Hlavní navigace

Jo když on to kuchař asi spletl...

 Autor: 244086
Jana Bohutínská 8. 8. 2008

Mělník nabízí třeba takové atrakce, jako je degustace místního vína v zámeckých sklepích. Tam zajdu možná příště. Tentokrát jsem se nechala nalákat do restaurace U sv. Václava a chtěla vyšplhat na věž. S více než rozpačitým výsledkem.

Restaurace: restaurace U svatého Václava

Lokace: Svatováclavská 22, Mělník

Typ: mezinárodní kuchyně, steaky

V centru města, těsně u mělnického zámku, láká restaurace hosty už na první pohled svým malebným průčelím a útulnou zahrádkou. Prezentuje se jako podnik, který nabízí příjemné prostředí k občerstvení, obědu, slavnostní večeři nebo obchodnímu jednání, slibuje množství steaků v jídelním lístku a gurmánské speciality. Takže na první pohled jasný kandidát do rubriky Gurmán.

Ačkoliv předzahrádka vypadá opravdu pěkně, usazujeme se vzhledem k větrnému počasí raději uvnitř. S ohledem na pozdní večerní hodinu a dusné léto je to dobrá volba. První slovo, které mě totiž v restauraci napadá, je dekadentní. Červený masivní nábytek, podlahy a stropy z červeného dřeva, odhalené kamenné zdivo, prvorepublikové osvětlení, lampičky na stolech, trochu příšeří. Interiér zkrátka vypadá skoro neřestně, takže proč si nezahřešit a nedopřát si opulentní večeři, která se může vzhledem k zavírací hodině v pátek protáhnout až do půlnoci.

Václav - interiér

Jídelní lístek je nadmíru rozsáhlý, takže host chtě nechtě uvažuje o možné čerstvosti surovin. Vybíráme hodně dlouho a přichází první překvapení – číšník, jehož základ slovní zásoby tvoří slova jo a hm.

Objednávka

  1. Vzhledem k tomu, že si plánuji moučník, volím lehký zeleninový salát s ovčím sýrem a olivami (129 Kč)
  2. a jako zákusek si objednávám lívanečky (35 Kč),
  3. můj doprovod zkouší vepřový steak s bylinkovým máslem a opečenými bramborovými čtvrtkami (195 Kč plus 28 Kč).

Celkem jsme i se všemi nealko nápoji a dvěma dvoudeckami vína (a vín tu mají skutečně velký výběr, čímž nezapřou, že Mělnicko je oblastí vína) zaplatili 554 korun.

Objednávka salátu a lívanečků uspokojila mé očekávání. Zelenina byla čerstvá, ovčího sýra tak akorát. Snad jen oliv by mohlo být víc, než kolik jich lze spočítat na prstech jedné ruky.

Václav - salát

Borůvkové lívanečky byly vzhledem k ceně doslova luxusní. Přiobjednaná káva s teplým mlékem je lahodně doplnila.

Václav - zákusek

Zato u steaku se vyskytlo hned několik problémů. Číšník se sice zeptal, jak má kuchař steak připravit a můj společník si přál hodně propečený. Nicméně tak z třetiny měl maso stejně syrové. Za opečenými bramborovými čtvrtkami se skrývalo to, co se běžně podává jako americké brambory. Jenže místo steaku s bylinkovým máslem přistál na stole steak se sýrovou pepřovou omáčkou. Prý to asi kuchař zaměnil. Na další objednávky jsme trochu ztratili chuť, takže z opulentnosti zbyly trosky.

Václav - steak

Obsluha

Obsluha je U sv. Václava kámen úrazu respektive je značně nevyrovnaná. Vedle celkem schopného číšníka se po place plouží jeho kolega, jehož výkony lze označit různě, jen ne jako profesionální. Odpovědi typu jo a hm a celkem laxní reakce na zaměněnou objednávku (pominu-li, že se něco takového vůbec stane) do lepšího podniku nepatří. Včetně dlouhého přehrabování v drobných při placení, o kterém si nechci myslet, že je trikem, jak donutit hosta, aby nechal větší dýško.

Anketa

Jakou preferujete kuchyni?

Služby

Restaurace je otevřená denně od 11 do 23 hodin, v pátek a sobotu do půlnoci. Rezervaci později večer jsme ani v turistické sezóně nepotřebovali. Platit lze kromě hotovosti standardními platebními kartami. Účet tu ale vypisují rukou, což už mám spíše spojené s obyčejnou hospodou než s podobným typem restaurace.

