Hlavní navigace

Bez masa a s businessmany

 Autor: 244086
Jana Bohutínská

Nekompromisní milovníci masa si v restauraci Maranatha neužijí. Žaludek těch, co nepohrdnou vegetariánskou kuchyní, zaplesá. Pod heslem "ve zdravém těle zdravý duch" lze návštěvu restaurace spojit s cvičením v Brumlovce.

Restaurace: Vegetariánská restaurace Maranatha

Lokace: Praha 4, Vyskočilova 2

Typ: Vegetariánská kuchyně

Vegetariánská restaurace Maranatha vznikla v nové budově BB Centra – Brumlovka, kde je i sportovní centrum. Samoobslužnou část tak využívají převážně zaměstanci okolních firem a kanceláří v moderních business centrech. Restaurace nabízí nejen možnost rychlého a zdravého oběda či večeře, ale interiérem působí jako klidná oáza uprostřed pracovního dne. Po testu však můžu prohlásit, že se milovníkům bezmasé stravy vyplatí zajet sem i v případě, že nepracují v okolí. A vzhledem k tomu, že kavárna je hned přes ulici, může tu klidně začít (a nad kávou pokračovat) nějaká moderní business schůzka.

Nalož si, co můžeš

Protože je restaurace samoobslužná (v části s obsluhou je nutné si místa rezervovat předem), nedá se mluvit o objednávce – každý si na talíř naloží, co ho napadne. Snažili jsme se ve dvou vyzkoušet maximum nabízených jídel. Každý den tu obměňují menu teplého a studeného bufetu.

Otestovali jsme tedy bramborovou polévku (35 Kč). Připravují ji nezahuštěnou, s velkými kusy voňavých hub – voněly, jen co jsme se přiblížili k teplému bufetu. Minimálně kořeněná polévka spoléhala na sílu kvalitních výchozích surovin. Pro toho, kdo je zvyklý na hustou bramboračku od babičky, by možná tahle bramboračka byla trochu nezvyklá. Mne ale jako teplý základ do žaludku uspokojila.

Z teplého bufetu nás nejvíc nadchly plněné papriky. Poměrně tradiční jídlo ve vegetariánské modifikaci by na první ochutnání klidně ošálilo i milovníka masa. Náplň se ukrývala v křehkých paprikách politých omáčkou s rajčatovým základem. Pochutnali jsme si i na bulguru se zeleninou, stejně jako na uzeném tofu se zeleninou. Jediné, co mi snad nebylo vhod, byla nízká teplota nabízených teplých jídel. Než jsem se utkala s velkou miskou bramboračky, z teplého bufetu byl spíš bufet vlažný.

Bulgur = předvařená a nalámaná pšenice

Studený bufet nabízí zeleninu i ovoce. A to jak v surovém stavu, tak ve formě různých salátů. Zkusili jsme brokolici s řeckým jogurtem s lehce nakyslou chutí, která nám moc nesedla. Za to jsme si opravdu pochutnali na francouzském cibulovém koláči nakrájeném na malé kostky. Ocenili jsme i kvalitní lahodné olivy s peckou – velké zelené, o něco menší hnědé až do vínova. Salát si může návštěvník posypat semínky dle chuti a osobních preferencí. Ve dvou nás studený a teplý bufet vyšel na 345 korun (10 dkg = 30 Kč) a skoro jsme jídlo ani nemohli sníst.

Jako dezert byl v den naší návštěvy v nabídce banánový jogurt s čokoládou (39 Kč) – ve skle nebo v plastu podle toho, jestli si host troufne na zákusek ještě v restauraci nebo si ho raději odnese na později s sebou. My jsme si samozřejmě troufli a sáhli po zákusku do skla – výtečný neslazený jogurt měl jemnou banánovou příchuť, kterou podtrhovala tekutá čokoláda.

Zapíjeli jsme čerstvou šťávou z mrkve a grepu (39 Kč) a navíc jsme si dopřáli ještě bio Colu – z biomedu a bezinkové šťávy (39 Kč).

Obsluha

Obsluha u teplého bufetu sama nabízí polévku, není třeba o ni žádat. Když jsem sáhla po naprasklé skleničce, hned mi ji vzal kuchař z ruky, abych si do ní náhodou nenatočila šťávu. Paní pokladní nám zase ochotně pomohla s orientací, když jsme přehlédli příbory.

Máte dobrý tip na restauraci či kavárnu?

