Hlavní navigace

Bílé rukavičky pro pocit luxusu

 Autor: 244086
Jana Bohutínská 14. 3. 2008

Café Savoy má na mapě pražských kaváren nepřehlédnutelné místo. Stojí trochu stranou ruchu centra města na Újezdě, kousek od Kampy a Petřína. Klid tu ale nečekejte. Snad s výjimkou rána, kdy se dá lenošit nad snídaní a začíst se do čerstvých The Financial Times.

Zajděte na kávu i několik chodů

Restaurační kavárna Café Savoy patří do sítě restaurací Ambiente. Leží kousek od Kampy a Petřína, blízko Vltavy, přes most 5 minut od Národního divadla. Její tradice sahá až do roku 1893, kdy se otevřela poprvé. Nyní je z ní velká reprezentativní velkoměstská kavárna, kam si můžete zajít jak na výbornou kávu se zákuskem, tak na oběd o několika chodech a v různých cenových relacích. Kavárna nabízí široký výběr jídla a pití od snídaně po večeře. Na každý den vaří také dvě denní menu, a to v ceně 195 korun a 145 korun.

Top položky:

Mezi top položky pro skutečné gurmány patří speciální Gourmet menu. Labužníci si mohou objednat Foie gras parfait (domácí parfait z francouzských husích jater), krémovou polévku z čerstvých raků nebo vařeného říčního raka ochuceného máslem. Případně fondue z hořké čokolády Valrhona Manjari s čerstvým ovocem. A to je skutečně jen malá ukázka pochoutek pro gurmány.

Objednávka

  1. Při ranní návštěvě Café Savoy jsem si dopřála opulentní Francouzskou snídani (242 Kč), můj doprovod si objednal skromnější Kontinentální snídani (124 Kč).
  2. Při druhé polední návštěvě jsem vyzkoušela Rýžový nákyp s meruňkami, švestkami a vanilkovou omáčkou z denního menu (145 Kč) s Café au lait (65 Kč), můj doprovod zvolil Salát s gratinovaným kozím sýrem (184 Kč).

Extrémně bohatá Francouzská snídaně je buď na velký hlad nebo se dá v pozdějším dopoledni spojit rovnou s obědem. Tak jsem to udělala já. Ráno a dopoledne je navíc v kavárně poměrně klid, takže čas příjemně plyne a není těžké tu nad snídaní posedět i tři hodiny. Grilované marguezi s hranolkami a salátem jsem osobně moc neocenila, ale nadchl mě smažený sladký toast s javorovým sirupem, stejně jako modrý francouzský sýr s francouzskou bagetou namazanou máslem. Součástí Francouzské snídaně je ještě Pražská šunka a vejce, sezonní ovoce – u mé snídaně to byl konkrétně banán – a čerstvá pomerančová šťáva. Sladké doplňuje domácí marmeláda. Husté Café au lait v Café Savoy připravují výtečně, takže s teplým croissantem bylo skvělou tečkou. Francouzskou snídani sní jeden člověk opravdu jen tak tak.

Naopak Kontinentální snídaně je chudší a v našich podmínkách klasičtější – toast, sýr, vejce (zatímco u Francouzské vařené spíše na tvrdo, tentokrát na hniličko), pečivo, máslo, marmeláda. Jako nápoj jsme vyzkoušeli opět Café au lait (na výběr byl ještě čaj a kakao).

Kolem oběda je v kavárně hodně rušno. Může se stát, že host ani nenajde volný stůl a musí chvíli počkat. Savoy je totiž velmi oblíbeným místem pracovních schůzek, potkáte tu i hodně cizinců nebo mediálně známých tváří. Ačkoliv jsme chtěli do nekuřácké části, museli jsme vzít za vděk kuřáckou – jinak bylo totiž plno a nechtělo se nám čekat. Rýžový nákyp jsem jedla naposledy asi na základní škole, chtěla jsem tedy vyzkoušet, jak ho dělají mistři. Podávají ho studený, což mě trochu překvapilo. Jinak však mohu nákyp doporučit. Meruňky i švestky byly chuťově dobré, i když není jejich sezona, stejně jako jahody, hroznové víno a ananas doplňující nákyp. Vanilkové omáčky byla poměrně velká konvička, takže bohatě vystačila na celou štědrou porci. V salátu byl zajímavou kombinací gratinovaný kozí sýr položený na rajčatech. Salát byl čerstvý, k jeho dochucení nabídli olej a ocet.

Máte dobrý tip na restauraci či kavárnu?

Gurmán - vidlička
Zaujala vás některá natolik, že jí pravidelně navštěvujete a rádi byste jí doporučili? Nebo byste naopak chtěli vyzkoušet něco nového a nemáte jistotu, že je to kuchyně právě pro vás. Napište nám na adresu: redakce@podni­katel.cz Gurmán přijede, ochutná a ohodnotí.

