Hlavní navigace

Nový Imperial bez koblihových bitev

7. 3. 2008
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

 Autor: 258398
S Gurmánem jsme navštívili proslulé pražské Café Imperial. Je součástí luxusního hotelu postaveného v letech 1913 – 1914 podle architekta Jaroslava Benedikta. Tento hotel patřil mezi deset nejvyhledávanějších pražských hotelů. Po dlouhé pauze se prvním zákazníkům znovu otevřel v srpnu loňského roku.
Restaurace: Café Imperial
Lokace: Na Poříčí 15, Praha 1
Typ: česká kuchyně s mezinárodním mixem

Kavárna, ve které se sólo nebudete cítit trapně

Ke Café Imperial nerozlučně patří koblihy, které tu podávají ke každé kávě, jen slavné koblihové bitvy nečekejte. Novému majiteli tato tradice přišla nevhodná, proto ji zrušil. To byl možná i důvod, proč jsem si Imperial vybrala. Přestala jsem se bát a navštívila ho ve všední den, krátce po jedenácté hodině. Při vstupu, ještě než se stačíte rozkoukat, k vám přistoupí jeden z obsluhujících a ještě než vás uvede ke stolu, se vás v době obědů a večeří zeptá, zda jdete na kávu nebo budete obědvat nebo večeřet, protože v onen čas se prostory rozdělí na dvě části, aby personál mohl připravit stoly. Věšáky, stejně jako noviny a časopisy, jsou po ruce u každého stolu.

Postavení stolů se upravuje dle počtu příchozích. Pak už nic nebrání tomu, abyste vklouzli do kožených lavic, popřípadě secesních křesel. Po otevření tvrdých desek jídelního lístku si můžete po pravé straně vybrat z denní nabídky nebo zalistovat sešitem z bohaté nabídky, kde jsou snad všechna jídla, na které si jen vzpomenete. Pokud nejsou, není problém je pro vás specielně uvařit. Kuchaři slibují domácí jídlo, ve kterém nenajdete polotovary, ani žádná ochucovadla.

Vybíráme z jídelníčku:

Předkrm: Uzená kachní prsíčka s marinádou z Portského (170 Kč)
Polévky: Humrový Bisque s koňakem (160 Kč)
České speciality: Srnčí ragu na červeném víně, restované nudle s petrželkou (265 Kč)
Hlavní jídla: Irská hovězí líčka, bramborová kaše, restované žampiony (295 Kč)
Desert: Čokoládový fondant s pistáciovou zmrzlinou a malinovou omáčkou (125 Kč) 

Moje objednávka:

  1. neperlivá voda (42 Kč)
  2. Espresso Crema (54 Kč)
  3. studený předkrm – Terinka z králíka s brusinkovou omáčkou (160 Kč)
  4. hlavní menu – Pečené jehněčí kolínko na majoránce se smetanovým špenátem (295 Kč)

K nápoji jsem dostala i šunkovo-sýrovou pomazánku s rohlíky. Nejdříve se mě do pomazánky nechtělo, ale samozřejmě jsem ji pro vás musela ochutnat, a to jsem ještě netušila, jak se mi rohlíky budou hodit k hlavnímu menu. Mezi polévkami jsem si nevybrala žádného favorita, proto jsem zvolila studený předkrm, který mě příjemně navnadil na hlavní menu. Na talíři leželo trio – terinka, zelená obloha a ve speciální misce i omáčka. Z hlavního menu jsem zvolila specialitu šéfkuchaře, a protože jsem si přečetla, že si lze vyžádat i poloviční porce, řekla jsem si o ni. Manažer mě po návratu z kuchyně sdělil, že v tomto případě poloviční porce není možná a doporučil mě Irská hovězí líčka, která jsou prý stejně vynikající, a z této porce jde poloviční připravit.