Gurmán - vidlička
Zaujala vás některá natolik, že ji pravidelně navštěvujete a rádi byste ji doporučili? Nebo byste naopak chtěli vyzkoušet něco nového a nemáte jistotu, že je to kuchyně právě pro vás? Napište nám na adresu: redakce@podni­katel.cz Gurmán přijede, ochutná a ohodnotí.

V hnědé s rybami

Interiér restaurace je laděný do přírodních barev – hnědé a bílé. A působí velice příjemně, čistě a klidně. Stoly jsou oddělené závěsy z provazů, které tak tvoří jakési boxy, takže je možné mít určité soukromí. V podstatě celou jednu stěnu restaurace, respektive vnitřní zahrádky, tvoří velké akvárium s překrásně zbarvenými rybami. Restaurace má otevřeno ve všední den od půl deváté do 21 hodin, v pátek jen do 18 hodin. V sobotu je zavřeno, v neděli otevřeno od 11,30 do 17 hodin. V sezóně se otevírá i venkovní zahrádka.

Gurmán – Maranatha
Maranatha - interiér 01 small
Maranatha - polévka 02 small
Maranatha 03 small
Maranatha 04 small

Hodnocení Gurmána

Vegetariánských restaurací už jsme prošli dost a tato nás opravdu zaujala. Nejen že nám chutnalo, pochválit je nutné i interiér, včetně udržované čistoty. Ačkoliv se jedná o samoobsluhu, nejde určitě o žádný běžný bufet, ale o restauraci na úrovni, kam je možné zajít na dobrý a zdravý oběd. Proto restauraci Maranatha udělujeme čtyři Gurmánské hvězdičky.

Gurmán - hodnocení 4

Anketa

Jakou preferujete kuchyni?

Našli jste v článku chybu?
Měšec.cz: Zdravotní a sociální pojištění 2017: Připlatíte

Zdravotní a sociální pojištění 2017: Připlatíte

Podnikatel.cz: Zavře krám u #EET Malá pokladna a Teeta?

Zavře krám u #EET Malá pokladna a Teeta?

Měšec.cz: Air Bank zruší TOP3 garanci a zdražuje kurzy

Air Bank zruší TOP3 garanci a zdražuje kurzy

Vitalia.cz: Bižuterie tisícinásobně překračuje povolené limity

Bižuterie tisícinásobně překračuje povolené limity

Podnikatel.cz: Přehledná titulka, průvodci, responzivita

Přehledná titulka, průvodci, responzivita

Podnikatel.cz: Podnikatelům dorazí varování od BSA

Podnikatelům dorazí varování od BSA

120na80.cz: Popraskané rty? Některé balzámy stav zhoršují

Popraskané rty? Některé balzámy stav zhoršují

Vitalia.cz: V SAPĚ našli nelegální porážku kachen

V SAPĚ našli nelegální porážku kachen

Podnikatel.cz: 3, 2, 1..EET startuje. Na co nezapomenout?

3, 2, 1..EET startuje. Na co nezapomenout?

120na80.cz: Na ucho teplý, nebo studený obklad?

Na ucho teplý, nebo studený obklad?

Měšec.cz: U levneELEKTRO.cz už reklamaci nevyřídíte

U levneELEKTRO.cz už reklamaci nevyřídíte

Vitalia.cz: Formičky naší babičky: Jak se zbavit rzi

Formičky naší babičky: Jak se zbavit rzi

Podnikatel.cz: Informovat o EET musí i e-shopy, nebo zaplatí

Informovat o EET musí i e-shopy, nebo zaplatí

Vitalia.cz: Jedlé kaštany jsou trpké, je třeba je tepelně upravit

Jedlé kaštany jsou trpké, je třeba je tepelně upravit

Root.cz: Nová třída SD karet A1 s vysokým výkonem

Nová třída SD karet A1 s vysokým výkonem

Lupa.cz: Insolvenční řízení kvůli cookies? Vítejte v ČR

Insolvenční řízení kvůli cookies? Vítejte v ČR

Vitalia.cz: Paštiky plné masa ho zatím neuživí

Paštiky plné masa ho zatím neuživí

Podnikatel.cz: K EET. Štamgast už peníze na stole nenechá

K EET. Štamgast už peníze na stole nenechá

Lupa.cz: Proč firmy málo chrání data? Chovají se logicky

Proč firmy málo chrání data? Chovají se logicky

Vitalia.cz: Jak vybrat ořechy do cukroví a kde mají levné

Jak vybrat ořechy do cukroví a kde mají levné