Hlavní navigace

Golf - novodobá psychická relaxace

4. 9. 2007
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

 Autor: 291931
Na rozdíl od anglosaských zemí byl donedávna golf v Česku symbolem snobského stylu života. Postupně se ale začal stávat všeobecně uznávaným sportem, a tím pádem i cenově přijatelnějším. Co láká k této originální hře lidi, kteří nemají volného času na rozdávání?

To, co golf dělá odlišným, je zcela určitě specifická norma chování. Dodržování obecných zásad slušného chování je samozřejmostí, zároveň je potřeba dodržovat i zvláštní etiketu, která se ke golfu váže. Golf vyžaduje velkou koncentraci a právě klid a soustředění jsou hlavní atributy, proč je tento sport tak vyhledávaný mezi lidmi, kteří si po náročné celodenní práci potřebují na čerstvém vzduchu odpočinout.

Původním místem v Česku, kde golf začal zapouštět kořeny, byla na konci 19.století Císařská louka v Praze, později bylo první hřiště vybudováno v Karlových Varech. V současnosti je v Česku 112 klubů a 70 golfových hřišť, z toho dvě 36jamková, dvě 27jamková, dvacet 18jamkových a čtyřicet pět 9jamkových. Dříve byl problém najít ve svém okolí vůbec nějaký golfový klub, nyní už spousta začínajících hráčů spíše řeší dilema, pro který z mnoha klubů se rozhodnout.

Začátečníkův balíček

Pro první sbližování s golfovým uměním není třeba stoprocentní luxusní vybavení. Může se totiž stát, že se nakoupí drahé vybavení, dokonalé oblečení, ale po několika trénincích člověk zjistí, že se pro hru na greenu rozhodně nenarodil.

Dress code

Pro první tréninky a pokrytí doby do získání zelené karty stačí sportovní obuv – tenisky či boty – které pevně drží nohu, tričko s límečkem a dlouhé kalhoty nebo kraťasy. Hráči, kteří se pak golfu věnují aktivně a dlouhodobě, do svého oblečení investují více a vybírají si čistě golfové doplňky. Tenisky nahrazuje speciální golfová obuv, která zajistí pevný postoj při odpalu míčku. U dalších částí oblečení už záleží na tom, jakou verzi dotyčná osoba preferuje – zda dává přednost sportovnímu oděvu nebo společenskému. Pro oba typy ale platí, že by oblečení mělo být pohodlné a kvalitní. Na hřiště jsou zcela nevhodné džíny a džínové doplňky. Vzhledem k délce hry je třeba myslet i na možné změny počasí. Proto by měla být součástí výbavy i nepromokavá větrovka a pokrývka hlavy, nejčastěji kšiltovka.

Bag, hole a míčky

Golfové hole je třeba vybírat podle postavy a také pohlaví hráče –ženské sety jsou lehčí než mužské, respektují to, že hráč je levák nebo pravák. Opět lze pro začátek investovat pouze do levných holí, třeba už používaných. Neměly by být ale znatelně poničené, především hlava hole by neměla mít různé otvory a trhliny způsobené nárazem do kamenů apod. Už od začátku je dobré poradit se s odborníkem.

Standardní golfový set se skládá ze tří dřev, která jsou používána pro dlouhé odpaly, devíti želez, využívaných v případě, že je hráč méně než 180 metrů od greenu, a patru, jehož účelem je dopravit míček do jamky. Celá sada je pak umístěna do bagu, což je vak na hole, který hráči nosí na zádech nebo si ho dávají na pomocný vozík.

Těžce na cvičišti, lehce na bojišti

Ač to tak na první pohled nevypadá, golf je velice náročný na fyzickou kondici a mnohakilometrová procházka s těžkým bagem za sebou určitě také udělá své. Začátky tak mohou spoustu nadšených adeptů na zelenou kartu odradit. Technika golfu je složitá a hned zkraje učebního procesu je potřeba soustředit se na každý detail, ze kterého je švih složen. Není proto nejvhodnější se pokoušet o samouku, doporučuje se hned od počátku využít služeb trenéra. Ceny za hodinovou lekci se liší, minimální hranice se pohybuje okolo 300 Kč za lekci. Je lepší vyzkoušet více trenérů a nerozhodovat se pouze na základě ceny za výuku.