Obsluha v bílé rukavičce

Přesto, že je kavárna mezonetová a rozlehlá, obsluha je obdivuhodně rychlá a pozorná. Zároveň ale natolik decentní, že vás nechá v klidu sedět nad šálkem kávy, pokud vidí, že nechcete dále objednávat. Zaujal mne detail, který dobře vypovídá o úrovni místní obsluhy: číšník krájel pečivo v bílé rukavičce, aby na něj nesahal rukou. Osobně si takto představuji ideální kavárenskou obsluhu.

Sledujte mistra baristu

První, co vás v kavárně zaujme, je jedinečný neorenesanční strop, který dodává interiéru na honosnosti. Zvlášť, když je doplněný křišťálovými lustry a kamennými stolky pod nimi. Zároveň má kavárna velká okna, takže je světlá a s výhledem do ulice. Kavárna má patro, takže host může kavárenský ruch pozorovat z nadhledu – včetně kmitání za barem a práce baristy. A věřte, je to zážitek. Sociální zařízení mají čisté, ale nečekejte žádný vrchol modernosti.

Služby

V Café Savoy je otevřeno denně, ve všední dny od 8 do 22.30 hodin, o víkendu od 9 do 22.30 hodin. Lepší je přijít pěšky nebo přijet tramvají, s parkováním budete mít problém. Pokud chcete někoho do kavárny pozvat, můžete si přes její internetové stránky sestavit pozvánku. Budete pak mít nejen rezervaci, ale připraví vám třeba i dort nebo květiny. Samozřejmostí je široká nabídka českého i cizojazyčného denního tisku a časopisů.

Savoy patří k tomu nejlepšímu, co můžete na kavárenské mapě Prahy najít. Je-li kavárna odvozena od kávy, pak si Savoy Café v názvu zaslouží. Vaří dobře a neotřele, na lístku najdete mnoho zajímavostí, které stojí za vyzkoušení. Udělujeme tedy Café Savoy pět Gurmánských hvězdiček.

Café Savoy je vhodné pro večeři se zahraničním obchodním partnerem. Po večeři jste za 5 minut v Národním divadle, kam můžete vzít obchodního partnera na operu a cestou pěšky přes Vltavu ještě uvidí podvečerní Pražský hrad.
Gurmán - hodnocení 5
Gurmán – Café Savoy
Savoy - 01 jídlo small
Savoy - 02 jídlo small
Savoy - 03 interier small
Savoy - 04 jídlo small

Anketa

Preferujete kuřácké nebo nekuřácké kavárny?

Našli jste v článku chybu?
Root.cz: Kamery Sony se dají ovládnout na dálku

Kamery Sony se dají ovládnout na dálku

Vitalia.cz: Znáte „černý detox“? Ani to nezkoušejte

Znáte „černý detox“? Ani to nezkoušejte

Podnikatel.cz: Italové dělají mozzarellu z mléka z Česka

Italové dělají mozzarellu z mléka z Česka

Podnikatel.cz: Přehledná titulka, průvodci, responzivita

Přehledná titulka, průvodci, responzivita

Podnikatel.cz: Babiše přesvědčila 89letá podnikatelka?!

Babiše přesvědčila 89letá podnikatelka?!

Měšec.cz: Air Bank zruší TOP3 garanci a zdražuje kurzy

Air Bank zruší TOP3 garanci a zdražuje kurzy

Vitalia.cz: 9 největších mýtů o mase

9 největších mýtů o mase

DigiZone.cz: Filmbox Live pro předplatitele UPC DTH

Filmbox Live pro předplatitele UPC DTH

Lupa.cz: Slevové šílenství je tu. Kde nakoupit na Black Friday?

Slevové šílenství je tu. Kde nakoupit na Black Friday?

Vitalia.cz: Paštiky plné masa ho zatím neuživí

Paštiky plné masa ho zatím neuživí

DigiZone.cz: Sat novinky: Fransat UHD Demo

Sat novinky: Fransat UHD Demo

Lupa.cz: Proč firmy málo chrání data? Chovají se logicky

Proč firmy málo chrání data? Chovají se logicky

120na80.cz: Rovnátka, která nejsou vidět

Rovnátka, která nejsou vidět

Měšec.cz: Europlatby: někde bez poplatku, jinde i 350 Kč

Europlatby: někde bez poplatku, jinde i 350 Kč

Vitalia.cz: I církev dnes vyrábí potraviny

I církev dnes vyrábí potraviny

Lupa.cz: Proč Stream netočí jen Kancelář Blaník?

Proč Stream netočí jen Kancelář Blaník?

Podnikatel.cz: K EET. Štamgast už peníze na stole nenechá

K EET. Štamgast už peníze na stole nenechá

Podnikatel.cz: Daňové úlevy s EET nestačí. Budou zdražovat

Daňové úlevy s EET nestačí. Budou zdražovat

Vitalia.cz: Fotorecept: Jak nezkazit nadýchanou omeletu

Fotorecept: Jak nezkazit nadýchanou omeletu

Měšec.cz: Přejete si číslo účtu na přání?

Přejete si číslo účtu na přání?