Hlavní navigace

Góvinda - malý ostrov světla v šedých ulicích

9. 1. 2009
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

 Autor: 457853
Tentokrát se Gurmán vydal do Góvindy, vegetariánské restaurace a cukrárny, kde kuchaři vaří podle Áyurvedy, védského systému medicíny. Ten s sebou nese určitá pravidla týkající se přípravy a přísad pokrmů.

Gurmán protentokrát zavítal na trošku netradiční místo. Pro tento díl jsem zvolila vegetariánskou restauraci Góvindu, kterou provozují příznivci Hnutí Hare Krišna. Žijí védskou kulturou a věří, že jsou služebníci Nejvyššího Pána – Krišny a jedí jen to, co je doporučené védskými písmy. K vaření nepoužívají maso, vejce, ryby, česnek, cibuli a houby. Proces vaření je jimi chápán jako duchovní proces a má v Góvindě nastavená pravidla, neboť podle stoupenců Hnutí Hare Krišna vědomí toho, kdo jídlo připravuje, se podepíše přímo na pokrmu. Osoba, která pokrm připravuje, by podle nich neměla myslet na světské věci, neochutnávat, před vařením své tělo očistit a svou mysl pozitivně naladit.

Restaurace: Góvinda
Lokace: Soukenická, Praha 1
Typ: Vegetariánská restaurace

Gurmán - Govinda 2

Foto: Archiv restaurace

Restaurace Góvinda v Soukenické ulici má v Praze ještě sestru. Góvindu v ulici Na hrázi na Praze 8. Z šedé chladné ulice mě přivítala příjemná přátelská atmosféra a ačkoli nepatřím mezi zastánce hnutí Hare Krišna, cítila sem se zde velice příjemně a uvolněně.

Objednávka

Gurmán - Govinda 3

Menu – malá porce 96 Kč, které se skládá z:

  • Dál – polévka
  • Sabdží – zeleninová směs se smetanovou omáčkou a rýží
  • Zeleninový salát
  • Čatný – ovocná směs

Dezert – Anvi 25 Kč

Jako první jsem ochutnala Dál – polévku s luštěninovým základem obsahující čočku, hrách či mungo. Chuť byla velice dobrá, luštěniny pěkně rozměklé. Na rozdíl od tradiční české „čočkovky“ obsahuje Dál i nádech zvláštní chuti, jejíž původ, ač to hovoří o mém kuchařském umění, jsem nedokázala rozšifrovat.

Gurmán - Govinda 8

Dále jsem ochutnala Sabdží, což je směs zeleniny se smetanovou omáčkou a rýží. Základem Sabdží je Čons – koření restované na rozpáleném Ghí (přepuštěné máslo). Někdy se v Góvindě do omáčky přidává i sýr. Směs obsahuje například rajčata, papriky, cukety a brambory. Chuť zeleniny byla velice jemná a mě při jídle ani ve snu nenapadlo, že jím vegetariánský pokrm, který pro mnohé představuje rozbředlé jídlo bez chuti. K Sabdží si můžete dát i Čapátí, což je indická placka připravovaná na otevřeném ohni.

Gurmán - Govinda 4

Po hlavním jídle přišel na řadu tradiční zeleninový salát politý jogurtem, který si v Góvindě připravují sami. Někdy se podává tzv. Rajta, což je salát se zálivkou.

Gurmán - Govinda 5

Na závěr se tradičně podává Čatný, což je ovocná směs s pálivým kořením jako je zázvor a čili. Čatný má za úkol napomoci trávení. Chuť, která mě z celého menu zaujala nejméně, mi připomněla jablečný závin, neboť v Čatný převažují jablka.

Gurmán - Govinda 6

Nebyl by to pravý Gurmán bez závěrečného dezertu. Ze široké nabídky jsem zvolila krásně vypadající Anvi – tradiční indický dezert z překapávané smetany s karobovou polevou, což je náhražka čokolády. Že jde o náhražku (byť zdravou) čehokoli, nelze rozpoznat, chuť dezertu byla velice dobrá, nevtíravá a nepřeslazená.

Gurmán - Govinda 7

Jakou preferujete kuchyni?

Obsluha a interiér

V restauraci, která pojme něco málo přes padesát hostů, je velmi příjemné posezení. Nevím zda to má co do činění s tím, že v ní obsluhují lidé pevně připoutaní ke své víře, každopádně v horním patře restaurace i v přízemní části, kde se nachází indický obchůdek, panuje přátelská, klidná a uvolněná atmosféra. Ať chcete či ne, po chvíli ji vstřebáte a aniž se nadějete, na tváři se samovolně objeví úsměv. V přízemních prostorách indického krámku najdou zájemci indické zboží zastoupené vonnými tyčinkami, tradičním kořením, dárkovými předměty, oblečením, šperky a duchovní literaturou. Já sama jsem pak svou knihovnu obohatila o knihu s tradičními recepty.

Gurmán - Govinda 1

Foto: Archiv restaurace

Daně x

Služby

Restaurace má otevřeno od 11 do 18 hodin v pracovních dnech. Každou středu Góvinda také pořádá programy pro veřejnost, které začínají v šest hodin. Hosté mají možnost poslechnout si indickou hudbu, zazpívat si a okusit taje mantra meditací. Probíhají zde přednášky a diskuze se zajímavými hosty zakončené ochutnávkou indických pokrmů. Protože je Góvinda i cukrárnou, můžete si zde objednat i dort. Jídla jsou podávána v malých a velkých porcích. Velká porce stojí 108 korun a můžete si po ní ještě libovolně přidávat.

Hodnocení

V Góvindě mi bylo velice příjemně. Odcházela jsem klidná, dobře naladěná i dobře najedená. Tentokrát jsem také díky lehčí stravě nesupěla a nevalila se ulicí s přeplněným žaludkem. Za sebe nemám Góvindě co vytknout a pokud bych neměla při hodnocení myslet na ostatní strávníky, udělila bych všech pět hvězdiček. Jelikož však píši Gurmána pro vás, udělím jen čtyři. Ač sdílím názor, že právě obdobná strava je základem zdravého těla, musím respektovat, že pro někoho je maso nepostradatelné a po obědě v této restauraci by se cítil hladový a neuspokojený. Góvínda je pro mě jako stvořená, chápu ale, že taková nemusí být pro všechny.

Gurmán - hodnocení 4

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktor/ka již pro server Podnikatel.cz nepracuje. 

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).