Jen došlo ke kuriózní situaci. Když jsem se odhalila, že testuji jejich restauraci, začal přede mnou listovat lístkem a nabízet spoustu jiných vynikajících jídel, stále objednávku měnil, až jsem nakonec všechno odkývala a čekala, co mi vlastně na stole přistane. Bylo mi to vlastně jedno, protože místní kuchyně je proslulá svými vynikajícími pokrmy. Nakonec tedy přece jen Pečené jehněčí kolínko, bohužel bez přílohy. Bohužel proto, že i když maso bylo měkké a společně se špenátem výborné, tmavá omáčka byla až přehnaně chuťově výrazná a hutná, takže jsem tuto chuť musela zajídat rohlíky. Na zákusky, které vypadaly neodolatelně, jsem po hlavním menu nenašla tu správnou chuť.

Provozujete restauraci či kavárnu?

Gurmán - vidlička

Rádi byste ji podrobili našemu testu? Napište nám na adresu: redakce@podni­katel.cz
Přijedeme, ochutnáme a ohodnotíme. Můžete od nás získat ocenění ve formě gurmánovských hvězdiček.

Jedinečný interiér

V interiéru se zachoval po stavebních úpravách styl art nouveau, který se prosazoval ve 20. letech a který vás společně s dřevěným obložením, koženým nábytkem a vysokým stropem možná ze začátku ohromí. Vzápětí si ale budete říkat, zda to není trochu těžkopádné. Ve chvíli, kdy si objednáte a máte čas se rozhlédnout, zjistíte, že ve velkém a světlém prostoru se vám příjemně dýchá. Tato atmosféra se snad ani nedá přenést na papír, tu si musíte přijít vyzkoušet, jelikož takových výjimečných společenských míst je u nás málo k vidění.

Mám ráda svého osobního číšníka

Mezi obsluhujícím personálem vládne hierarchie, od nejnižší funkce se z košile postupuje přes vesty až po manažera dne, který nosí kompletní oblek. Já dávám přednost jedné osobě, na kterou si od začátku zvyknu, tím spíš, že jsem měla úvodem štěstí na samotného manažera, velmi příjemného a nešetřícího radami, a postupně jsem klesala k jeho podřízeným, kteří sice profesionálně obsluhovali, ale neprohodili se mnou ani dvě slova. Jen manažer se chodil ujišťovat, zda je vše v pořádku a jídlo mi chutná. Jsou vždy po ruce, i když se vám může zdát, že v sále nikdo není – to je jen proto, že je tu řada masivních sloupů.

Brand24

Služby

I když jsem Imperial navštívila v době obědů, sál byl poloprázdný a pokud si přece jen chcete být jisti volným místem, zadejte si rezervaci přes internet. Otevřeno mají už od 7 hodin, kdy se začínají podávat snídaně, dveře se zavírají s 23. hodinou. Svůj prostor tu najdou i kuřáci. Díky vysokým stropům a kvalitnímu odvětrávání nemá cigaretový kouř šanci otřít se o váš nos. Ale pozor, v době snídaně a oběda se nekouří nikde. Pro soukromé akce můžete využít dva salónky s 30 a 75 místy.

Na to, že je Imperial pětihvězdičkovým restaurantem, setkáte se s příjemnými cenami. Náš Gurmán mu neubere nic ze svého lesku a pět hvězdiček ponechává.

Gurmán - hodnocení 5
Galerie – Café Imperial
Imperial - interier 01 small
Imperial - interier 02 small
Imperial - interier 03 small
Imperial - interier 04 small

foto: autorka

Co byste si objednal/a v Café Imperial?

  • Terinku z králíka s brusinkovou omáčkou.
    6 %
  • Pečené jehněčí kolínko na majoránce se smetanovým špenátem.
    31 %
  • Uzená kachní prsíčka s marinádou z portského.
    14 %
  • Humrový Bisque s koňakem.
    11 %
  • Něco jiného.
    38 %

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktor/ka již pro server Podnikatel.cz nepracuje. 

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).