírají. Čtěte více: Používejte šetrnou energii a vydělejte na tom.

Podle podnikatelů je zdražení nehoráznost

Ohlášení zdražení elektřiny vyvolalo nejen mezi podnikatelskou veřejností velkou nevoli. Podle firem není vzhledem ke klesajícím cenám ropy a uhlí ke zdražování důvod. Zvyšování cen elektřiny je nehorázné a téměř sprosté vůči všem spotřebitelům, kteří se nemohou nijak bránit a elektřinu potřebují, uvedl prezident Hospodářské komory České republiky Petr Kužel.

Energetici si vždy najdou nějaký důvod ke zvyšování cen. Dříve energetici odůvodňovali růst cen zejména situací na trhu s ropou. Cena ropy nyní klesla na třetinu, ale elektřina má přesto nadále růst. Je to špatná zpráva pro naše firmy, které se v současné době potýkají již s prvními dopady útlumu světové ekonomiky dodal Petr Kužel. Čtěte více: Růst cen elektřiny je prý neodůvodněný, bude se protestovat.

Hospodářská komora České republiky spatřuje za nárůstem cen elektřiny monopolní postavení dodavatelů v jednotlivých oblastech. Například státní společnost ČEZ každoročně generuje růst čistého zisku v řádu desítek procent, ale podle komory tyto peníze od drobných plátců a firem následné používá pouze ke své masivní investiční expanzi.

Zisk ČEZu po zdanění

zisk-cez
Zdroj: ČEZ

Zatímco tak energetické společnosti vykazují stálý růst zisků, drobní podnikatelé i velké firmy se díky vyšším cenám energií dostávají stále do větších problémů. Dražší elektřina postihne v různém rozsahu všechny obory, nejvíce pak podle analytiků ale zasáhne těžký a textilní průmysl a živnostníky.

Cenu určuje trh, říkají energetici

Energetické společnosti se ale brání, že konečnou cenu elektřiny nemohou příliš ovlivnit. Ta se totiž skládá z regulované části a z části, kterou určuje liberalizovaný trh s energiemi. Cena distributorů tak jen podle jejich vlastních slov odráží součet regulovaných položek a ceny elektřiny na energetickém trhu.

E.ON v ČR nemá téměř žádné vlastní výrobní kapacity, a proto musíme nakupovat skoro celý objem elektřiny externě. A to buď přes energetickou burzu, nebo nezávislé výrobce elektřiny. Proto nemůžeme měnit cenu prostřednictvím interních opatření vlastní výroby, nýbrž jsme nuceni nakupovat za ceny na trhu, uvedl pro business server Vladimír Vácha, z koncernové komunikace společnosti E.ON.

Na liberalizovaném trhu není možné zasáhnout do cen silové elektřiny pro konečné zákazníky, která má na výsledném zvýšení ceny dodávky největší vliv. To by bylo nejen proti energetickému zákonu, ale také proti příslušným směrnicím Evropské unie, dodala Jarmila Lehnerova z Energetického regulačního úřadu.

Cena za elektřinu má dvě části

Cena za elektřinu, kterou platí konečný zákazník, se dělí na dvě části. První regulovaná část, která se skládá z distribuční ceny, poplatku za systémové služby a z příspěvku na obnovitelné zdroje, se vyvíjí hlavně v závislosti na inflaci a vývoji spotřeby. Druhá část, jež tvoří více než polovinu finální ceny, je cena za tzv. silovou elektřinu. Její výše se v dnešní době odvíjí od cen produktů, se kterými se obchoduje na energetických burzách. Český trh ovlivňuje pak obchodování na burze v Německu (EEX) a na pražské energetické burze (PXE). Ceny elektřiny se na obou burzách k sobě poslední dobou velmi přiblížily, přičemž na burza v Lipsku za devět měsíců posílila o 25 %.

Části konečné ceny elektřiny

elektrina
Zdroj: E.ON

Cena silové elektřiny (cena, kterou musí kupující zaplatit za jednu MW zajištěného výkonu) tak odráží poměr mezi nabídkou (kolik může být kdy vyrobeno) a poptávkou (kolik je kdy zapotřebí). Zde nyní převládá poptávka nad nabídkou a i proto rostou ceny elektřiny.

Velkoobchodní cena dominantního výrobce elektřiny v zemi, společnosti ČEZ (vyrábí asi 76 % tuzemské elektřiny), který je také nejdůležitějším prodávajícím na Energetické burze Praha, bude pro příští rok činit výhledově 67 eur za 1 MW. To by znamenalo 26% nárůst v eurech ve srovnání s rokem 2008 a asi 15% nárůst v korunách.