Golfový řidičský průkaz

Pokud je hráč schopný a zdatný v golfovém švihu a s celým systémem hry se dostatečně seznámil, může usilovat o získání zelené karty. Karta ho opravňuje vstoupit na neveřejné hřiště, hrát a snižovat svůj handicap (číselné vyjádření golfistových schopností – čím nižší, tím lepší). Jediným místem, kde lze procházet jednotlivé jamky, aniž by se hráč musel stát majitelem zelené karty, jsou hřiště veřejná. Těch je však zatím u nás jako šafránu. Zkouška na zelenou kartu se skládá ze dvou částí, teoretické a praktické. Za prvé je potřeba prokázat znalosti z oblasti golfových pravidel a etikety. Je to nutné proto, aby nováček „nebrzdil“ provoz na hřišti tím, že by nevěděl, jak se při konkrétní situaci zachovat. Po této části odchází v doprovodu klubového profesionála na hřiště, kde musí ve dvouhodinovém limitu zahrát 9 jamek a získat při hře tzv.“stablefor­d“(soutěž, kdy se sčítají získané body za celé kolo) nejméně 9 bodů. Pokud i tuto fázi splní, dostane zelenou kartu a počáteční handicap 54.

Klubové členství

Potencionální hráč, který získal zelenou kartu, by se měl nejprve zaregistrovat. V České republice je to možné jedině u České golfové federace (ČGF), pod kterou spadá veškeré golfové dění u nás. Po zaevidování pak může získat členství v golfovém klubu, nebo se stát členem pouze v ČGF či o členství vůbec nežádat.

Důležitou roli při zvolení první možnosti hraje vzdálenost klubu od místa bydliště a především výše členských poplatků. Ta je do jisté míry odvislá od atraktivity místa a kvality hřiště. Jak ukazuje následující přehled, za vstup do golfového klubu je možné platit ve velkých cenových rozpětích.

Členské poplatky
GOLFOVÝ KLUB ČLENSKÝ POPLATEK ROČNÍ UDRŽOVACÍ POPLATEK
ČELADNÁ 250 000 30 000
MARIÁNSKÉ LÁZNĚ 220 000 33000
CIHELNY 110 000 18 000
KARLŠTEJN 27 000 3 000
MALEVIL 10 000 7 200
GOLF CLUB BRNO 70 000 14 000

Zdroj: Golfové kluby ČR

Pokud se hráč nechce ještě vázat k určitému hřišti a klubu, je pro něj ideální zaregistrovat se pouze u ČGF a za roční poplatek placený přímo federaci hrát golf. Třetí cesta, jak pokračovat v golfové hře, je nikde se neregistrovat. Úskalí je ale v tom, že hráč musí neustále dokládat průkaz o své způsobilosti na golfovém hřišti a nemůže se účastnit žádného turnaje, kde jsou registrovány výsledky hráčů. I když se jedná o finančně nejméně náročnou variantu, nedoporučuje se.

Daně x

Golf za humny

Do zahraničí se za golfem jezdí na evropském kontinentu do Portugalska, a to kvůli příznivému podnebí a nejnižším nákladům na dovolenou. Oblíbené je také Španělsko, které začalo s větší výstavbou golfových areálů na popud úspěchů svého rodáka Sergia Garcíi ve světových turnajích, a Slovinsko, kde je jedno z nejstarších, ale také nejkrásnějších golfových hřišť. Existují ale i exotické země jako je Malajsie. Ta stále patří k neobjeveným golfovým destinacím, zato už nyní nabízí okolo 280 hřišť, z nichž dobrá stovka patří ke špičkovým resortům. V Africe patří mezi nejznámější lokality Egypt a Tunisko, v Severní Americe se za golfový ráj považuje Kanada, kde je golf hned druhý nejoblíbenější sport po hokeji.

Výhodou hry na precizně posekané trávě je především to, že se ke golfovým nadšencům lze přidat v jakémkoli věku. Není potřeba dlouhodobé průpravy, nicméně golf stejně jako každý sport vyžaduje pravidelné tréninky. Golfová hra je také příležitostí, jak s přáteli nebo kolegy z práce probrat vše potřebné, anebo jak s obchodním partnerem uzavřít lukrativní obchod.

Hrajete golf?

  • Ano, mám zelenou kartu.
    23 %
  • Ano, ale teprve začínám.
    51 %
  • Ne, tento sport mě neláká.
    26 %

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktor/ka již pro server Podnikatel.cz nepracuje. 

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).