Čekala jsem víc

Na to, že můj mělnický společník, který je v tomto městě domácí, mě do restaurace U sv. Václava vedl jako do jedné z nejlepších mělnických restaurací (a věru není moc z čeho vybírat), čekala jsem víc. Přesto mi to přijde škoda, protože při troše snahy a lepším výběru personálu by se sem hosté jistě rádi vraceli. Svoji první návštěvu U sv. Václava však nemohu ohodnotit lépe než dvojicí Gurmánských hvězdiček.

Gurmán - hodnocení 2

Možná mám ale v Mělníce prostě jen smůlu. Když jsem totiž se svým mělnickým společníkem zamířila v sobotu večer do Galerie a kavárny ve věži (rozuměj v Pražské bráně), bylo zavřeno. Přesto, že podle otevírací doby mělo být otevřeno a přesto, že jsme neobjevili žádnou vývěsku například o letní změně otevírací doby. Škoda. Propásla jsem sice jednu výstavu kostýmních návrhů, na věž jsem ale zatím nezanevřela. Moje předchozí zkušenosti s ní jsou totiž jednoznačně pozitivní. Zkusím to příště znova, snad mi mělnické restaurace a kavárny ukážou svou příznivější a pohostinnější tvář.

Našli jste v článku chybu?

3. 1. 2009 15:58

ester (neregistrovaný)
Dobrý den. Restauraci také znám. Musím potvrdit slova o obsluze, ta tam je opravdu všelijaká, proto si dovoluji napsat, že objednávku dle mne nespletl kuchař, ale číšník. Objednává se tam tak, že se kuchaři výtahem zašle přepsaná objednávka, s číslem stolu, ten udělá jídlo a zpět to pošle výtahem i s objednávkovým papírkem, tak není možné,aby to kuchař zaměnil, spíš to špatně přepíše číšník na papírek,dle něhož se řídí kuchař.
Měšec.cz: Zdravotní a sociální pojištění 2017: Připlatíte

Zdravotní a sociální pojištění 2017: Připlatíte

Lupa.cz: Levný tarif pro Brno nebude. Radní: je to kartel

Levný tarif pro Brno nebude. Radní: je to kartel

Podnikatel.cz: Na poslední chvíli šokuje výjimkami v EET

Na poslední chvíli šokuje výjimkami v EET

Vitalia.cz: Říká amoleta - a myslí palačinka

Říká amoleta - a myslí palačinka

Podnikatel.cz: Přehledná titulka, průvodci, responzivita

Přehledná titulka, průvodci, responzivita

DigiZone.cz: Perspektivy TV v roce 1939 podle časopisu Life

Perspektivy TV v roce 1939 podle časopisu Life

Vitalia.cz: V SAPĚ našli nelegální porážku kachen

V SAPĚ našli nelegální porážku kachen

Měšec.cz: Přejete si číslo účtu na přání?

Přejete si číslo účtu na přání?

Lupa.cz: Insolvenční řízení kvůli cookies? Vítejte v ČR

Insolvenční řízení kvůli cookies? Vítejte v ČR

Vitalia.cz: 9 největších mýtů o mase

9 největších mýtů o mase

Měšec.cz: Finančním poradcům hrozí vracení provizí

Finančním poradcům hrozí vracení provizí

Vitalia.cz: I církev dnes vyrábí potraviny

I církev dnes vyrábí potraviny

Lupa.cz: Proč firmy málo chrání data? Chovají se logicky

Proč firmy málo chrání data? Chovají se logicky

120na80.cz: Jak oddálit Alzheimera?

Jak oddálit Alzheimera?

Podnikatel.cz: Italové dělají mozzarellu z mléka z Česka

Italové dělají mozzarellu z mléka z Česka

Podnikatel.cz: Podnikatelům dorazí varování od BSA

Podnikatelům dorazí varování od BSA

120na80.cz: Na ucho teplý, nebo studený obklad?

Na ucho teplý, nebo studený obklad?

Podnikatel.cz: Udávání kvůli EET začalo

Udávání kvůli EET začalo

Měšec.cz: Europlatby: někde bez poplatku, jinde i 350 Kč

Europlatby: někde bez poplatku, jinde i 350 Kč

Vitalia.cz: Fotorecept: Jak nezkazit nadýchanou omeletu

Fotorecept: Jak nezkazit nadýchanou omeletu