Ke zvýšené poptávce po elektřině přispěly také obavy finančních institucí z dopadů finanční krize, které tak částečně přesunuly svoje investice z akciových trhů do komodit, jako je elektřina. Dalším faktorem nárůstu cen je ekologická daň, která finančně postihuje suroviny na výrobu elektřiny zatěžující životní prostředí a tím je zdražuje. To se týká především hnědého uhlí, u kterého má daňová zátěž vzrůst do roku 2015 až sedminásobně, což ovlivňuje již nyní velkoobchodní ceny elektřiny.

Co si myslíte o ekologických daních?

Liberalizace, či nikoli?

Jenže podle některých není energetický trh liberalizovaný v opravdovém slova smyslu. Ač sice ekonomové zavedení energetické burzy jako krok směrem k liberalizaci trhu vítají, upozorňují, že státní monopol a regulace na energetickém trhu stále existuje.

Cena konečné elektřiny je stále skoro z poloviny regulována a i část ceny, kterou vytváří trh, ovlivňuje, i když nepřímo, do jisté míry stát. Důvodem je fungování energetické burzy, resp. účastníci obchodování na ní.

Pražská energetická burza má dva tvůrce trhu (ČEZ a E.ON), tedy subjekty s povinností udržovat likviditu trhu neustálým poskytováním nabídek na prodej i koupi elektřiny s dodávkou na rok, čtvrtletí a měsíc dopředu za aktuální ceny. Tvůrce trhu stanovuje nákupní i prodejní cenu, a tak podporuje likviditu.

Mimo tvůrců trhu je na burze více jak 30 aktivních obchodníku. Burza je nejtransparentnější způsob pro určování ceny, protože je to místo kde se setkává nabídka a poptávka z více stran. Obchodnici mají zájem nabízet levnější cenu než konkurence, proto i oni se snaží nakoupit co nejlevněji, domnívá se Jan Krejčí, analytik společnosti Patria.

Jenže současně s obchodníky na burze stále funguje tzv. market maker, a to majoritní výrobce elektřiny skupina ČEZ, který vzhledem ke své pozici v ČR může do jisté míry ovlivňovat jak stranu poptávky, tak především nabídky. ČEZ ale ovlivňování poptávky (tj. nakupování elektřiny na burze) popírá. ČEZ Prodej s.r.o. se nákupu zde neúčastní, aby svoji velikostí neovlivňoval cenu, ale je příjemcem této ceny, aby neporušoval antimonopolní zákony, řekl business serveru Podnikatel.cz Ladislav Kříž, tiskový mluvčí skupiny ČEZ.

V pondělní (24.11.) ovšem v tiskové zprávě ČEZ uvedl, že …ČEZ Prodej nakupuje veškerou elektřinu za tržní ceny dané Pražskou energetickou burzou stejně jako ostatní dodavatelé na trhu.

A že ČEZ právě nelegálně obchoduje na burze se domnívá občanské sdružení Sponel (Spolek proti nemravným cenám elektřiny), podle kterého ČEZ elektřinu na burze nejen prodává, ale i nakupuje. Tím podle Sponelu může spekulovat s cenami a ty pak kvůli tomu rostou. Stížností Sponelu se v současnosti zabývá Antimonopolní úřad.

Brand24

Ceny nelze do budoucna odhadnout

Přestože konečnou cenu elektřiny nemůžou firmy příliš ovlivnit, existuje možnost vybrat si co nejvýhodnějšího dodavatele elektřiny. Mezi nabídkami jednotlivých dodavatelů jsou rozdíly, a to i pro živnostníky a drobné podnikatele. ČEZ také například nabízí možnost krátkodobého odběru elektřinu za cenu, která se mění podle momentální situace na trhu. Pokud tedy někdo věří v pokles, může zvolit měsíční produkt a dočkat se rychle zlevnění. Nebo ovšem také rychlého obratu, komentoval Ladislav Kříž.

Ceny elektřiny do budoucna se dají však jen těžko odhadnout. Cena silové elektřiny závisí na obchodnících a jejich obchodních strategiích nákupu a prodeje. Navíc jsou ceny elektřiny stanovovány ročně, takže: k dalším změnám cen elektřiny pro spotřebitele dojde k 1.1.2010.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Zástupce šéfredaktora Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).